Τρίτη , 1 Δεκεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Αποκλειστικο:Η Γερμανία βοηθάει οικονομικά εταιρίες της αλλα δεν αφήνει τις ευρωπαϊκές χώρες να κάνουν το ίδιο

Αποκλειστικο:Η Γερμανία βοηθάει οικονομικά εταιρίες της αλλα δεν αφήνει τις ευρωπαϊκές χώρες να κάνουν το ίδιο

H ΤUI, ο μεγαλύτερος tour operator της Ευρώπης, «βάζει στον πάγο» πληρωμές άνω των 135 εκατ. ευρώ προς εκατοντάδες ελληνικά ξενοδοχεία, τα οποία αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα βιωσιμότητας με κίνδυνο να οδηγηθούν σε λουκέτο.

Την στιγμή που η TUI φεσώνει με εκατ.ευρώ η Γερμανία είναι έτοιμη να συνδράμει και πάλι οικονομικά την δοκιμαζόμενη TUI. Η νέα παρέμβαση του γερμανικού δημοσίου δεν θα έχει τη μορφή δανείων αλλά πιθανότατα την εξαγορά μετοχών του ομίλου. Στο δρόμο που χάραξε η Tui μάλλον και η Thyssen-Krupp.

Η απόφαση της γερμανικής εταιρείας να καθυστερήσει έως και τον Μάρτιο του 2021 την αποπληρωμή των ποσών που χρωστά για τη φετινή χρονιά, έσκασε σαν «βόμβα» στους ξενοδόχους, που ήδη δοκιμάζονται από την πανδημία του COVID-19, η οποία έπληξε τον τουρισμό. Στη χώρα μας η TUI συνεργάζεται ήδη με περίπου 2.000 ξενοδόχους.

Συγκεκριμένα, ο tour operator ανακοίνωσε στα τέλη Οκτωβρίου την μονομερή απόφασή του να αναθεωρήσει τους όρους των συμβολαίων του με τους ξενοδόχους, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να καλούνται να περιμένουν έως τον Μάρτιο του 2021 προκειμένου να λάβουν τα τρία τέταρτα των χρημάτων που τους χρωστά η TUI για διανυκτερεύσεις που πραγματοποιήθηκαν φέτος. Συνήθως, οι πληρωμές αυτές πραγματοποιούνται 60 ημέρες μετά την ημερομηνία αναχώρησης του πελάτη.

Τι λένε οι ξενοδόχοι

Όπως αναφέρουν οι ξενοδόχοι της Κρήτης, το ποσό που χρωστάει η TUI συνολικά σε 80 ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού, με τις οποίες συνεργάζεται, ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ ποσό 40 εκατ. ευρώ οφείλει και στους ξενοδόχους της Ρόδου.
Σημαντικές είναι επίσης, οι ανεξόφλητες οφειλές του tour operator προς ξενοδόχους της Κω, της Κέρκυρας, της Ζακύνθου και άλλων μονάδων σε διάφορους προορισμούς της χώρας.

Οι ξενοδόχοι βλέπουν στα υπάρχοντα χρέη να προστίθενται και νέα, κάτι που αναμένεται να έχει επίπτωση στη μισθοδοσία των εργαζομένων και την εξόφληση των προμηθευτών, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις στις τοπικές αγορές πολλών νησιών. Δεν είναι, δε, λίγοι οι επιχειρηματίες που φοβούνται ότι τον δρόμο της γερμανικής εταιρίας θα ακολουθήσουν κι άλλοι tour operators του εξωτερικού, διογκώνοντας ακόμα περισσότερο το πρόβλημα.

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares