Κυριακή , 26 Σεπτεμβρίου 2021

Αρμενία & Αζερμπαϊτζάν κατηγορούν ο ένας τον άλλον για το χτύπημα μη στρατιωτικών περιοχών…

Εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο ξέσπασμα πολέμου κατά του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ενός θύλακα που ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν αλλά κατοικείται από τους Αρμένιους…

ΓΕΕΡΕΒΑΝ: Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησαν τη Δευτέρα ότι επιτέθηκαν σε μη στρατιωτικές περιοχές σε ένατη ημέρα μάχης, η πιο θανατηφόρα στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου για περισσότερα από 25 χρόνια.

Εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στο τελευταίο ξέσπασμα πολέμου κατά του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ενός ορεινού θύλακα που ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αλλά κατοικείται και κυβερνάται από τους Αρμένιους.

Ο Ναγκόρνο-Καραμπάχ δήλωσε ότι οι δυνάμεις των Αζερίων ξεκίνησαν επιθέσεις πυραύλων στην πρωτεύουσα Στεπανακέρτ, ενώ το Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ότι η Αρμενία πυροβόλησε πυραύλους σε αρκετές πόλεις έξω από την αποσχισμένη περιοχή.

“Ο εχθρός πυροβολεί ρουκέτες στα Στεφανάκερτ και Σούσι. Η απάντηση του Αμυντικού Στρατού δεν θα είναι πολύ καιρό”, δήλωσε ο Βαχράμ Πογκοσάν, εκπρόσωπος του ηγέτη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

“Έντονες μάχες βρίσκονται σε εξέλιξη”, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας Σουσάν Στεπαντάν.

Το Αζερμπαϊτζάν είπε ότι η Αρμενία είχε ξεκινήσει επιθέσεις πυραύλων εναντίον πυκνοκατοικημένων περιοχών και μη στρατιωτικών υποδομών στο Αζερμπαϊτζάν, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων Mingachevir και Terter. Το υπουργείο Άμυνας των Αζερίων είπε ότι το σύστημα ραντάρ του κατέγραψε ότι πραγματοποιήθηκαν εκτοξεύσεις από το έδαφος της Αρμενίας.

Το υπουργείο άμυνας των Αζερίων ανέφερε ότι άνθρωποι τραυματίστηκαν. Δεν υπήρξαν αναφορές για την επίθεση από την αρμενική πλευρά.

«Το Mingachevir φιλοξενεί δεξαμενή νερού και βασικό εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας. Βαρβαρική έκφραση της απελπισίας », δήλωσε ο Twitter του βοηθού προέδρου του Αζέρ Χικμέτ Χ حاγιεφ στο Twitter.

Η Αρμενία και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς των Αζερίων ότι οι ένοπλες δυνάμεις των Αρμενίων ξεκίνησαν πυραυλική επίθεση.

“Είναι ψεύτικο και απόλυτη παραπληροφόρηση ότι η Αρμενία πυροβόλησε στα οχυρά των Αζερίων”, δήλωσε ο Αρτρσούν Χοβανισιάν, αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας.

Εικόνα: Οι άνδρες εξετάζουν τη ζημιά σε μια κατοικημένη περιοχή μετά από πυροβολισμό από το πυροβολικό του Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια μιας στρατιωτικής σύγκρουσης στην αυτοανακηρυχθείσα Δημοκρατία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Στεπανακέρτ

Οι συγκρούσεις είναι οι χειρότερες από τη δεκαετία του 1990, όταν σκοτώθηκαν περίπου 30.000 άνθρωποι και εξαπλώνονται πέρα ​​από τον θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Έχουν προκαλέσει διεθνή ανησυχία για τη σταθερότητα στον Νότιο Καύκασο, όπου οι αγωγοί μεταφέρουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο Αζερίων στις παγκόσμιες αγορές.

Η σύγκρουση απειλεί να συρθεί σε άλλες περιφερειακές δυνάμεις καθώς το Αζερμπαϊτζάν υποστηρίζεται από την Τουρκία, ενώ η Αρμενία έχει αμυντικό σύμφωνο με τη Ρωσία.

Πηγη:Reuters/nbcnews.com

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares