Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Αποτιμήσεις του Debate

Δυστυχώς ουδείς νοήμων πολίτης έγινε σοφότερος από τους τ η λ ε μ ο ν ο λ ό γ ο υ ς της τ η λ ε σ υ ν ε ύ ρ ε σ η ς που –ευφημιστικά / παραπειστικά- αποκαλείται Debate / τηλεμαχία /τηλε-διάλογος /ανταλλαγή απόψεων και επιχειρημάτων.

Παντελής έλλειψη διαλόγων, ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια των ερωτοαπαντήσεων, και απαγόρευση ελεύθερων ερωτήσεων. Θλίψη!…. Πικρή γεύση άφησε αυτή η ανούσια , άγευστη, αποτυχημένη τ η λ ε σ ο ύ π α . Οι κ.κ Αρχηγοί, άτεγκτοι, αμετακίνητοι , ανελαστικοί, αγκιστρωμένοι στις γνωστές κομματικές θέσεις τους, χωρίς διάθεση συνεννόησης , αλληλοκατανόησης, συναντίληψης ή διάθεσης συνεργασίας. Δικαιολογημένη η απορία –αγανάκτηση του απλού, λαϊκού συνέλληνα που αναρωτιέται: «Μα, καλά μπρε λεβέντες, αφού διαφωνείτε και τρώγεστε μεταξύ σας, τι τη θέλετε την απλή αναλογική;. Για να μην τα βρείτε ποτέ να ΄χουμε κάθε τρείς και λίγος εκλογές, να ξοδεύονται λεφτά και να ταλαιπωρούμαστε;». Κοινή λογική : Η απλή αναλογική είναι ένα σαφώς αντιπροσωπευτικό της λαϊκής βούλησης σύστημα εκλογικό. Πλεονέκτημα.
Μειονεκτήματα:
Δεν δίνει –συνήθως –βιώσιμες και αρραγείς κυβερνήσεις.
Προσιδιάζει σε λαούς με διαφορετική (από τη δική μας) κουλτούρα και παράδοση συνεργασιών (όπως π.χ συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης).
Στην Ελλάδα όλοι θέλουν να ηγούνται , αλλά και δεν εννοούν να συνεργάζονται. Πολλά –και διαχρονικά – τα παραδείγματα. Πρόσφατη η δήλωση πολιτικού Αρχηγού ο οποίος είπε πως προτιμά να του κοπεί το χέρι από τον ώμο παρά να συνεργαστεί με τον αρχηγό (όμαιμο /ομόρριζο) συντροφικού κόμματος.
Υποθέτω πως αν η πρόθεσή του υιοθετηθεί και από άλλους κομματάρχες, σε λίγο, πολλά χρήσιμα όργανα θα χαθούν (μέσα στα πλαίσια ενός γενικευμένου δημοκρατικού ακρωτηριασμού , λόγω συμπόρευσης και συναντίληψης (!).

Ερωτήματα:
Γιατί δεν επέτρεψε η Διακομματική Επιτροπή τις ελεύθερες δημοσιογραφικές ερωτήσεις; . Από δημοκρατική ευαισθησία ή μικροκομματική ανασφάλεια;.
Γιατί καλούνται μόνον δημοσιογράφοι γνωστών τηλεδιαύλων;

Μήπως επειδή εμπιστευόμαστε αυτούς που γνωρίζουμε; Όμως εδώ δεν είναι ιδιωτικού καναλιού πρόγραμμα, αλλά πανελληνίου ενδιαφέροντος ζήτημα. Επομένως τα κριτήρια επιλογών θα πρέπει να είναι διαφορετικά, ευρύτερα. Να επιλέγονται δημοσιογράφοι /πρόσωπα εγνωσμένου κύρους και δεδομένης αμεροληψίας. Όχι μόνον από την τηλεόραση, αλλά και από τα έντυπα ΜΜΕ (κεντρικά και περιφερειακά). Να επιλέγονται (από την ΕΣΗΕΑ , και όχι τα κόμματα) 20-25 και μετά να κληρωθούν 5 οι οποίοι και θα υποβάλλουν τις ερωτήσεις.
Γιατί απαγορεύονται οι διάλογοι, ακόμη και η τηλεαποτύπωση των αντιδράσεων /εκφράσεων των προσώπων των συμμετεχόντων κ.κ. Αρχηγών ;. Μήπως εξαιτίας τ ρ ο μ ώ δ ο υ ς δ η μ ο κ ρ α τ ι κ ο ύ σ υ ν δ ρ ό μ ο υ;.
Δεν θα ήταν λογικότερο και αποτελεσματικότερο, η δημόσια τηλεόραση , ένα μήνα ή 15 ημέρες προεκλογικά , να καλεί ξεχωριστά τους κ.κ. Αρχηγούς –ή εκπροσώπους τους –καθημερινά και να δέχονται ελεύθερες ερωτήσεις πάνω στα προγράμματά τους από πάνελ επιλεγμένων Δημοσιογράφων. Εξυπακούεται ότι θα πρέπει να εμφανιστούν /κληθούν όλα τα κόμματα , εντός και εκτός Βουλής.
Πότε επιτέλους θα επιλεγεί ένα συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα /νόμος ο οποίος να μην αλλάζει ανάλογα με τις συγκυρίες, τις εκλογικές σκοπιμότητες –κατά το δοκούν και συμφέρειν –κομματικά;. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί κατόπιν συμφωνίας των κομματικών σχηματισμών (κάτι δυσχερέστατο εν Ελλάδι ) ή με Δ η μ ο ψ ή φ ι σ μ α !!!.
Δεν αντιλαμβάνονται, οι νοήμονες εξουσιαστές μας, πως με τον τρόπο που συμπεριφέρονται /πολιτεύονται, ακυρώνουν εαυτούς (και αλλήλους βέβαια) και προσβάλλουν το «το ιερό δημοκρατικό φετίχ» που αρέσκονται να υμνολογούν και το οποίο διατείνονται ότι υπηρετούν;. Δεν αντιλαμβάνονται ότι οι εμπαιγμοί του λαού, καθώς και οι αλληλοεξοντώσεις των «αντιπάλων» τους, οι ύβρεις, οι συκοφαντίες, καθώς και οι χυδαιολογίες και η λασπολογία, πλήττει όχι μόνον τους … άλλους, αλλά και τους ίδιους (μπούμεραγκ);. Οι μετριοπαθείς πολίτες, οι αναποφάσιστοι, οι δύσπιστοι, οι ταλαιπωρημένοι και οι εξαπατημένοι, δεν θέλγονται, δεν επηρεάζονται από την όλη ανεπίτρεπτη συμπεριφορά των «πολιτικών» και τους γυρίζουν την πλάτη. Τους αποστρέφονται. Γι αυτό και διαπιστώνεται –δημοσκοπικά- τόσο χαμηλή εκτίμηση στο «Κ.Σ» = Κομματικό Σύστημα (πρώην Π.Σ=Πολιτικό Σύστημα).

Σημείωσα 4 ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις στο …. «Debate»:
Την αναφορά –θέση του κου Βελόπουλου στα Εθνικά Θέματα (Πρέσπες κ.α).
Την αποκάλυψη του κου Βαρουφάκη ότι: το 2018 ο κος Τσίπρας υπέγραψε και μας έβαλε στο (4ο) τέταρτο Μνημόνιο έως το 2060 (!!!).Αν αυτό αληθεύει τότε πολλά αλλάζουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποχρεούται να απαντήσει, όχι μόνον για αυτονόητους λόγους, αλλά και γιατί ισχυρίζεται ότι μας έβγαλε από τα Μνημόνια. Τι ισχύει;.
Την συνέχιση της αμυντικής θωράκισης της Χώρας με αναγκαίους εξοπλισμούς, από μέρους του κου Πρωθυπουργού. Εύγε!. Αλλά και την συναίνεση στα εξοπλιστικά προγράμματα του κου Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Εύγε!.
Την πρόταση –στα άλλα κόμματα –του κου Μητσοτάκη να δοθούν οι οικονομικές εκτιμήσεις /κοστολογήσεις όλων των κομματικών προγραμμάτων στην Τράπεζα της Ελλάδος ή –και – στο Λογιστήριο του Κράτους, ώστε να ελεγχτούν. Προσέθεσε δε ότι απαιτείται χρόνος μόλις 3 ημερών προς τούτο. «Περιέργως» πρότεινε αυτό να γίνει μεταξύ πρώτης και δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης.
Διαφωνώ για δύο λόγους:
Α.Ίσως να μην υπάρξουν δεύτερες εκλογές. Β. Δεν είναι πιο σωστό να γνωρίζει από τώρα (πριν από την 21η Μαίου) ο ψηφοφόρος, την αντικειμενικότητα /το εφικτό ή ανέφικτο των διαφόρων προγραμμάτων, ώστε ανάλογα να ψηφίσει;. Χρόνος υπάρχει. Διάθεση; . Εδώ είναι τα δύσκολα. Αν κρίνω από την (μη) αντίδραση των λοιπών Αρχηγών, μάλλον … δεν είναι απαραίτητο. Κρίμα!.
Εκτιμώ πως το ζήτημα είναι ύψιστης σημασίας /αξίας (δημοκρατικής και ηθικής) και θα πρέπει οι πάντες: πολιτικοί, πολίτες, ΜΜΕ, να συστρατευτούμε και να απαιτήσουμε να προχωρήσει , να υλοποιηθεί, αυτός ο έλεγχος, προκειμένου κάποτε να περιοριστεί η ασυδοσία των κομματικών δημαγωγών, να τάζουν και να υπόσχονται απραγματοποίητα / ανέφικτα.

ΥΓ Η Ν.Δ ενδέχεται να πληγεί σε περίπτωση που και εκείνη υπο-κοστολόγησε το δικό της πρόγραμμα παροχών. Δίκαιο !. Θεωρώ πως σε κάθε περίπτωση (και ανεξάρτητα από τυχόν κομματικό της κόστος), η πρότασή της θα εκτιμηθεί από όλους τους Έλληνες.

 

Του Κώστα  Δημ  Χρονόπουλου

 

 

Shares