Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Απώλειες άνω του 1,5% για το πετρέλαιο

Με απώλειες έκλεισαν την Πέμπτη οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, καθώς, μετά τον νέο κύκλο αυξήσεων επιτοκίων από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες διεθνώς, οι traders επανεκτιμούν τις προοπτικές της ζήτησης για “μαύρο χρυσό”.

Το αργό, παρ’ όλα αυτά, παραμένει σε πορεία εβδομαδιαίων κερδών μετά από sell-off της περασμένης εβδομάδας, που το οδήγησε σε χαμηλό έξι μηνών.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Φεβρουαρίου, απώλεσε 1,49 δολ. ή 1,8%, κλείνοντας στα 81,21 δολ. το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Ιανουαρίου υποχώρησε κατά 1,17 δολ. ή 1,5%, στα 76,11 δολ. το βαρέλι.

 

Τόσο το Brent όσο και το WTI κατευθύνονται προς κέρδη άνω του 8%, με το δολάριο των ΗΠΑ, παρά την πρόσφατη ενίσχυσή του, να κινείται ακόμη πτωτικά σε εβδομαδιαία βάση και τους traders να είναι πιο αισιόδοξοι για τη ζήτηση στην Κίνα, μετά τη χαλάρωση των περιορισμών για την πανδημία του κορονοϊού.

Η απόφαση της Fed σε συνδυασμό με την πρόβλεψή της για άνοδο των επιτοκίων άνω του 5%, θεωρήθηκε αρκετά “γερακίσια”, τουλάχιστον επιφανειακά”, εκτιμά αναλυτής της Sevens Report Research. Για το πετρέλαιο, “σταθερή είναι η ελπίδα μιας ήπιας προσγείωσης προκειμένου να επιβεβαιωθεί το bullish σενάριο, καθώς μια βαθιά ύφεση θα τσάκιζε την καταναλωτική ζήτηση για διυλισμένα προϊόντα και θα οδηγούσε τις τιμές ενέργειας να υποχωρήσουν σημαντικά”, πρόσθεσε.

Οι φόβοι ότι η επιθετική νομισματική σύσφιξη από τη Fed και τις άλλες κεντρικές τράπεζες θα δημιουργήσει έναν υφεσιακό κύκλο σε παγκόσμια κλίμακα έχει βαρύνει πτωτικά στις τιμές του αργού τους τελευταίους μήνες.

Πηγή: capital.gr

Shares