Πέμπτη , 18 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

Αποκάλυψη: Τούρκοι διπλωμάτες κατασκοπεύουν και “φακελώνουν” επικριτές του Ερντογάν στη Βρετανία

Αποκάλυψη: Τούρκοι διπλωμάτες κατασκοπεύουν και "φακελώνουν" επικριτές του Ερντογάν στη Βρετανία

 

Η τουρκική πρεσβεία στο Λονδίνο κατασκοπεύει Τούρκους πολίτες στο Ηνωμένο Βασίλειο και διαβιβάζει την παράνομη λίστα με τα προφίλ στην Άγκυρα, η οποία οδήγησε στην έναρξη αβάσιμων δικαστικών διαδικασιών εναντίον τους, ανέφερε το Nordic Monitor, επικαλούμενο επίσημα έγγραφα.

Σύμφωνα με απόφαση του εισαγγελέα Μπιρόλ Τουφάν, της 11ης Δεκεμβρίου 2018, η Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας ξεκίνησε ξεχωριστή έρευνα (φάκελος αρ. 2018/27284) σε 70 Τούρκους υπηκόους που είχαν καταχωρηθεί από Τούρκους διπλωμάτες στο Λονδίνο χωρίς συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία για παράβαση. Κατηγορήθηκαν για “συμμετοχή σε τρομοκρατική ομάδα” από τον Τουφάν.

Δικαστικό έγγραφο με ημερομηνία 12 Δεκεμβρίου 2018 αποκαλύπτει κατασκοπεία επικριτών. (Οι διευθύνσεις και τα ονόματα των Τούρκων υπηκόων έχουν αναδιατυπωθεί για λόγους ασφαλείας):

Αποκάλυψη: Τούρκοι διπλωμάτες κατασκοπεύουν και "φακελώνουν" επικριτές του Ερντογάν στη Βρετανία
Το Nordic Monitor ανέφερε προηγουμένως ότι ακόμη και ο θάνατος από COVID-19 δεν εμποδίζει τους Τούρκους υπηκόους να υπόκεινται σε έλεγχο προφίλ από Τούρκους διπλωμάτες στο Λονδίνο, με έναν νεκρό Τούρκο υπήκοο και τα μέλη της οικογένειάς του να καταγράφονται ως πιθανοί τρομοκράτες παράλληλα με το συνεχιζόμενο κυνήγι μαγισσών στην Τουρκία. Σύμφωνα με έγγραφο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που έλαβε το Nordic Monitor, ένας Τούρκος υπήκοος ενημέρωσε το γενικό προξενείο της Τουρκίας στο Λονδίνο για τον θάνατο του πατέρα του από COVID-19, εξέχοντα επιχειρηματία που πιστεύεται ότι συνδέεται με το κίνημα Γκιουλέν και υπέβαλε ιατρικό πιστοποιητικό στον υποπρόξενο Χακάν Ετκίν. Ωστόσο, ο Ετκίν ζήτησε όχι μόνο τη διεύθυνση και τα στοιχεία επικοινωνίας του γιου του νεκρού επιχειρηματία, ο οποίος υπέβαλε αίτηση για πιστοποιητικό θανάτου, αλλά και πληροφορίες για τη σύζυγο και την κόρη του Τούρκου επιχειρηματία.

Οι επικριτές της κυβέρνησης Ερντογάν στο εξωτερικό, ιδίως μέλη του κινήματος Γκιουλέν έρχονται αντιμέτωπα με επιτήρηση, παρενόχληση, απειλές για θάνατο και απαγωγή από τότε που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να καταστήσει το κίνημα του Γκιουλέν αποδιοπομπαίο τράγο για τα προβλήματα της Τουρκίας. Συχνά τους αρνήθηκαν προξενικές υπηρεσίες όπως πληρεξούσιο και μητρώο γέννησης, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις ανακλήθηκαν και τα διαβατήριά τους. Τα περιουσιακά τους στοιχεία στην Τουρκία κατασχέθηκαν και τα μέλη της οικογένειάς τους στο σπίτι κινδυνεύουν με ποινικές διώξεις.

Πιο πρόσφατα ο εκπαιδευτικός Ορχάν Ιναντί, ο οποίος συμπεριλήφθηκε σε έγγραφα που είχε δημοσιεύσει προηγουμένως το Nordic Monitor, απήχθη στην Κιργιζία στις 31 Μαΐου και μεταφέρθηκε παράνομα στην Τουρκία από την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT.

Οι τουρκικές πρεσβείες κατασκοπεύουν επίσης πολίτες που έχουν εγγραφεί για προξενικές υπηρεσίες. Τον Ιούνιο, το Nordic Monitor δημοσίευσε μια ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, με σφραγίδα “μυστικό”, η οποία έδειξε ότι η τουρκική πρεσβεία στο Κοσσυφοπέδιο “φακέλωσε” 78 άτομα που είχαν καταχωρίσει τα επαγγέλματά τους ως δάσκαλοι όταν υπέβαλαν αιτήσεις στο προξενείο για διάφορες υπηρεσίες πολιτών. Παρόμοια εργασία έχει γίνει προφανώς σε άλλες τουρκικές διπλωματικές αποστολές κατόπιν αιτήματος της Τουρκικής Εθνικής Αστυνομίας, η οποία πολιτικοποιήθηκε με μαζική εκκαθάριση περίπου 30.000 αξιωματικών από την αστυνομία.

Όπως αποκαλύφθηκε προηγουμένως από το Nordic Monitor, το υπουργείο Εξωτερικών έστειλε λίστες με προφίλ Τούρκων υπηκόων σε δύο CD στην Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας, την εθνική αστυνομία και την υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας MIT στις 19 Φεβρουαρίου 2018 μέσω επίσημου εγγράφου για περαιτέρω διοικητική ή νομική ενέργεια, τιμωρία των συγγενών τους στην Τουρκία και κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων. Ο εισαγγελέας Adem Akıncı, ο οποίος έλαβε το έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών στις 23 Φεβρουαρίου 2018, διαβίβασε τα ταξινομημένα CD, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών για 4.386 επικριτές του Ερντογάν, στη Μονάδα Οργανωμένων Εγκλημάτων της Αστυνομικής Διεύθυνσης της Άγκυρας για περαιτέρω ενέργειες. Η αστυνομία μετέφερε τα αποτελέσματα των ερευνών της στον εισαγγελέα.

mfa1

 

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που δημοσιεύθηκαν από το 4ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας στις 16 Ιανουαρίου 2019, το υπουργείο Εξωτερικών συνέταξε έναν μακρύ κατάλογο ξένων οντοτήτων που ανήκαν και/ή λειτουργούσαν από άτομα που θεωρούνταν κοντά στο κίνημα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε τη συστηματική κατασκοπεία των επικριτών της τουρκικής κυβέρνησης σε ξένο έδαφος από τις τουρκικές διπλωματικές αποστολές τον Φεβρουάριο του 2020. Ο Τσαβούσογλου είπε ότι οι Τούρκοι διπλωμάτες που έχουν τοποθετηθεί σε πρεσβείες και προξενεία έχουν λάβει επίσημη εντολή από την κυβέρνηση να διεξάγει τέτοιες δραστηριότητες στο εξωτερικό. “Αν κοιτάξετε τον ορισμό του διπλωμάτη, είναι σαφές… Η συλλογή πληροφοριών είναι καθήκον των διπλωματών”, δήλωσε ο Τσαβούσογλου στους Τούρκους δημοσιογράφους στις 16 Φεβρουαρίου 2020 μετά τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου, προσθέτοντας: “Η συλλογή πληροφοριών είναι γεγονός”.

Πηγή: Πέτρος Κράνιας/capital.gr

Shares