Δευτέρα , 15 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΣΟΚ για τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ)

Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων - Οικονομικός Ταχυδρόμος - ot.gr

Ένα εκατομμύριο ευρώ κοστίζουν το χρόνο οι υπάλληλοι της ρυθμιστικής αρχής ασφάλειας σιδηροδρόμων!

χετικά με το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη και για τις ευθύνες που θα διερευνηθούν για τα αίτια, να σημειωθεί πως οι υποδομές, δηλαδή το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, το διαχειρίζεται ο ΟΣΕ (Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος), ο οποίος ανήκει στο ελληνικό δημόσιο. Ο ΟΣΕ συντηρεί και λειτουργεί το σιδηροδρομικό δίκτυο που επεκτείνεται σε μήκος 2.522χλμ. της χώρας. Η εταιρεία που κατασκευάζει το δίκτυο είναι η ΕΡΓΟΣΕ, η οποία ανήκει κατά 100% στον ΟΣΕ, δηλαδή στο ελληνικό δημόσιο.

Ο ΟΣΕ διοικείται από πενταμελές διοικητικό συμβούλιο. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ είναι ο Σπύρος Πατέρας.

Η Hellenic Train είναι η παλιά ΤΡΑΙΝΟΣΕ (πρώην θυγατρική του ΟΣΕ) που ιδιωτικοποιήθηκε το 2017. H εταιρεία έχει την εμπορική εκμετάλλευση των τρένων (επιβατικών, εμπορευματικών μεταφορών) και ανήκει στην ιταλική Ferrovie dello Stato Italiane Group (FSI).

Στην Hellenic Train πρόεδρος του Δ.Σ. είναι ο Dario Lo Bosco και διευθύνων σύμβουλος ο Maurizio Capotorto.

Η ΡΑΣ

Οι εταιρείες που έχουν το μεταφορικό έργο (δηλαδή η Hellenic Train), αδειοδοτούνται από την Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ), που είναι ανεξάρτητη διοικητική αρχή και η οποία συστάθηκε με το ν.3891/2010 (Α’188) με κύριο σκοπό τη στήριξη του ανοίγματος της αγοράς σιδηροδρομικών μεταφορών στον ανταγωνισμό. Το 2013 οι αρμοδιότητές της ενισχύθηκαν και έχει, σήμερα, τις ακόλουθες:

1. Είναι ο Ρυθμιστικός Φορέας για την ελληνική σιδηροδρομική αγορά, αρμόδιος μεταξύ άλλων και για θέματα ανταγωνισμού στον ελληνικό σιδηρόδρομο.
2. Είναι ο Φορέας Αδειοδότησης Σιδηροδρομικών Επιχειρήσεων.
3. Είναι ο εθνικός Φορέας Επιβολής του Κανονισμού (ΕΚ) 1371/2007 «σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των επιβατών σιδηροδρομικών γραμμών».
4. Είναι η Εθνική Αρχή Ασφάλειας για τις σιδηροδρομικές μεταφορές.

Όλοι οι παραπάνω δημόσιοι και ιδιωτικοί φορεις υπάγονται στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών (υπουργός Κώστας Αχιλλέα Καραμανλής).

Όπως βλέπετε στα έγγραφα που παραθετουμε το κόστος μιθοδοσίας της ΡΑΣ είναι σχεδόν 1 εκατ ευρώ:

Shares