Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ κέρδος της Τουρκίας από την εισβολη στη Συρία…

Να κάνουμε μια διευκρινηση πάνω στο κέρδος πολεμικής εμπειρίας που αποκομίζει η Τουρκία από την εισβολή στη Συρία και το οποίο έχουμε ακούσει να αναφέρουν ειδικοί και αναλυτές.

Αρχικά να αναφερθεί πως μιλάμε για επίλεκτες δυνάμεις και όχι για τακτικό στρατό. Οι χερσαίες δυνάμεις που επιχειρούν είναι της στρατοχωροφυλακής κυρίως και άλλα στελέχη τους, των ειδικών μονάδων. Δεν είναι κληρωτοί, δεν είναι τακτικός στρατός.

Επίσης, όσον αφορά τις χρήσεις πυροβολικού και τεθωρακισμένων, εκεί έχει ουσία όντως η εμπειρία που θα αποκομίσουν, αλλά έχουν και τεράστιες απώλειες, αν σκεφτεί συγκριτικά κάποιος πως μιλάμε για «άτακτο στρατό» αντιπάλου, χωρίς αεροπορία, χωρίς πυροβολικό και χωρίς σοβαρά αντιαρματικά (ενδεχομένως να συναντήσουν κάποιο ρωσικό Kornet). Να τονίσουμε πως πυραύλους Javelin δεν έδωσαν ποτέ οι ΗΠΑ.

Κέρδος  από την πολεμική εμπειρία που αποκομίζουν έχει η τουρκική διοίκηση, γιατί όντως μαθαίνει να κινείται σε θερμά πεδία, αλλά είναι τεράστιο λάθος να συγκρίνουμε όλα αυτά και να δίνουμε εξ’αρχής πλεονέκτημα στην Τουρκία σε μια πιθανή σύγκρουση με την Ελλάδα.  Οι λόγοι απλοί:

1. Η χώρα μας διαθέτει Π.Ν. , Π.Α. , τακτικό στρατό, πυροβολικό

2. Η γεωγραφική μορφολογία είναι εντελώς διαφορετική ενώ το στοιχείο του «μπλε-μπλε» αλλάζει τα πάντα.

3. Η δυνατότητα να γίνει η άμυνα μας, επίθεση ανά σημεία προς αυτούς, είναι μεγάλη και οι Τούρκοι το γνωρίζουν καλά.

Φυσικά δεν είναι μόνο οι τρεις παραπάνω, απλά αναφέρονται ενδεικτικά ώστε να γίνει κατανοητή η θέση της χώρας μας και να πάψει να δημιουργείται η εντύπωση ηττοπάθειας από πλευρά μας απέναντι στην Τουρκία. Ορθώς επισημαίνεται πως η Τουρκία κερδίζει εμπειρίες, αλλά δεν θα δώσουν τόσο μεγάλο πλεονέκτημα όσο νομίζουν ή ισχυρίζονται κάποιοι εναντίον μας. Ίσα ίσα που μπορεί η όλη επιχείrηση και εμπειρία να γίνει μπούμερανγκ αν επιμείνουν σε τέτοιο μοντέλο δράσης απέναντι μας.

Αλέξανδρος Νίκλαν για το geopolitics.iisca.gr

Shares