Τρίτη , 27 Σεπτεμβρίου 2022

Αποστολή υποστήριξης και βοήθειας του ΙΑΕΑ/ΔΟΑΕ στον πυρηνικό σταθμό Zaporizhzhya στην Ουκρανία

Πρέπει να προστατεύσουμε την ασφάλεια και την ασφάλεια της μεγαλύτερης πυρηνικής εγκατάστασης της Ουκρανίας και της Ευρώπης, δήλωσε σήμερα το πρωί ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι καθώς μαζί με μια ομάδα εμπειρογνωμόνων και επιθεωρητών του ΔΟΑΕ ξεκινούσαν από την έδρα του Οργανισμού στη Βιέννη για την Αποστολή Υποστήριξης και Βοήθειας του ΔΟΑΕ. Zaporizhzhya (ISAMZ) στην Ουκρανία.

Η αποστολή του ΔΟΑΕ θα συμβάλει στη διασφάλιση της πυρηνικής ασφάλειας και ασφάλειας στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Zaporizhzhya και θα αναλάβει ζωτικής σημασίας δραστηριότητες διασφαλίσεων.

Ο πυρηνικός σταθμός Zaporizhzya ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις από τον Μάρτιο, αλλά λειτουργεί από το ουκρανικό επιτελείο του. Αυτόν τον μήνα η τοποθεσία δέχτηκε επανειλημμένα βομβαρδισμό και την περασμένη εβδομάδα έχασε προσωρινά τη σύνδεση με την τελευταία εναπομείνασα λειτουργική εξωτερική γραμμή ισχύος 750 kilovolt (kV).

Αυτά τα στοιχεία, που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας επιτόπιας επίσκεψης, είναι απαραίτητα για να μπορέσει ο ΔΟΑΕ να αναπτύξει και να παράσχει μια ανεξάρτητη αξιολόγηση των κινδύνων πυρηνικής ασφάλειας και ασφάλειας.
Γενικός Διευθυντής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι
Στην πιο πρόσφατη ενημέρωση από το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής το Σαββατοκύριακο, η Ουκρανία ενημέρωσε τον ΔΟΑΕ ότι η τοποθεσία είχε δεχθεί εκ νέου βομβαρδισμό, αλλά ότι όλα τα συστήματα ασφαλείας παραμένουν λειτουργικά και δεν υπήρξε αύξηση στα επίπεδα ραδιενέργειας. Η χώρα είπε ότι δεν έχει ακόμη πλήρεις πληροφορίες για τη φύση της ζημιάς από τους βομβαρδισμούς.

Το ISAMZ θα ξεκαθαρίσει την κατάσταση και θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση τυχόν αντιφατικών πληροφοριών σχετικά με την κατάσταση της εγκατάστασης, τη λειτουργία της και τις ζημιές που έχει υποστεί. Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών νωρίτερα αυτό το μήνα σχετικά με την επιδείνωση της κατάστασης στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια, ο κ. Γκρόσι είπε: «Αυτά τα στοιχεία, που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια επιτόπιας επίσκεψης, είναι απαραίτητα για να μπορέσει ο ΔΟΑΕ να αναπτύξει και να παράσχει ανεξάρτητη αξιολόγηση των κινδύνων πυρηνικής ασφάλειας και ασφάλειας».

Μόλις φτάσει στη Ζαπορίζια αργότερα αυτή την εβδομάδα, η ISAMZ θα αξιολογήσει τη φυσική ζημιά στις εγκαταστάσεις, θα καθορίσει τη λειτουργικότητα των κύριων και εφεδρικών συστημάτων ασφάλειας και ασφάλειας και θα αξιολογήσει τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού της αίθουσας ελέγχου. Ταυτόχρονα, η αποστολή θα αναλάβει επείγουσες δραστηριότητες διασφαλίσεων για να επαληθεύσει ότι το πυρηνικό υλικό χρησιμοποιείται μόνο για ειρηνικούς σκοπούς.

https://twitter.com/AZmilitary1/status/1564634543604236288?s=20&t=VHvqvFjriiDQGzaO8Fwn4w

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares