Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ “ΣΕΙΣΜΟΣ”: “Η Τουρκία θα ΕΚΛΕΒΕ ΑΠΟΡΡΗΤΕΣ πληροφορίες των F-35! Έδωσαν τους ΚΩΔΙΚΟΥΣ συστημάτων στους…”

Μία απίστευτη εξέλιξη, που δείχνει την παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης των Αμερικανών στους Τούρκους, συνέβη την περασμένη εβδομάδα, όταν αποφασίστηκε να διακοπεί εντελώς η πρόσβαση των Τούρκων πιλότων…που βρίσκονταν στην αεροπορική βάση της Αριζόνας για εκπαίδευση, στα αεροπλάνα F-35. Ο λόγος της απόφασης αυτής ήταν ότι τέθηκε θέμα για τα απόρρητα μυστικά του αμερικανικού μαχητικού και εκφράστηκαν φόβοι ότι αυτά θα κλαπούν από τους Τούρκους πιλότους.

Την αποκάλυψη έκανε το περιοδικό Foreign Policy σε κείμενο της Lara Seligman, η οποία είχε δημοσιεύσει και τις πληροφορίες για την αποστολή της επιστολής που έστειλε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Πάτρικ Σάναχαν στον Τούρκο ομόλογό του, Χουσλουσί Ακάρ.

Tην περασμένη εβδομάδα το Πεντάγωνο έδωσε επίσημα στην Τουρκία προθεσμία μέχρι τις 31 Ιουλίου για να ακυρώσει τη συμφωνία για την αγορά του συστήματος S-400 από τη Ρωσία, διαφορετικά η χώρα θα εκδιωχθεί και από το πρόγραμμα κατασκευής των F-35 ενώ δεν θα της δοθούν τα μαχητικά αεροπλάνα που αγόρασε στο πλαίσιο συμφωνίας με την κατασκευάστρια εταιρεία. Εκείνη την ημέρα, εάν δεν ακυρωθεί αυτή η αγορά, οι Τούρκοι πιλότοι θα εκδιωχθούν από τη χώρα, ανέφερε η απόφαση.

Όμως τα πράγματα φαίνεται ότι άλλαξαν άρδην και αποφασίστηκε να κοπεί κάθε πρόσβαση των Τούρκων χειριστών στα F-35. Η εξέλιξη θεωρείται υποτιμητική για την Τουρκία και τις Ένοπλες Δυνάμεις της καθώς στην ουσία οι Αμερικανοί τους λένε ότι δεν τους έχουν καμία εμπιστοσύνη. Σύμφωνα με το περιοδικό, έχει αποκοπεί η πρόσβαση των έξι Τούρκων πιλότων, που βρίσκονται σε αεροπορική βάση της Αριζόνα. Την απόφαση έλαβε ο γενικός διοικητής της βάσης Τζαντ Καντέρμπερι. Η κύρια ανησυχία του ήταν ότι η συνέχιση της πρόσβασης των Τούρκων πιλότων στα πιο ευαίσθητα εγχειρίδια οδηγιών χρήσης του F-35, θα τους έδινε την ευκαιρία να πάρουν διαβαθμισμένες πληροφορίες που αφορούσαν τα αμερικανικά μαχητικά.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Mike Andrews, επιβεβαίωσε ότι οι Τούρκοι πιλότοι στη βάση της πολεμικής αεροπορίας του Luke δεν πετούν πλέον παρά την απόφαση να συμβεί αυτό στις 31 Ιουλίου. Η απόφαση χαρακτηρίστηκε «λειτουργική παύση», έτσι ώστε εάν η Τουρκία αποφασίσει να ακυρώσει τη συμφωνία για τους S-400 την τελευταία στιγμή, οι πιλότοι να μπορέσουν να ξαναρχίσουν την εκπαίδευσή τους. Σύμφωνα με πηγές οι Αμερικανοί όλο και περισσότερο συνηθίζουν την ιδέα ότι η Τουρκία θα εγκαταστήσει τους S-400 και θα αρνηθεί τους Patriot, ενώ δεν θα παραλάβει και τα F-35.

Παρ’ όλα αυτά και επειδή η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, συνεχίζουν να ελπίζουν ότι θα συνετιστεί την ύστατη στιγμή ο Ταγίπ Ερντογάν. Οι πηγές υποστήριξαν ότι η Τουρκία έθεσε τις τελευταίες ώρες ξανά το θέμα των Κούρδων μαχητών της Συρίας (YPG), καθώς έγινε γνωστό από τουρκικές πηγές ότι η συνεργασία των ΗΠΑ μαζί τους έχει ενδυναμωθεί. Την ίδια στιγμή οι Τούρκοι εκφράζουν παράπονα προς την Μόσχα για τις δικές της σχέσεις με τους αντάρτες του YPG. Πάντως οι Αμερικανοί άρχισαν να παίρνουν δραστικές αποφάσεις μετά την επιβεβαίωση ότι οι Τούρκοι τεχνικοί πήγαν στη Ρωσία και οι Ρώσοι τεχνικοί στην Τουρκία για τις τελευταίες λεπτομέρειες της εγκατάστασης των S-400. Φαίνεται να αποφάσισαν ακόμα να ξεκινήσουν τις συζητήσεις για την επιστροφή των τουρκικών κονδυλίων που χρησιμοποιήθηκαν για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα των F-35.
hellasjournal.com

Shares