Κυριακή , 25 Σεπτεμβρίου 2022

Αποχώρησε από τη Σρι Λάνκα κινεζικό στρατιωτικό πλοίο

Αποχώρησε από τη Σρι Λάνκα κινεζικό στρατιωτικό πλοίο

Ένα κινεζικό στρατιωτικό ερευνητικό πλοίο που κατέπλευσε στο κινεζικής κατασκευής λιμάνι της Σρι Λάνκα, Χαμπαντότα, παρά την αντίδραση της Ινδίας, αποχώρησε τη Δευτέρα μετά από μια εβδομάδα παραμονής εκεί, δήλωσε η λιμενική εταιρεία στο Reuters.

Αναλυτές λένε ότι το Yuan Wang 5 ανήκει σε μια ομάδα κινεζικών πλοίων που παρακολουθούν τις εκτοξεύσεις δορυφόρων, πυραύλων και διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων. Η Ινδία, η βόρεια γείτονας της Σρι Λάνκα, φοβάται ότι η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το λιμάνι ως στρατιωτική βάση.

Η Σρι Λάνκα, η οποία αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών και έχει ανάγκη οικονομικής στήριξης τόσο από την Κίνα όσο και από την Ινδία, είχε καθυστερήσει την άφιξη του πλοίου αφού η Ινδία εξέφρασε τις ανησυχίες της, αλλά υποχώρησε αργότερα στις κινεζικές απαιτήσεις.

Το πλοίο έχει πλέον αποπλεύσει από το νότιο λιμάνι της Σρι Λάνκα, δήλωσε η Hambantota International Port Group, μια σύμπραξη μεταξύ της κυβέρνησης της Σρι Λάνκα και της China Merchants Port Holdings.

Ο επόμενος προορισμός του πλοίου δεν έγινε αμέσως γνωστός.

Το Πεντάγωνο αναφέρει ότι τα πλοία Yuan Wang χρησιμοποιούνται από τη Δύναμη Στρατηγικής Υποστήριξης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.

Ο πλοίαρχος του Yuan Wang 5, Zhang Hongwang, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η επίσκεψη του πλοίου θα “εμβαθύνει τις ανταλλαγές μεταξύ της Κίνας και της Σρι Λάνκα στον τομέα της διαστημικής επιστήμης και τεχνολογίας και θα προωθήσει την κοινή πρόοδο της διαστημικής βιομηχανίας των δύο χωρών”.

Η Κίνα λέει ότι το λιμάνι Χαμπαντότα, το οποίο μισθώθηκε από την China Merchants το 2017 για 99 χρόνια, αποτελεί βασικό μέρος της πρωτοβουλίας της Belt and Road που συνδέει έργα υποδομής σε διάφορες χώρες.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares