Κυριακή , 29 Ιανουαρίου 2023

Απομακρύνθηκαν τα οδοφράγματα, αλλά «η κατάσταση παραμένει εύθραυστη»

Μετά από εβδομάδες εντάσεων με τη γειτονική Σερβία.


Η ειρηνευτική του δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο ολοκλήρωσε τις επιχειρήσεις για την απομάκρυνση των οδοφραγμάτων που παρέμεναν στο βόρειο Κόσοβο, μετά από εβδομάδες εντάσεων με τη γειτονική Σερβία.

Την Τρίτη η KFOR χρησιμοποίησε βαριά μηχανήματα για να απομακρύνει δύο καμένα φορτηγά από έναν κεντρικό δρόμο στην πόλη Μιτρόβιτσα του βόρειου Κοσόβου, καθαρίζοντας έτσι το τελευταίο από τα οδοφράγματα που στήθηκαν από Σέρβους του Κοσόβου τον περασμένο μήνα, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Koha με έδρα την Πρίστινα.

Υπενθυμίζεται ότι η κατάσταση στο βόρειο τμήμα του Κόσοβο έφερε στα πρόθυρα της σύγκρουσης το Κόσοβο και τη Σερβία το προηγούμενο διάστημα, λόγω του σχεδίου για την απαγόρευση των πινακίδων κυκλοφορίας που εκδίδει η Σερβία, των μαζικών παραιτήσεων Σέρβων από τους θεσμούς του Κοσόβου, των προγραμματισμένων αλλά στη συνέχεια αναβληθέντων εκλογών για την αντικατάστασή τους και της σύλληψης ενός Σέρβου αστυνομικού ο οποίος στην πορεία τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό, μειώνοντας σημαντικά τις εντάσεις.

Στις 29 Δεκεμβρίου, μετά από παρέμβαση διεθνών παραγόντων, οι Σέρβοι άρχισαν να απομακρύνουν τα οδοφράγματα και ορισμένα από τα συνοριακά περάσματα που είχαν κλείσει λόγω των διαμαρτυριών άνοιξαν ξανά.

«Χαιρετίζουμε την αποκλιμάκωση των εντάσεων και την απομάκρυνση των οδοφραγμάτων στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου», δήλωσε την Τρίτη η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτριοπής Ναμπίλα Μασράλι. Υπογράμμισε, ωστόσο, «ότι η κατάσταση παραμένει πολύ εύθραυστη» και η ΕΕ θα συνεχίσει να προσπαθεί να μεσολαβήσει για μια διαρκή συμφωνία μεταξύ των δύο μερών.

Η ΕΕ αναμένει από τους Σέρβους που ζουν στο Κόσοβο να τερματίσουν το μποϊκοτάζ των κυβερνητικών θεσμών εκεί. Θέλει επίσης την πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών που έχουν ήδη γίνει, όπως η δημιουργία ένωσης δήμων με σερβική πλειοψηφία, είπε η Μασράλι.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares