Κυριακή , 24 Ιανουαρίου 2021
Τελευταία Νέα

Αποστολάκης: Ο Ερντογάν θέλει τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου…

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης, πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, αναφέρθηκε στις τουρκικές ενέργειες και την ελληνική αντίδραση σχετικά με την τεταμένη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Έχουμε φτάσει στα όρια της σύγκρουσης και προσπαθούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα, είναι επικίνδυνος ή δεν είναι;», τόνισε αρχικά αναφερόμενος στις προθέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πρόσθεσε πως: «προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του απειλώντας», μιλώντας στο Mega.

Σχετικά με τους στόχους της γειτονικής χώρας, ο πρώην ΥΠΕΘΑ τόνισε πως ο κ. Ερντογάν θέλει να είναι ο επικυρίαρχος της περιοχής: «να ελέγχει τα πάντα στην Ανατ. Μεσόγειο. Η Τουρκία έχει δει τον εαυτό της σαν μια σοβαρή περιφερειακή δύναμη και θέλει τα πάντα να γίνονται μετά τον έλεγχό της».

«Δεν υπάρχουν σοβαρές συναντήσεις που να μην βρίσκεται ο Ερντογάν. Δεν υπάρχει σοβαρό κράτος που να μην θέλει να έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία. Η Αμερική κάνει τεράστια προσπάθεια να κρατήσει τις σχέσεις της με την Τουρκία και να την τραβήξει προς τη Δύση. Η Ευρώπη ανέχεται, προσπαθεί να μην συγκρουστεί μαζί του. Θεωρούν ότι ο τρόπος να διαχειριστείς την Τουρκία δεν είναι να την τιμωρήσεις αλλά να της δώσεις κάτι ακόμα. Είναι λάθος να θεωρούμε ότι ο Ερντογάν είναι στριμωγμένος και αδύναμος. Παίζει σε όλα τα γεωπολιτικά παιχνίδια, όλοι τον θεωρούν σοβαρό παίχτη, και τώρα όταν ξεκινήσουν οι συζητήσεις» διεμήνυσε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστολάκης.

Για το αν η χώρα μας θα πρέπει να μπει σε διάλογο με την γείτονα χώρα, ο κ. Αποστολάκης, υπογράμμισε πως όταν είσαι κυρίαρχο κράτος και όταν μπορείς να σταθείς στα πόδια σου, αν συζητήσεις είναι δικό σου θέμα και τι θα συζητήσεις είναι επίσης δικό σου θέμα. «Τώρα βρισκόμαστε σε μία πίεση που μας φέρνει στο τραπέζι της κουβέντας, και τα θέματα που θα συζητηθούν δεν είναι καθαρά και μόνο δικιά μας επιλογή. Υπάρχουν πράγματα που είναι κατοχυρωμένα από διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο και θεωρούμε ότι δεν θα έπρεπε να συζητηθούν» σημείωσε.

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι θέλει πάρα πολύ προσοχή, καθώς η κατάσταση είναι δύσκολη: «δεν ξέρουμε κατά πόσο μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στον Ερντογάν σε αυτά που λέει. Μας απειλούν ότι αν δεν συζητήσουμε θα δημιουργήσουν θέμα. Αυτά που έχουμε να συζητήσουμε είναι μόνο οι θαλάσσιες ζώνες, υφαλοκρηπίδα και οι ΑΟΖ, η Τουρκία εκτιμώ δύσκολα θα κάτσει να συζητήσει μόνο γι αυτό το θέμα». Αν βάλουμε τα πράγματα στη ζυγαριά με γεωπολιτικούς και οικονομικούς όρους, οι Ευρωπαίοι προτιμούν τους Τούρκους, σύμφωνα με τον κ. Αποστολάκη τονίζοντας παράλληλα πως: «οι συμφωνίες έχουν να κάνουν με συμφέροντα».

Τέλος, σχετικά με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, υπογράμμισε: «Η Ελλάδα δεν είναι αμελητέα ποσότητα. Οι ένοπλες δυνάμεις είναι αρκετά ισχυρές. Όπως και στο τελευταίο συμβάν με τον ελληνικό στόλο να απλώνεται στο Αιγαίο και να δείχνει έτοιμη να συγκρουστεί. Έχω πει ότι δεν πρέπει να δείξεις ότι δεν θες να συγκρουστείς έναντι οποιοδήποτε κόστους και τιμήματος. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές, σημεία που αν ξεπεραστούν δεν έχεις περιθώρια».

sputnik.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares