Πέμπτη , 30 Μαρτίου 2023

Απώλειες για τις ευρωαγορές ελέω SVB

Με σοβαρές απώλειες έκλεισαν τη Δευτέρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, οι οποίες έχουν πυροδοτηθεί από το λουκέτο που επέβαλαν οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ στη Signature Bank, λίγες ώρες μετά από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχασε 2,42% στις 442,80 μονάδες με τον τραπεζικό κλάδο να ηγείται των απωλειών, χάνοντας 5,65%, καταγράφοντας τη χειρότερη μέρα από τις 4 Μαρτίου 2022 σύμφωνα με τα στοιχεία της Eikon.

Στους επιμέρους εγχώριους δείκτες ο γερμανικός DAX απώλεσε 3,04% στις 14.959 μονάδες, ο γαλλικός CAC υποχώρησε κατά 2,90% στις 7.011,50 μονάδες, ενώ στη Βρετανία ο FTSE κατέγραψε απώλειες 2,58% στις 7.548,63 μονάδες.

Στις περιφερειακές οικονομίες ο ιταλικός MIΒ του Μιλάνου υποχώρησε κατά 4,03% και ο ισπανικός IBEX έχασε 3,51%.

Η διολίσθηση των μετοχών ήρθε παρά την είδηση ​​ότι η HSBC είχε συμφωνήσει να αγοράσει το βρετανικό σκέλος του προβληματικού αμερικανικού δανειστή που εστιάζει στις νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας για 1£. Οι καταθέσεις των πελατών θα προστατεύονται ως μέρος της συμφωνίας.

Οι μετοχές της HSBC υποχώρησαν 3,95%, ενώ οι μετοχές της Commerzbank υποχώρησαν περίπου 12% και η Credit Suisse απώλεσε 9,4%.

Το Σαββατοκύριακο, οι αρχές των ΗΠΑ έλαβαν έκτακτα μέτρα για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα εξασφαλίζοντας στο σύνολό τους τις καταθέσεις των πελατών των δύο τραπεζών. Ωστόσο, το κλίμα παραμένει υποτονικό, με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η First Republic Bank που σημείωσε πτώση άνω του 60% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στις ΗΠΑ.

Στις επιμέρους μετοχές η Fintech Wise σημείωσε βουτιά 12% αφότου ανακοίνωσε ότι είχε κεφάλαια στη Silicon Valley Bank, παρά το γεγονός ότι ένας εκπρόσωπος είπε στο Reuters ότι είχε “ελάχιστη έκθεση”.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές τεχνολογίας υποχώρησαν συνολικά κατά 1,85%.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares