Κυριακή , 16 Ιουνίου 2024
Τελευταία Νέα

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ-ΣΟΚ! “Περιβαλλοντικό έγκλημα στις Σκουριές. Η μόνη εξόρυξη στον κόσμο, που χρησιμοποιεί αρσενικό για διύλιση”- ΗΧΗΤΙΚΟ….

“Η διύλιση του μεταλλεύματος από το χώμα γίνεται με τη χρήση ενός δηλητηρίου, που λέγεται αρσενικό. Αυτή η διαδικασία δεν εφαρμόζεται πουθενά στον κόσμο.


Πρώτη φορά θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα, γιατί είναι πιο φθηνή στο κόστος”, είπε στον Focus FM ο δικηγόρος των κατοίκων των Σκουριών, Αλέξανδρος Αδαμίδης.

Όπως εξήγησε ο κ.Αδαμίδης, “Υπάρχουν δύο αρχαία υπόγεια μεταλλεία, από όπου έπαιρναν το χρυσό τους ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Φίλιππος, δεν έχουμε πρόβλημα με αυτά. Υπάρχει όμως μία τρίτη διαδικασία στις Σκουριές, όπου εκεί η εξόρυξη θα γίνεται ανοιχτά, από μία τεράστια τρύπα, που έχει δημιουργηθεί, όσο το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Για κάθε 10 τόνους χώματος, που σκάβουν και βγάζουν, θα είναι ένα γραμμάριο χρυσού. Το επικίνδυνο είναι η διύλιση με αρσενικό, γιατί είναι δηλητήριο, είναι θάνατος. Και δεν αφορά μόνο τον αέρα, αλλά και τα ρέματα, τα οποία θα καταλήξουν στη θάλασσα. Η γεωργία, h μελισσοκομία, η ιχθυοτροφία, η κτηνοτροφία, ο τουρισμός, όλα θα καταστραφούν”.

Μιλώντας στην εκπομπή “Διπλός Ελληνικός” με το Στέφανο Δαμιανίδη και τον Αντώνη Οραήλογλου, με αφορμή την αποδοχή από το ευρωκοινοβούλιο της προσφυγής των κατοίκων των Σκουριών και την αποστολή περιβαλλοντικών παρατηρητών, τόνισε, ότι “Είναι το πρώτο “σινιάλο” από έναν επίσημο θεσμό, ότι το θέμα της περιβαλλοντικής καταστροφής δε θα το ρίξουν κάτω από το χαλί. Στην Ελλάδα όλα τα διοικητικά δικαστήρια έχουν απορρίψει τις προσφυγές των κατοίκων σε βάρος της εταιρίας, οπότε αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε στην επιτροπή αναφορών του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Αυτή αποφάσισε, ότι οι καταγγελίες είναι βάσιμες και καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξηγήσει γιατί δεν τηρεί την περιβαλλοντική νομοθεσία της Ε.Ε. πια και όχι της Ελλάδας”.

“Κανείς δε θα χάσει τη δουλειά του”
“Λένε τί θα γίνει με τους εργαζόμενους. Μιλάμε για την εξόρυξη στις Σκουριές, που δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Εκεί δεν εργάζεται ούτε ένας μεταλλεργάτης. Όλοι οι μεταλλεργάτες, 1.200, εργάζονται στα υπόγεια μεταλλεία Ολυμπιάδας και το Στρατωνίου, δεν επηρεάζεται καμία θέση εργασίας, παρά μόνο των εργολάβων και των ανθρώπων, που εργάζονται για τις εργολαβικές εταιρίες για την κατασκευή τους”.

Ο ρόλος της Α.Σακελλαροπούλου
“Η κ.Σακελλαροπούλου πριν γίνει πρόεδρος του ΣτΕ με πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν εισηγήτρια στο πέμπτο τμήμα, που ήταν αρμόδιο για περιβαλλοντικά θέματα. Είχε εισηγηθεί την απόρριψη των προσφυγών των κατοίκων, υπέρ της εξόρυξης”, ανέφερε ο κ.Αδαμίδης, ενώ πρόσθεσε, ότι “το 2015 έγινε μία μεγάλη μονάδα για την παραγωγή ενέργειας στην Πτολεμαϊδα. Η χώρα μας ξόδεψε 1,5 δις ευρώ για την κατασκευή και λειτουργία αυτής της μονάδας και το 2025 κλείνει, γιατί καταργείται η παραγωγή ενέργειας μέσω λιγνίτη. Πλήρωσε ο ελληνικός λαός για άλλη μια φορά μία επένδυση, που κλείνει πριν αποσβέσει τη δαπάνη”.

“Θέλουμε καθαρή περιοχή”
Μιλώντας στην ίδια εκπομπή, ο Δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, δήλωσε, ότι “Πριν από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή επιτροπή οι πρώτοι, που ανησυχούμε είμαστε εμείς και εγώ ως πρώτος πολίτης. Οποιαδήποτε ενέργεια για προστασία του περιβάλλοντος μας βρίσκει συμμάχους, θέλουμε καθαρή περιοχή, που δε θα κινδυνεύσει από καμία ανθρώπινη και μεταλλευτική δραστηριότητα. Θέλουμε και κοινωνική ειρήνη, οι συνδημότες μου να είμαστε ενωμένοι. Προφανώς και θέλουμε να προστατευτεί το περιβάλλον, εφόσον όμως λειτουργήσει η επένδυση, να λειτουργήσει με αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους. Είμαι εγγυητής θεσμικός, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, ώστε καμία ανθρωπογενής δραστηριότητα, όπως ο τουρισμός, να μη κινδυνεύσει.

Ακούστε ολόκληρες τις συνεντεύξεις των κ.κ.Αδαμίδη και Βαλιάνου Focus FM, εδώ:

 

 

 

 

Shares