Πέμπτη , 25 Απριλίου 2024

AΠΟΦΑΣΗ ΒΟΜΒΑ -ΠΑΡΑΓΡΑΦΕΙ ΤΙΣ ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ ΛΑΓΚΑΡΝΤ…..

Η Δικαιοσύνη ήρθε να λύσει όποια εκκρεμότητα είχε μείνει ανοιχτή στην υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ!


Τον Οκτώβριο του 2019 εκδόθηκε από το Β΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας η με αριθμό 2087 απόφαση, δυνάμει της οποίας επήλθε η οριστική παραγραφή των υποθέσεων που συμπεριλαμβάνονταν στη Λίστα Λαγκάρντ, και οι οποίες ελέγχθηκαν μετά το τέλος του 2012.

Η εν λόγω απόφαση ήρθε να επικυρώσει τον ισχυρισμό περί πενταετούς παραγραφής για τη διενέργεια του φορολογικού ελέγχου και την επιβολή φόρων και προστίμων. Συγκεκριμένα έκρινε πως το δικαίωμα του Δημοσίου για τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου και για την επιβολή φόρων και προστίμων παραγράφηκε στις 31-12-2012, καθώς το έτος που αφορούσε η υπόθεση ήταν το 2006, για το οποίο ισχύει πενταετής παραγραφή.

Αυτή η απόφαση έχει φυσικά και πρακτικές συνέπειες, οι οποίες αποτυπώνονται και σε κάποιες δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ απώλειες εσόδων για το Δημόσιο.

Κι αυτό διότι όλοι οι φορολογικοί έλεγχοι οι οποίοι διενεργήθηκαν μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2012 θεωρούνται με βάση την εν λόγω απόφαση ΑΚΥΡΟΙ, κι άρα ακυρώνεται η είσπραξη φόρων και προστίμων περί τα 330 εκατομμύρια ευρώ!

Σαν να μην έφτανε αυτό μάλιστα, η χώρα μας βρέθηκε να χρωστά κι από πάνω, καθώς να πρέπει να επιστρέψει συνολικούς φόρους περί τα 50 εκατομμύρια ευρώ, ποσά που είχαν μέχρι σήμερα καταβάλει οι συμπεριλαμβανόμενοι στη λίστα!

Αξίζει να θυμηθεί κανείς ότι η λίστα Λαγκάρντ περιέχει 2.062 ονόματα Ελλήνων με καταθέσεις στην τράπεζα ΗSBC στη Γενεύη της Ελβετίας, για το χρονικό διάστημα από το Νοέμβριο του 2005 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2007. Η λίστα παραδόθηκε σε στικάκι USB το 2011 στον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ενώ ξεχάστηκε σε ένα συρτάρι!!!

Για ακόμη μία φορά, το Ελληνικό Δημόσιο χάνει χρήματα, λόγω της … «κωλυσιεργίας» των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ αρχικά και Σαμαρά-Βενιζέλου κατόπιν, η οποία κόστισε την παραγραφή των εν λόγω υποθέσεων. Μια υπόθεση πολλών ετών, πολλών εκατομμυρίων, πολλών «μυστικών» και πολλών ακόμα που ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΘΟΥΜΕ, που για ακόμα για μία φορά επιβεβαιώνει πως στη χώρα ετούτη τα σκάνδαλα μόνο τα καταγγέλλουμε, ποτέ δεν τα ξεσκεπάζουμε, ποτέ δεν τα τιμωρούμε.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ 

Της Γερασιμούλας Στάμου

Shares