Τρίτη , 6 Δεκεμβρίου 2022

Αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ προτείνει η Αρμενία

Η πρόταση αυτή γίνεται στο πλαίσιο συνομιλιών για να βρεθεί μία διέξοδος στην εδαφική σύγκρουση με το Αζερμπαϊτζάν

Να δημιουργηθεί αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη κατα μήκος των συνόρων της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ το οποίο διεκδικούν και οι δύο χώρες πρότεινε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας.

Η πρόταση αυτή έρχεται στο πλαίσιο συνομιλιών των δύο χωρών τις τελευταίες εβδομάδες, προκειμένου να εξεύρουν μια διέξοδο στη εδαφική σύγκρουση που δηλητηριάζει τις σχέσεις τους εδώ και τρεις δεκαετίες.

Οι δύο χώρες έχουν αντιπαρατεθεί σε δύο πολέμους, ο τελευταίος των οποίων, το 2020, προκάλεσε τουλάχιστον 6.500 θανάτους. Συγκρούσεις σημειώνονται τακτικά έκτοτε, όπως τον Σεπτέμβριο όταν σκοτώθηκαν 286 μαχητές.

«Έβαλα στο τραπέζι μια πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ», δήλωσε ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν, στη διάρκεια μιας κυβερνητικής συνόδου.

Ενώ πρόσθεσε: «Προτείνουμε επίσης (…) να δημιουργηθεί μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη τριών χιλιομέτρων κατά μήκος των αρμενοαζερικών συνόρων».

Η πρόταση αυτή έρχεται εν μέσω πολλαπλασιασμού των συγκρούσεων στα σύνορα ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν τις τελευταίες εβδομάδες.

Η σύγκρουση αυτή συνδέεται με εδαφικές διαφορές, κυρίως γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, μια ορεινή περιοχή που κατοικείται κυρίως από Αρμένιους και αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν στις αρχές των χρόνων του 1990 με τη βοήθεια του Γερεβάν. Ένας πρώτος πόλεμος είχε προκαλέσει τότε τον θάνατο τουλάχιστον 30.000 ανθρώπων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ηγέτες και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών συναντήθηκαν πολλές φορές τους τελευταίους μήνες για συνομιλίες ειρήνης.

Μάλιστα στο Γερεβάν πρόκειται να μεταβεί αργότερα μέσα στον μήνα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον Αρμένιο πρωθυπουργό να δηλώνει πως η Μόσχα έχει αναπτύξει μία δύναμη «διατήρησης της ειρήνης» στο Καραμπάχ.

Ο Ρώσος ηγέτης είχε συνατήσει τον Πασινιάν και τον Αζέρο πρόεδρο Ιλχάμ Αλίεφ στη διάρκεια μιας συνάντησης κορυφής στη Ρωσία στα τέλη Οκτωβρίου.

Πολλές συναντήσεις μεταξύ των δύο μερών οργάνωσε και η Δύση τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Ουάσιγκτον, με την Ρωσία να μη βλέπει με καλό μάτι αυτές τις διαμεσολαβήσεις καθώς θεωρεί την Καύκασο δική της υπόθεση.

newsbomb.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares