Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Απωλειών… συνέχεια για τη Wall

Πτωτικά κινούνται την Πέμπτη οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Wall Street, με τις αποδόσεις των ομολόγων να κινούνται ανοδικά, με φόντο αξιωματούχους της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) οι οποίοι δηλώνουν ότι ο κύκλος αύξησης επιτοκίων για την τιθάσευση του πληθωρισμού έχει ακόμη δρόμο μπροστά του και σε καμία περίπτωση δεν έχει τελειώσει.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 275,06 μονάδες ή 0,82%, με τον ευρύτερο S&P 500 να καταγράφει πτώση 45,54 μονάδων ή 1,14%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq “γράφει” απώλειες 143,60 μονάδων ή 1,27%.

Ο πρόεδρος του παραρτήματος της Fed στο St. Louis, James Bullard, ανέφερε σε ομιλία του την Πέμπτη ότι “το επιτόκιο πολιτικής δεν βρίσκεται ακόμη στη ζώνη που θα μπορούσε να θεωρηθεί επαρκώς περιοριστικό”.

“Η αλλαγή κατεύθυνσης στη νομισματική πολιτική έχει δείξει μέχρι στιγμής περιορισμένη επίδραση στον παρατηρούμενο πληθωρισμό, ωστόσο η τιμολόγηση της αγοράς δείχνει ότι οι παράγοντές της αναμένουν αποπληθωρισμό το 2023”, πρόσθεσε ο Bullard.

Το επιτόκιο του 2ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ σημείωσε άλμα στο 4,42% το πρωί (ώρα ανατολικών ΗΠΑ), αντανακλώντας φόβους ότι η συσφικτική νομισματική πολιτική θα οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση.

“Βλέπω μια αγορά εργασίας η οποία είναι εξαιρετικά σφικτή, δεν ξέρω πώς μπορούμε να μειώσουμε το επίπεδο του πληθωρισμού χωρίς μια κάποια πραγματική επιβράδυνση της οικονομίας – και ίσως θα πρέπει να δούμε συρρίκνωση της οικονομίας προκειμένου να φτάσουμε εκεί”, δήλωσε ο πρόεδρος του παραρτήματος της Fed στο Kansas City, Esther George, μιλώντας στην Wall Street Journal την Τετάρτη.

Οι μετοχές οι οποίες είναι πιο ευαίσθητες στην περίπτωση μιας ύφεσης και στα υψηλότερα επιτόκια ηγούνται των απωλειών, με τις εταιρείες του χρηματοοικονομικού κλάδου να πραγματοποιούν “χαμηλές πτήσεις”, με επικεφαλής την Wells Fargo, ενώ τεχνολογικές όπως η Tesla και η Netflix υποχωρούν επίσης.

“Η επιπλέον νομισματική σύσφιξη και η σωρευτική επίδραση της αύξησης επιτοκίων του τρέχοντος έτους υποδεικνύουν ότι ο κίνδυνος οικονομικής ύφεσης παραμένει υψηλός”, έγραψε ο Mark Haefele, επικεφαλής κλάδου επενδύσεων στην UBS Global Wealth Management, σε σημείωμά του. “Συνεχίζουμε να θεωρούμε ότι οι μακροοικονομικές προϋποθέσεις για ένα βιώσιμο ράλι – δηλαδή μια προοπτική μείωσης επιτοκίων και μια θετική δυναμική σε ανάπτυξη και εταιρική κερδοφορία – δεν υπάρχουν ακόμη στον ορίζοντα”, συμπληρώνει.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 5 κινούνται με θετικό πρόσημο και 25 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται εκείνες των Cisco, United Health, Merck, ενώ των απωλειών εκείνες των Salesforce, Walt Disney και American Express.

 

Σε σταθερά χαμηλά επίπεδα οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ

Στα σταθερά χαμηλά επίπεδα των τελευταίων μηνών συνέχισαν και αυτή την εβδομάδα οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας των ΗΠΑ, με την αγορά εργασίας να δείχνει “ανοσία” στις πιέσεις που ασκεί η σύσφιξη νομισματικής πολιτικής από τη Fed.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, την περασμένη εβδομάδα υποβλήθηκαν 222.000 νέες αιτήσεις για λήψη επιδόματος ανεργίας ελαφρώς χαμηλότερα από τις 225.00 που προέβλεπαν οι αναλυτές και τις – ανοδικά αναθεωρημένες – 226.000 την εβδομάδα που είχε προηγηθεί.

Ο αριθμός των αιτήσεων για παράταση υφιστάμενων επιδομάτων αυξήθηκε κατά 13.000 στα 1,507 εκατ. ελαφρώς υψηλότερα της εκτίμησης για 1,5 εκατ., ενώ η προηγούμενη μέτρηση αναθεωρήθηκε οριακά ανοδικά στα 1,494 εκατ. από τα 1,493 εκατ.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι είναι η πρώτη φορά που ξεπερνούν τα 1,5 εκατ. από τον περασμένο Μάρτιο.

Τέλος, ο κινούμενος μέσος όρος 4 εβδομάδων των υφιστάμενων αιτήσεων αυξήθηκε στα 1,481 εκατ. έναντι των 1,450 εκατ. την προηγούμενη εβδομάδα.

Πηγή: capital.gr

Shares