Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Αποφασίζει η επιτροπή για τις μάσκες

Σήμερα Τετάρτη 18 Μαΐου αναμένεται να αποφασίσει η ειδική επιτροπή για την κατάργηση της υποχρεωτικότητας της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα αποφασίσει αν η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους καταργηθεί ή περιοριστεί σε συγκεκριμένους χώρους από 1η Ιουνίου του 2022.

Όπως έχει επισημάνει ήδη ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, η χρήση μάσκας θα παραμείνει σίγουρα υποχρεωτική σε κάποιους εσωτερικούς χώρους, όπως τα νοσοκομεία, τα κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ωστόσο, δεν αναμένεται να υπάρξει καμία αλλαγή στη χρήση της μάσκας στα σχολεία, καθώς το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη ανακοινώσει τα πρωτόκολλα με τα οποία θα διεξαχθούν οι Πανελλήνιες Εξετάσεις 2022 στις οποίες οι μαθητές καλούνται να φοράνε μάσκα αλλά μπορούν προσέρχονται χωρίς self test. Παράλληλα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η χρήση μάσκας θα παραμείνει υποχρεωτική για όλους τους μαθητές μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς.

 

Αεροπλάνα
Δεν είναι σαφές ποια θα είναι η απόφαση της επιτροπής για τη χρήση της μάσκας στα αεροπλάνα, καθώς υπάρχει ευρωπαϊκή σύσταση που αναφέρει ότι από τις 16 Μαΐου στα αεροπλάνα η μάσκα δεν είναι υποχρεωτική. Ωστόσο, πολλές είναι οι αεροπορικές εταιρείες, αλλά και οι χώρες, που διαφωνούν με την κατάργηση της μάσκας κατά τη διάρκεια της πτήσης και πλέον οι κανόνες διαφέρουν ανάλογα με την αεροπορική εταιρεία.

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Δεν αναμένεται να αλλάξει τίποτα στη χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ η μη εφαρμογή του μέτρου θα συνεχίσει να συνεπάγεται πρόστιμο στους επιβάτες, όπως ισχύει και σήμερα.

Καταστήματα
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι από την 1η Ιουνίου θα καταργηθεί η υποχρεωτικότητα της μάσκας για όλους τους κλειστούς χώρους των εμπορικών δραστηριοτήτων. Μάλιστα, η κατάργηση της μάσκας θα ισχύει, όπως όλα δείχνουν, τόσο για τα εμπορικά καταστήματα όσο και για τα σούπερ μάρκετ, τα κομμωτήρια και τα φαρμακεία.

 

newsit.gr

Shares