Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

AΠΟΚΑΛΥΨΗ!Γιατί δεν έρχονται ξένοι διαιτητές στο ελληνικό μπάσκετ…

Ποια είναι η διαφορά του ελληνικού ποδοσφαίρου με το ελληνικό μπάσκετ και το θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει μόνο στο ποδόσφαιρο τη χρήση ξένων διαιτητών.Γράφει η Νίκη Μπάκουλη

Ο Πατρίκ Κομνηνός είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος του Basketball Champions League. Για την ακρίβεια, επελέγη από τον Πάτρικ Μπάουμαν, για να υλοποιήσει ένα όραμα που είχε ο αείμνηστος Γενικός Γραμματέας της FIBA.

Είναι ο άνθρωπος που διευκρίνισε το γιατί δεν έρχονται ξένοι διαιτητές σε αγώνες μπάσκετ της Ελλάδας. Σε πρόσφατη συνάντηση με δημοσιογράφους στην Αθήνα, ο κ. Κομνηνός εξήγησε ότι “πήρα τα κλειδιά μιας διοργάνωσης που δεν υπήρχε. Πήγα τον Αύγουστο του 2016 στη FIBA, με καλωσόρισαν, μου είπαν ότι σε δυο μήνες αρχίζει η διοργάνωση και έφυγαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο”.

Ομολόγησε ότι έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον “να βλέπεις ένα μωρό να δημιουργείται, να μπουσουλάει, να περπατάει και μακάρι μια μέρα να προσφέρει κάτι στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού μπάσκετ”.

Πριν τη FIBA, εργαζόταν στην UEFA. “Μου είχαν δώσει το πιλοτήριο αεροπλανοφόρου και ίσα ίσα που το είχα ακουμπήσει, μέσω συζητήσεων που έκανα ως εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας με την Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ και ως υπεύθυνος για τον τελικό του UEFA Champions League στο Μιλάνο (2016), όταν μου τηλεφώνησε ο Μπάουμαν και μου έδωσε ένα φουσκωτό να διασχίζω τον Ατλαντικό”. Όπως είπε “με κέρδισε, ‘πουλώντας’ το πρότζεκτ και το όραμα της επιστροφής της FIBA στις διασυλλογικές διοργανώσεις”.

Έπειτα από χρόνια “στα οποία ο Πλατινί μας είχε κάνει να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει κάτι καλύτερο εκεί έξω από την UEFA”, αποφάσισε να κάνει την αλλαγή.

Προερχόμουν από ένα ‘μαγαζί’ που δεν θα πήγαινε σε άλλο άθλημα να αντλήσει γνώσεις

“Όταν ρώτησα τον Μπάουμαν πώς κατέληξε σε εμένα, μου είχε πει ‘εμείς ξέρουμε δυο φορείς που κάνουν τέλεια ό,τι αφορά το μπάσκετ: το ΝΒΑ που δεν μπορεί να καταλάβει την ευρωπαϊκή κουλτούρα και την UEFA. Από εκεί μου πρότειναν εσένα”.

Ο κ. Κομνηνός είπε και πολλά άλλα ενδιαφέροντα -όπως μια ερώτηση που θα τεθεί σύντομα και θα κρίνει το μέλλον του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Θα αναφερθούμε σε όλα εν καιρώ. Προς το παρόν, είναι χρήσιμο να μεταδώσουμε τι σχολίασε σχετικά με τις διαμαρτυρίες για τους διαιτητές των πρόσφατων Κυπέλλων, σε τέσσερις χώρες (Ελλάδα, Τουρκία, Σερβία, Ισπανία) και το αίτημα για αλλοδαπούς ρέφερι.

Μας ζήτησε να θυμηθούμε πώς έχουν εξελιχθεί αγώνες ελληνικών ομάδων, για ξένες διοργανώσεις -και άρα παρουσία μη Ελλήνων διαιτητών. Η αλήθεια είναι ότι δεν συνοδεύτηκαν από τις καταγγελίες που είθισται να συμβαίνουν έπειτα από αγώνες μεταξύ των ίδιων ομάδων, αλλά Ελλήνων ρεφ “και αυτό συμβαίνει γιατί για τους ξένους δεν υπάρχει καχυποψία”. Δηλαδή, το όποιο λάθος μπορεί να θεωρηθεί πιο εύκολα ως ανθρώπινο. “Το βέβαιο είναι πως όπου υπάρχουν αποφάσεις, υπάρχουν και φωνές”.

 

Μετά ξεκαθάρισε τους όρους, υπό τους οποίους εμφανίστηκαν ξένοι διαιτητές στα ντέρμπι του ποδοσφαίρου, με πρώτο τον Νταβίδ Φερνάντεθ Μπορμπαλάν, για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος 2018.

Προηγήθηκαν χρόνια επιτήρησης, σωρεία ελέγχων και επιβολής προστίμων, όπως και υπόδικοι παράγοντες. Άλλο είναι το να εικάζεις, άλλο το να υποψιάζεσαι και άλλο τα δεδομένα. Όπως άλλο είναι τι μπορεί και τι πρέπει να κάνει ο εκάστοτε εθνικός φορέας

“Αν στο μπάσκετ προκύψει νομική υπόθεση που να αφορά 13 παράγοντες, ας πούμε ένα ‘Μπασκετόπολις’, ενδεχομένως τότε να ασχοληθεί η FIBA. Στο ποδόσφαιρο διακόπηκαν πρωταθλήματα 3-4 φορές. Και τα λέω όλα αυτά για να τα βάλω σε θεσμική βάση. Δεν είναι ίδιο το περιβάλλον, σε ό,τι αφορά όσα είναι καταγεγραμμένα, ώστε να γίνει στο μπάσκετ ό,τι στο ποδόσφαιρο”.

Θύμισε ότι “το πρώτο αίτημα, για ξένο διαιτητή στο ποδόσφαιρο, είχε γίνει το Νοέμβριο του 2017”, από τον Ολυμπιακό -μέσω επίσημης επιστολής στην UEFA και δηλώσεις παραγόντων, όπως και τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑΟΚ. Τόνισε ότι “τελικά, ο πρώτος ξένος διαιτητής εμφανίστηκε στον τελικό Κυπέλλου του 2018”.

Πολύ σύντομα έγινε η σχετική αλλαγή στον Κανονισμό Διαιτησίας, όπου πια μπορεί να διαβάσει κάποιος ότι “δύναται να χρησιμοποιούνται διαιτητές από το εξωτερικό σε αγώνες Α’ Εθνικής κατηγορίας και σε αγώνες του Κυπέλλου Ελλάδος, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο από την ΚΕΔ”.

Κάτι αντίστοιχο δεν υπάρχει στον κανονισμό του μπάσκετ, ενώ δεν έχουν κινηθεί έστω οι διαδικασίες προκειμένου να γίνει η αλλαγή μια μέρα.

(κεντρική φωτογραφία: 123RF.com)

contra

Shares