Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Άρχισαν πάλι…Η Ευρώπη ετοιμάζεται για ακόμη μια φορά να υιοθετήσει μέτρα κατά του κορονοϊού

Ο κορονοϊός συνεχίζει να τρομοκρατεί τον πλανήτη και ιδιαίτερα την Ευρώπη που αρχίζει να παίρνει και πάλι μέτρα μετά την έξαρση των κρουσμάτων στην Κίνα.

Μετά την Ισπανία και το Ισραήλ και η Γαλλία ανακοίνωσε πως οι ταξιδιώτες από την Κίνα θα πρέπει να έχουν κάνει τεστ για τον κορονοϊό πριν αναχωρήσει η πτήση τους. Μέτρα σκέφτεται να πάρει και η Βρετανία ενώ εκτός Ευρώπης η Νότια Κορέα ζητά και αυτή τεστ για τους ταξιδιώτες από την Κίνα.

Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ για τον νέο κορονοϊό πριν από την επιβίβασή τους και να φορούν μάσκα κατά τη διάρκεια της πτήσης. Προβλέπεται επίσης η διενέργεια τυχαίων τεστ κατά την άφιξη, ώστε να γίνεται αλληλούχιση του γονιδιώματος και να εντοπίζονται τυχόν νέες παραλλαγές του SARS-CoV-2, ανέφερε μια κυβερνητική πηγή.

Ετοιμάζεται η Βρετανία
Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, το Λονδίνο σκοπεύει να εφαρμόσει παρόμοια μέτρα. Οι εφημερίδες The Times και The Telegraph γράφουν σήμερα ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο ενώ το BBC μετέδωσε ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τη νέα πολιτική της αναφορικά με τις αφίξεις από την Κίνα, χωρίς όμως να διευκρινίσει το πότε θα γίνει αυτό.

 

Ισραήλ: Υποχρεωτικό το αρνητικό τεστ κορονοϊού για τους ταξιδιώτες από Κίνα
Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή τεστ κορονοϊού για ξένους ταξιδιώτες από την Κίνα, που βιώνει μια έκρηξη κρουσμάτων του νέου κορονοϊού.

Ο υπουργός Υγείας Αριέ Ντέρι, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του το βράδυ της Πέμπτης, είχε συνεδρίαση σήμερα με ανώτερους αξιωματούχους δημόσιας υγείας για να κάνει έναν απολογισμό του αντίκτυπου για το Ισραήλ από τη δραματική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Κίνα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, «αποφασίστηκε να δοθεί εντολή σε ξένες αεροπορικές εταιρείες να δέχονται ξένους πολίτες σε πτήση από την Κίνα προς το Ισραήλ μόνο αν διαθέτουν (αρνητικό) τεστ για Covid», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Ο υπουργός επίσης ζήτησε τη δημιουργία ενός «εθελοντικού» διαγνωστικού κέντρου για άτομα που επιστρέφουν από την Κίνα και συνέστησε «να αποφεύγουν» τα ταξίδια σε αυτή τη χώρα.

Η άρση των υγειονομικών περιορισμών από τις κινεζικές αρχές έχει ως αποτέλεσμα απότομη έκρηξη κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Κίνα, μετά την απότομη εγκατάλειψη της λεγόμενης «πολιτικής μηδενικής Covid» στη χώρα.

Η Κίνα ανακοίνωσε το τέλος της υποχρεωτικής καραντίνας κατά την άφιξη στην επικράτεια της από τις 8 Ιανουαρίου και τη σταδιακή επανέναρξη των ταξιδιών στο εξωτερικό για τους Κινέζους, κάτι που ανησυχεί πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Πρωτοπόρο στον εμβολιασμό κατά της Covid, το Ισραήλ είχε επιβάλει τεστ για ξένους ταξιδιώτες, ακόμη και ειδικές εξαιρέσεις για πτήσεις από ορισμένες χώρες πριν άρει σχεδόν όλα αυτά τα μέτρα στις αρχές του 2022.

 

Ιταλία: Μέτρα για τον κορονοϊό σε περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταση
Ο κορονοϊός έχει αρχίσει να αυξάνει τα κρούσματά του και σε περίπτωση που η κατάσταση παρουσιάσει επιδείνωση η Ιταλία μπορεί να λάβει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και άλλων ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος.

Συγκεκριμένα το ιταλικό υπουργείο Υγείας μελετά νέα μέτρα, τα οποία μπορεί να εφαρμοστούν, σε περίπτωση νέας έξαρσης της πανδημίας κορονοϊού και αύξησης των κρουσμάτων, σε ό,τι αφορά ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος.

Όπως μεταδίδουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης, το υπουργείο Υγείας, σε εσωτερική του εγκύκλιο, γράφει ότι ορισμένα από τα μέτρα που μπορεί να τεθούν σε εφαρμογή -αν κριθεί αναγκαίο- είναι η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους, η αύξηση της τηλεργασίας, η μείωση των εκδηλώσεων που παράγουν συνωστισμό.

Παράλληλα γίνεται αναφορά στην χορήγηση τέταρτης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού, στο το σύνολο του πληθυσμού, και σε πέμπτη δόση για τις κατηγορίες πολιτών, υψηλού κινδύνου.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται, επίσης, ότι και σε περιφερειακό επίπεδο, οι αρμόδιες δομές θα πρέπει να ενισχύσουν, αν χρειαστεί, την παροχή υγειονομικής φροντίδας. Υπενθυμίζεται ότι στην παρούσα φάση, στην Ιταλία η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική μόνον για τους εργαζόμενους και επισκέπτες των νοσοκομείων και των οίκων ευγηρίας.

 

newsit.gr

Shares