Τρίτη , 16 Αυγούστου 2022

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ “ΣΕΙΣΜΟΣ”: Το ίδρυμα ΣΟΡΟΣ πίσω από τις ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΥΝΟΡΩΝ στα Βαλκάνια…

Δεν πέφτουμε καθόλου από τα σύννεφα διαβάζοντας ότι εμπνευστής του σχεδίου ανταλλαγής εδαφών μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας είναι το… Ίδρυμα Ανοικτής Κοινωνίας του Βελιγραδίου, το οποίο ανήκει (πού αλλού;) στον Τζορτζ Σόρος.

Το ίδρυμα πρόσφατα συνέταξε μια λεπτομερή μελέτη για την ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας και η ιστοσελίδα Hastag.al δημοσίευσε την έκθεση στη σερβική γλώσσα, αναφέροντας όσα γράφονται μέσα.

Η έκθεση ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2018, μόλις 3 μήνες μετά τη συνάντηση Ράμα-Βούτσιτς στο Νταβός της Ελβετίας, όπου αυτή ήταν η πρώτη φορά που συζήτησαν την ιδέα της εδαφικής ανταλλαγής (τυχαίο; δε νομίζουμε…).

Το Βαλκανικό Περισκόπιο μετέφρασε στα ελληνικά το άρθρο του Hastag.al και μάλιστα τα πολύ ενδιαφέροντα τρία σενάρια που αναφέρει η έκθεση για τις ανταλλαγές.

Σας αναφέρουμε αυτολεξεί, όπως μεταφράστηκαν τα τρία αυτά σενάρια:

Σενάριο Πρώτο:
Επιτυχής συμφωνία, με την ανταλλαγή εδαφών, με τον άξονα Πρέσεβο-Μέντβετζα-Μπουγιάνοβατς στη Σερβία και τη Μιτρόβιτσα και ορισμένους δήμους γύρω από τον Ζούμπιν Πότοκ.

Το σενάριο αυτό αντιμετωπίζει τις δημογραφικές αλλαγές που θα ακολουθήσουν, το οικονομικό βάρος στις αντίστοιχες χώρες μετά την ανταλλαγή, αλλά εξετάζει με πολύ ιδιαίτερο τρόπο το θέμα των υπόγειων και εξορυκτικών βιομηχανιών στην Τρέπτσα (Μεταλλεία Τρέπτσας).

Σενάριο Δεύτερο
Επιτυχώς περιορισμένη συμφωνία, το σενάριο αυτό προβλέπει την τελική λύση, με αμοιβαία αναγνώριση βάσει της συμφωνίας των Βρυξελλών του 2013 όπου σε ορισμένους σερβικού δήμους χορηγείται αυτονομία στη λήψη αποφάσεων, ενώ το νομικό σύστημα, ο δικαστικός εισαγγελέας κλπ θα είναι αλληλεξαρτώμενος σε σχέση με το Κοσσυφοπέδιο.

Σενάριο Τρίτο
Συμφωνία Status Quo, αυτό το σενάριο είναι η συνέχιση της σημερινής κατάστασης, χωρίς καμία αλλαγή, μεταξύ των δύο δημοκρατιών της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου.

Οι Αλβανοί έχουν εξοργιστεί από τις αποκαλύψεις καθώς θεωρούν ότι το Ίδρυμα υποστηρίζει τα συμφέροντα του Βελιγραδίου. Αυτό το πιστεύουν καθώς στη σύνταξη της έκθεσης που φέρει τη σφραγίδα Soros-Belgrade, αναφέρονται τα συμφέροντα του κράτους της Σερβίας, ως «την πλευρά μας», ή «το ενδιαφέρον μας», κάτι που σύμφωνα με τους Αλβανούς σημαίνει ότι η έκθεση αντιπροσωπεύει άμεσα και κατά πρώτο λόγο το ενδιαφέρον και την άποψη του κράτους της Σερβίας.

Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς ο μόνος κερδισμένος από ανταλλαγή εδαφών είναι η Αλβανία η οποία θα έχει κάνει ακόμη ένα βήμα προς τη Μεγάλη Αλβανία. Μην ξεχνάμε ότι η Σερβία είναι σύμμαχος της Ρωσίας ενώ ο Ράμα έχει τις καλύτερες φιλικές σχέσεις με τον Τζορτζ Σόρος και τον υιό του.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares