Τρίτη , 19 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Απρόσμενη επίσκεψη Πόμπεο στην Καμπούλ! Τί συμβαίνει;…

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, πραγματοποίησε απρόσμενη επίσκεψη στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν Καμπούλ, καθώς δεν είχε ανακοινωθεί προηγουμένως, όπου συναντήθηκε…με τον Αφγανό πρόεδρο Ασράφ Γάνι, για να συζητήσει για τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το κίνημα των Ταλιμπάν όπως και την κατάσταση στο Αφγανιστάν ενόψει των επικείμενων προεδρικών εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Ο Πομπέο έκανε μια στάση στην Καμπούλ, στον δρόμο του προς το Νέο Δελχί, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

«Με τόσα πολλά που γίνονται στον κόσμο αυτή τη στιγμή, μερικές φορές είναι εύκολο να ξεχάσεις την δέσμευση της Αμερικής για το Αφγανιστάν, αλλά ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν ξεχνάει, ο αμερικανικός λαός δεν ξεχνάει», δήλωσε ο Πομπέο στην Καμπούλ

Η επίσκεψη του στο Αφγανιστάν πραγματοποιείται ενόψει του έβδομου γύρου των ειρηνευτικών συνομιλιών, που θα διεξαχθεί μεταξύ των ηγετών των Ταλιμπάν και Αμερικανών αξιωματούχων, σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια πολιτική διευθέτηση ώστε να τερματισθεί ο συνεχιζόμενος επί 18 χρόνια πόλεμος στο Αφγανιστάν. Ο επόμενος γύρος των ειρηνευτικών συνομιλιών αναμένεται να ξεκινήσει στις 29 Ιουνίου στην Ντόχα.

Οι συνομιλίες μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ταλιμπάν θα εστιάσουν στο χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και στις εγγυήσεις εκ μέρους των Ταλιμπάν ότι οι αντάρτες δεν θα πραγματοποιούν επιθέσεις με ορμητήριο το έδαφος του. «Ενώ έχουμε κάνει σαφές στους Ταλιμπάν ότι είμαστε έτοιμοι να αποσύρουμε τις δυνάμεις μας, θέλω να είμαι σαφής, ότι ακόμη δεν έχουμε συμφωνήσει στο χρονοδιάγραμμα» δήλωσε ο Πομπέο.

«Συμφωνούμε ότι η ειρήνη είναι η ύψιστη προτεραιότητα μας και πως το Αφγανιστάν δεν θα πρέπει ποτέ ξανά να γίνει ένα ορμητήριο για την διεθνή τρομοκρατία», προσέθεσε ο Πομπέο, λέγοντας ότι οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά να καταλήξουν σε ένα σχέδιο συμφωνίας, που θα περιγράφει την δέσμευση των Ταλιμπάν ότι θα διασφαλίσουν πως το έδαφος του Αφγανιστάν δεν θα γίνει ποτέ ένα ασφαλές καταφύγιο για «τρομοκράτες»

Η δυναμική των συνομιλιών με τους Ταλιμπάν διαρκώς χτίζεται, με το ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν Ζαλμάι Χαλιλζάντ να προωθεί την ειρηνευτική διαδικασία και τους ηγέτες των ανταρτών να δείχνουν για πρώτη φορά σοβαρό ενδιαφέρον για διαπραγματεύσεις.

Ο Αφγανός πρόεδρος Γάνι έχει επανειλημμένα προτείνει να διεξάγει συνομιλίες με τους Ταλιμπάν αλλά εκείνοι δηλώνουν ότι δεν θα διεξάγουν απευθείας συνομιλίες με την αφγανική κυβέρνηση. «Όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι ολοκληρώνοντας την αντίληψη των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν στα ζητήματα της τρομοκρατίας και της παρουσίας των στρατευμάτων, θα ανοίξει ο δρόμος για τον διάλογο και τις συνομιλίες μεταξύ των Αφγανών» δήλωσε ο Πομπέο, προσθέτοντας ότι το επόμενο βήμα θα επικεντρωθεί στις προσπάθειες των ΗΠΑ.

«Δεν διαπραγματευόμαστε και δεν θα διαπραγματευθούμε με τους Ταλιμπάν εξ ονόματος της αφγανικής κυβέρνησης και του αφγανικού λαού», κατέληξε ο Πομπέο.
tribune.gr

Shares