Σάββατο , 2 Ιουλίου 2022
Τελευταία Νέα

Αποζημίωση 41.556 ευρώ σε εργαζόμενο που απολύθηκε γιατί αρνήθηκε να υπογράψει εικονική απόλυση…

Οι αρεοπαγίτες του Β2 Εργατικού Τμήματος, συμφώνησαν με τους συναδέλφους τους του Εφετείου, οι οποίοι δικαίωσαν εργαζόμενο σε αναψυκτήριο, κρίνοντας ότι η απόλυση του ήταν άκυρη γιατί έγινε για λόγους εκδίκησης…

Και αυτό γιατί αρνήθηκε να δεχθεί τον όρο της εταιρίας να υπογράψει εικονική απόλυση χωρίς αποζημίωση και να συνεχίσει να εργάζεται χωρίς ασφάλιση.

Όπως αναφέρουν στην απόφασή τους, η καταγγελία της συμβάσεως «ασκήθηκε κατά κατάχρηση του σχετικού δικαιώματος της εναγομένης εταιρείας, και ειδικότερα από εμπάθεια προς το πρόσωπο του εργαζόμενου, επειδή αρνήθηκε να αποδεχθεί την μη σύννομη αξίωσή της για εικονική απόλυσή του χωρίς την καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης απολύσεως και συνέχιση της εργασίας του χωρίς ασφάλιση και δεν συναίνεσε έτσι στη μη νόμιμη εργασιακή αυτή πρακτική της και επιπροσθέτως γιατί δεν του καταβλήθηκε η νόμιμη αποζημίωση απολύσεως». Επιπλέον το Ανώτατο Δικαστήριο σημειώνει πως «η καταγγελία της συμβάσεως εργασίας είναι άκυρη, καθόσον ασκήθηκε κατά προφανή υπέρβαση των ορίων που επιβάλλουν η καλή πίστη, τα χρηστά ήθη και ο κοινωνικός και οικονομικός σκοπός του σχετικού δικαιώματος της εταιρείας ως εργοδότριας».

Ο εργαζόμενος υπέγραψε σύμβαση ορισμένου χρόνου με το αναψυκτήριο το 2008, η οποία έγινε αορίστου πλήρους απασχόλησης και πενθήμερης εργασίας, μετά από 14 μήνες.

Στη συνέχεια, υπό την απειλή απόλυσης, όπως λέει, υποχρεώθηκε να υπογράψει νέα σύμβαση εκ περιτροπής εργασίας 16 ήμερων τον μήνα, ενώ στην πραγματικότητα εργαζόταν με καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

Τον Σεπτέμβριο του 2011 απολύθηκε χωρίς να του καταβάλουν την αποζημίωση που δικαιούτο και όταν αρνήθηκε να υπογράψει την καταγγελία της σύμβασης, γιατί είχε ανακριβή στοιχεία, η επιχείρηση αναγνώρισε την ακυρότητα της καταγγελίας και κατήγγειλε εκ νέου, εγγράφως αυτή τη φορά, την σύμβαση, καταβάλλοντας αποζημίωση 2.216 ευρώ.

Όπως υπογραμμίζουν οι αρεοπαγίτες η εργοδότρια εταιρεία , πριν την απόλυση, ζήτησε από τον εργαζόμενο να συναινέσει σε εικονική απόλυση χωρίς αποζημίωση και να συνεχίσει να εργάζεται χωρίς ασφάλιση. Ο εργαζόμενος προσέφυγε στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας διεκδικώντας όλες τις εργασιακές του αξιώσεις, καταγγέλλοντας παράλληλα την απαίτηση της τέως εργοδότριας εταιρείας. Τελικά, ο εργαζόμενος δικαιώθηκε, ακόμη και εάν έπρεπε να φθάσει μέχρι τον Άρειο Πάγο, με την εργοδότρια εταιρεία να του καταβάλλει αποζημίωση και επιδόματα.

ethnos.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares