Δευτέρα , 15 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

Αποστεωμένοι, οι ελάχιστοι αιχμάλωτοι που επέζησαν από τα στρατόπεδα των Ιαπώνων! Έφτασαν να φάνε τους νεκρούς τους, για να επιβιώσουν…

Τα εγκλήματα πολέμου στο μέτωπο του Ειρηνικού δεν είχαν τίποτα να ζηλέψουν από τα αντίστοιχα που λάμβαναν χώρα στην Ευρώπη, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στη φωτογραφία, που τραβήχτηκε αμέσως μετά την παράδοση της Ιαπωνίας, απεικονίζονται Αυστραλοί αιχμάλωτοι πολέμου. Οι συγκεκριμένοι στάθηκαν τυχεροί, καθώς επέζησαν και απελευθερώθηκαν, αλλά τα σημάδια της ταλαιπωρίας και των βασανιστηρίων είναι εμφανή.

Αιχμαλωτίστηκαν περισσότεροι από 22 χιλιάδες Αυστραλοί, οι περισσότεροι την άνοιξη του 1942, όταν η Ιαπωνία σημείωσε μια σειρά από νίκες στη νοτιοανατολική Ασία. Τρία χρόνια αργότερα, στα στρατόπεδα της Ιαπωνίας, είχαν πεθάνει τουλάχιστον 8 χιλιάδες. Φυλακή ο «Παράδεισος» Οι πιο τυχεροί αιχμάλωτοι μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο Changi στη Σιγκαπούρη, το οποίο ήταν γνωστό ως η παραδεισένια φυλακή. Η ονομασία της δεν ήταν καθόλου ειρωνική.

Οι φύλακες είχαν ορίσει την περιοχή που θα καταλάμβαναν οι αιχμάλωτοι, την είχαν περικυκλώσει με συρματόπλεγμα και δεν έκαναν καμία περαιτέρω προσπάθεια να τους ελέγξουν. Οι αιχμάλωτοι καλλιεργούσαν ντομάτες και διάφορα λαχανικά και περνούσαν τον χρόνο τους ήρεμα, χωρίς βασανιστήρια και τιμωρίες.

Βέβαια, δεν ήταν όλοι τόσο τυχεροί. Χιλιάδες αιχμάλωτοι είχαν φυλακιστεί σε στρατόπεδα στο Βόρνεο, στη Ιαπωνία, την Ινδονησία και στο νησάκι Χαϊνάν στα ανοιχτά της Κίνας. Εκεί ίσχυαν οι συνθήκες πολέμου: πείνα, βασανιστήρια και αδιανόητη κακομεταχείριση.

Οι σιδηροδρομικές γραμμές Βιρμανίας – Ταϊλάνδης Ακόμα και στο στρατόπεδο Changi όμως, κάποια στιγμή οι «διακοπές» τελείωσαν. Άρχισαν να τους στέλνουν για καταναγκαστικά έργα, όπου έστρωναν το σιδηρόδρομο μεταξύ Βιρμανίας και Ταϊλάνδης. Δούλευαν όλη μέρα και οι μερίδες του φαγητό λιγόστευαν, καθώς η Ιαπωνία εξασθενούσε. Προς το τέλος του πολέμου, δεν υπήρχε φαγητό για κανέναν.

Πέθαναν χιλιάδες αιχμάλωτοι στα κάτεργα, αλλά και χιλιάδες Ιάπωνες στρατιώτες. Μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες, οι στρατιώτες που πολεμούσαν στη Νέα Γουινέα έφτασαν να φάνε τους νεκρούς τους, για να επιβιώσουν.

Οι πορείες θανάτου στη Μαλαισία

Τον χειμώνα του 1945, λίγο πριν την ολοκληρωτική ήττα της Ιαπωνίας, διατάχθηκε η εκκένωση του στρατοπέδου συγκέντρωσης Sandakan στη Μαλαισία, προς το οποίο όδευαν οι συμμαχικές δυνάμεις. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 1945, ομάδες αιχμαλώτων αναχωρούσαν προς την πόλη Ρανάου, όπου οι ιαπωνικές δυνάμεις ήταν ισχυρότερες. Από τους 2.351 αιχμαλώτους, άντεξαν μόνο έξι.

Η «εκδίκηση» των Δυτικών

Οι Αυστραλοί στη φωτογραφία διαβάζουν το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Daily Express», το οποίο γράφει: «30στη Μέρα στη Χιροσίμα:

Όσοι απέδρασαν, αρχίζουν να πεθαίνουν, θύματα της – Ατομικής Πανούκλας».

Αυτή ήταν η ολοκληρωτική «εκδίκηση» της Δύσης και το τέλος του πολέμου….

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/aposteomeni-i-elachisti-echmaloti-pou-epezisan-apo-ta-stratopeda-ton-iaponon-diavazoun-stin-efimerida-gia-tis-atomikes-vomves-sti-chirosima-ke-to-nagkasaki/

Shares