Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Απώλειες στις ευρωαγορές εν αναμονή των αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών

Υποχώρησαν τη Δευτέρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να υιοθετούν στάση αναμονής ενόψει των συνεδριάσεων της Federal Reserve την Τετάρτη και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας της Πέμπτη οι οποίες αναμένεται να καταλήξουν σε αυξήσεις των επιτοκίων τους κατά 50 μονάδες βάσης.

Το κλίμα σήμερα επιβάρυνε και η άσχημη επιδημιολογική εικόνα από την Κίνα, με τα κρούσματα της COVID-19 να παραμένουν σε ανοδική τροχιά.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε σε ποσοστό 0,5% και έκλεισε στις 436,98 μονάδες. Την προηγούμενη εβδομάδα ο δείκτης κατέγραψε την πρώτη του εβδομαδιαία πτώση στις τελευταίες οκτώ εβδομάδες, εν μέσω ανησυχιών για μια επικείμενη παγκόσμια ύφεση λόγω των επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Αυτή την εβδομάδα τόσο η αμερικανική Federal Reserve, όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσουν σε αυξήσεις των επιτοκίων τους κατά 50 μονάδες βάσης, πραγματοποιώντας πάντως ένα μικρότερο βήμα από τις προηγούμενες συνεδριάσεις τους, όταν η αύξηση ήταν κατά 75 μονάδες.

Την ίδια στιγμή που η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής πλήττει τους ρυθμούς ανάπτυξης σε ΗΠΑ και Ευρώπη, στην Κίνα το άλμα των κρουσμάτων της COVID-19 έχει πυροδοτήσει σοβαρές ανησυχίες για την πορεία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. Το Πεκίνο έχει πάντως αρχίσει να χαλαρώνει τα δρακόντεια μέτρα που εφάρμοζε προηγουμένως για την ανάσχεση της πανδημίας.

Στο ταμπλό, ο γερμανικός DAX με πτώση 0,45% έκλεισε στις 14.306,63 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,4% στις 6.650,55 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε επίσης 0,4% στις 7.445,97 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε 0,4%, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε με μικρά κέρδη 0,1%.

Πηγή: capital.gr

Shares