Κυριακή , 9 Μάϊος 2021
Τελευταία Νέα

«Άρχισαν τα όργανα» του Brexit; Προβλήματα στον εφοδιασμό τροφίμων στη Βόρεια Ιρλανδία

Τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τον εφοδιασμό τροφίμων στη Βόρεια Ιρλανδία οφείλονται στο Brexit επειδή υπάρχει σήμερα ένας συγκεκριμένος αριθμός ελέγχων στα αγαθά που διακινούνται μεταξύ Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας, δήλωσε σήμερα ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι.

Βρετανοί υπουργοί έχουν επιχειρήσει να υποβαθμίσουν τα προβλήματα που έχει προκαλέσει το Brexit τις τελευταίες ημέρες.

«Τα ράφια των σούπερ μάρκετ ήταν γεμάτα πριν από τα Χριστούγεννα και υπάρχουν σήμερα κάποια ζητήματα σε ό,τι αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα και επομένως αυτό είναι σαφώς ένα θέμα του Brexit», δήλωσε ο υπουργός στο ITV.

Το πρωτόκολλο στη Βόρεια Ιρλανδία προβλέπει ότι υπάρχει «ένας συγκεκριμένος αριθμός ελέγχων επί των αγαθών που προέρχονται από την Μεγάλη Βρετανία και φθάνουν στη Βόρεια Ιρλανδία και αυτό περιλαμβάνει και κάποιο βαθμό αναστάτωσης», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Παρά ταύτα, κάποια σούπερ μάρκετ στη Βόρεια Ιρλανδία έχουν ελλείψεις νωπών προϊόντων που συνήθως έρχονται από τη Βρετανία καθώς πασχίζουν να προσαρμοστούν στις νέες διαδικασίες και τη γραφειοκρατία.

Οι επικεφαλής των ομίλων σούπερ μάρκετ όπως Tesco, Sainsbury’s, Asda και Marks & Spencer, απέστειλαν επιστολή στον υπουργό παρά τω πρωθυπουργό Μάικλ Γκόουβ προειδοποιώντας ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί.

Στην επιστολή τους, την οποία είδε το Reuters, σημειώνουν ότι η ισχύουσα περίοδος χάριτος για απλοποιημένους ελέγχους στην αποστολή τροφίμων προς τη Βόρεια Ιρλανδία λήγει στις 31 Μαρτίου και πως είναι απαραίτητο να βρεθεί μια μακροπρόθεσμη λύση με την ΕΕ πριν από την ημερομηνία αυτή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,cnn.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares