Τετάρτη , 17 Αυγούστου 2022
Τελευταία Νέα

Απρόβλεπτη εξέλιξη με το LNG-Κίνδυνος να παγώσει η Ευρώπη από μια πυρκαγιά στις ΗΠΑ

Η έκρηξη του υγροποιημένου φυσικού αερίου Freeport αυξάνει τον κίνδυνο χειμερινής ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη


Μια πυρκαγιά σε έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο έθεσε υπό αμφισβήτηση την εύθραυστη ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και τρόμαξε τις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου.

Η Freeport LNG, παραγωγός υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο Τέξας, θα κλείσει τις πόρτες της για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, επιβεβαίωσε η εταιρεία στο CNN Business.
“Η αιτία της πυρκαγιάς στην εγκατάσταση υγροποίησης της Freeport LNG στο νησί Κουιντάνα παραμένει υπό διερεύνηση”, δήλωσε η Χέδερ Μπράουν, εκπρόσωπος της εταιρείας.

Η Freeport LNG στέλνει ειδοποίηση στους πελάτες κηρύσσοντας ανωτέρα βία, ακυρώνοντας τις φορτώσεις τουλάχιστον μέχρι τις 30 Ιουνίου, και λέγοντας ότι η πυρκαγιά της 8ης Ιουνίου ήταν αποτέλεσμα έκρηξης σε χώρο δεξαμενών LNG της εγκατάστασης, σύμφωνα με αντίγραφο της επιστολής που είδε η S&P Global Commodity Insights

Η Ευρώπη έχει αρπάξει τα παγκόσμια αποθέματα υγροποιημένου φυσικού αερίου τους τελευταίους μήνες, καθώς προσπαθεί να στραφεί απότομα μακριά από τις εξαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας. Η περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, εισήγαγε 28,2 εκατομμύρια τόνους μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου, σύμφωνα με την Independent Commodity Intelligence Services – αύξηση 29% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας λίγο περισσότερο από το ένα πέμπτο των παγκόσμιων εξαγωγών, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων Vortexa. Η παραγωγή από την εγκατάσταση Freeport LNG αποτελεί το 18% αυτών των εξαγωγών.

Καθώς δεν υπάρχει απευθείας αγωγός μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης, οι αμερικανικές εταιρείες ενέργειας ψύχουν το φυσικό αέριο που εξάγουν στους -260 βαθμούς Φαρενάιτ και τοποθετούν το υγροποιημένο αέριο σε δεξαμενόπλοια για μεταφορά στο εξωτερικό. Η διαδικασία αυτή, αν και πιο περίπλοκη από τη χερσαία μεταφορά, έχει καταστεί ζωτικής σημασίας για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η έκρηξη στο Freeport θα μπορούσε να προκαλέσει πλήγμα σε αυτή την προσωρινή λύση, ιδίως εάν η εγκατάσταση δεν μπορέσει να τεθεί σύντομα σε λειτουργία.

“Παρά την αρχική εκτίμηση του φορέα εκμετάλλευσης για τρεις εβδομάδες διακοπής λειτουργίας, ο αντίκτυπος στην παραγωγή είναι πιθανό να εκτείνεται μέχρι τον Ιούλιο”, δήλωσε στο CNN Business ο Felix Booth, επικεφαλής του τμήματος LNG της Vortexa.

Η διακοπή λειτουργίας θα μειώσει την παραγωγή του εργοστασίου κατά 8% αυτόν τον μήνα και τον επόμενο, εκτιμά η Vortexa.

“Αυτό πρόκειται να αφαιρέσει την προσφορά από την αγορά όταν την έχει μεγάλη ανάγκη. Ήδη κινούμασταν σε ένα πολύ επισφαλές σύνολο δυναμικών της αγοράς”, δήλωσε στο CNN Business ο Alex Munton, διευθυντής για το παγκόσμιο φυσικό αέριο και το LNG στην Rapidan Energy.

Η Ευρώπη θα είναι η πιο άμεσα επηρεαζόμενη περιοχή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ICIS, έως και το 80% των φορτίων της Freeport LNG κατευθύνθηκε τον Μάρτιο στην ήπειρο, στην οποία περιλαμβάνεται και η Τουρκία.

“Αυτό πρόκειται να περιορίσει την άμεση προσφορά, ιδίως στον Ατλαντικό, καθώς η πλειονότητα των φορτίων προοριζόταν για την Ευρώπη”, δήλωσε στο CNN Business η Ruth Liao, συντάκτρια για το LNG Americas στην ICIS.

Η είδηση της διακοπής λειτουργίας έστειλε τις μελλοντικές τιμές του LNG στην Ανατολική Ασία να αυξηθούν κατά 4% την Πέμπτη και να φτάσουν σχεδόν τα 25 δολάρια ανά μετρικό εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmbtu), σύμφωνα με τα στοιχεία της ICIS. Τα προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου στην Ευρώπη σημείωσαν επίσης άλμα σχεδόν 9% την Πέμπτη.

Από την άλλη πλευρά, οι προθεσμιακές τιμές του φυσικού αερίου στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκαν κατά 6% την Πέμπτη λόγω της αναμενόμενης μείωσης της ζήτησης τώρα που το εργοστάσιο είναι εκτός λειτουργίας, σύμφωνα με την ICIS.

Έλλειψη υγροποιημένου φυσικού αερίου

Αλλά η όρεξη της Ευρώπης για LNG ωθεί τον κόσμο στα πρόθυρα μιας χειμερινής ενεργειακής έλλειψης. Πρόσφατη ανάλυση της Rystad Energy προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση θα ξεπεράσει την προσφορά κατά 26 εκατομμύρια τόνους μέχρι το τέλος του έτους – που αντιστοιχεί σε προσφορά περίπου 25 ημερών – εάν το μπλοκ συνεχίσει να “μειώνει απότομα” την εξάρτησή του από το φυσικό αέριο της Μόσχας. Σχεδιάζει να μειώσει την κατανάλωση των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου κατά τα δύο τρίτα μέχρι το τέλος του έτους.

Οι τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου αναμένεται να εκτοξευθούν στα ύψη, με τις οικονομίες της Ασίας, όπως η Ινδία, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, να είναι οι πιο πιθανές που θα βρεθούν εκτός αγοράς. Οι χώρες αυτές θα μπορούσαν να αυξήσουν τη χρήση άνθρακα και πετρελαίου ως αποτέλεσμα, προβλέπει η Rystad Energy.

Η διατάραξη της μεγαλύτερης πηγής υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ευρώπης – οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούσαν το 45% των εισαγωγών της τον Μάιο και τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Vortexa – είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η ήπειρος.

Ο Henning Gloystein, διευθυντής ενέργειας, κλίματος και πόρων στην Eurasia Group, δήλωσε στο CNN Business ότι η δραστηριότητα τυφώνων στον Κόλπο του Μεξικού που θα ξεπεράσει το μέσο όρο αργότερα φέτος θα μπορούσε να επιδεινώσει την επερχόμενη έλλειψη.

“Εάν η διακοπή λειτουργίας του Freeport παραταθεί και αυτή η πρόβλεψη για τυφώνες γίνει πραγματικότητα ακριβώς τους μήνες κατά τους οποίους η Ευρώπη προσπαθεί να γεμίσει τα αποθέματά της μέσω εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου ενόψει του επόμενου χειμώνα και για την προετοιμασία πιθανών διακοπών των ρωσικών αγωγών, τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν προβληματικά στην Ευρώπη”, δήλωσε.

Πηγή: pentapostagma.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares