Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Απώλειες στη Wall μετά το ράλι της προηγούμενης εβδομάδας

 

Με αρνητικό πρόσημο κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street στο ξεκίνημα της εβδομάδας καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν τα εισερχόμενα μακροοικονομικά στοιχεία στην προσπάθεια τους να εκτιμήσουν την πορεία της οικονομίας τους επόμενους μήνες που θα καθορίσει και τις κινήσεις της Federal Reserve στο “μέτωπο” της αύξησης των επιτοκίων.

Οι δείκτες της αμερικανικής αγοράς κατέγραψαν ισχυρά κέρδη την προηγούμενη εβδομάδα, με τον S&P 500 να κερδίζει 6% τερματίζοντας ένα αρνητικό σερί τριών διαδοχικών εβδομάδων. Ο βιομηχανικός Dow Jones, στο μεταξύ, ενισχύθηκε 5%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε συνολικά κέρδη 7%.

Το άλμα των δεικτών ακολούθησε ένα μπαράζ απογοητευτικών οικονομικών στοιχείων που πυροδότησε εκτιμήσεις για το ενδεχόμενο η επιβράδυνση της οικονομίας να υποχρεώσει την Federal Reserve να μετριάσει τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα στο Κογκρέσο ότι το να επιτευχθεί η λεγόμενη “ομαλή προσγείωση” της οικονομίας καθώς η κεντρική τράπεζα θα συνεχίζει τη σύσφιξη της πολιτικής της, θα είναι “ένα δύσκολο εγχείρημα”.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο Dow Jones χάνει 108,42 μονάδες ή -0,34% στις 31.401,26 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχωρεί κατά 21,02 μονάδες ή -0,54% στις 3.893,51 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq χάνει 108,90 μονάδες ή -0,94% στις 11.498,72 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 13 κινούνται με θετικό πρόσημο και 17 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνει η Merck με κέρδη 1,77 δολ. ή σε ποσοστό 1,90% και κλείσιμο στα 94,90 δολ. και ακολουθούν Chevron στα 145,86 δολ. με άνοδο 0,75% και η Verizon Communications με κέρδη 0,67% στα 51,30 δολ.

Οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες είναι η Boeing (-3,58%), η Salesforce (-2,50%) και η Nike (-1,93%).

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ έδειξαν ότι οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάιο, σε μια ένδειξη ότι οι επιχειρηματικές επενδύσεις παραμένουν ισχυρές παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων και τις εντεινόμενες ανησυχίες για τις προοπτικές της οικονομίας.

Ειδικότερα, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών ενισχύθηκαν κατά 0,7% τον Μάιο έναντι της εκτίμησης των αναλυτών για αύξηση 0,2%. Πρόκειται για την έβδομη άνοδο σε διάστημα συνολικά οκτώ μηνών.

Παράλληλα, οι παραγγελίες κεφαλαιουχικών αγαθών, ένδειξη των επενδύσεων σε εξοπλισμό που δεν περιλαμβάνει αεροσκάφη και στρατιωτικό εξοπλισμό, αυξήθηκαν κατά 0,5% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ τη Δευτέρα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι επενδύσεις ήταν ισχυρές και τον Μάιο παρά την υποχώρηση των μεταποιητικών δεικτών τον Ιούνιο στην περιοχή της Νέας Υόρκης και της Φιλαδέλφειας, μεταξύ άλλων. Συρρίκνωση της μεταποιητικής παραγωγής έδειξε και η τελευταία έρευνα της S&P Global.

Πηγή: capital.gr

Shares