Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024

Από το 2008 η Ελλάδα έχει πάρει οικονομική “κατρακύλα” – Δείτε τα σοκαριστικά στοιχεία ινστιτούτου

Η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, αδυνατώντας να κατανοήσει την πολύπλοκη οικονομική πραγματικότητα και σοκαρισμένη από την 15ετή στασιμότητα, θεωρεί -υποβοηθούμενη από το χαμηλό επίπεδο της τηλεόρασης- ότι όλες οι χώρες βιώνουν ανάλογα προβλήματα και βρίσκονται στην ίδια κατάσταση. Φυσικά, αυτό δεν ισχύει.

Στο εντυπωσιακό διάγραμμα που παρατίθεται, παρουσιάζουμε την εξέλιξη του Α.Ε.Π. της Ελλάδας σε σχέση με επιλεγμένες χώρες του πρώην «Ανατολικού Μπλοκ», και συγκριμένα, την Πολωνία, την Σλοβακία, την Κροατία, την Λιθουανία, την Σλοβενία και την Εσθονία, για την περίοδο 2008-2021.

Όπως παρατηρείται, το Α.Ε.Π. της Ελλάδας μειώθηκε κατά 24%, ενώ το Α.Ε.Π. των άλλων χωρών αυξήθηκε: της Πολωνίας κατά 57%, της Σλοβακίας κατά 47%, της Κροατίας κατά 18%, της Λιθουανίας κατά 70%, της Σλοβενίας κατά 37% και της Εσθονίας κατά 84%.

Εκτός αυτού υπάρχει και εξίσου σταδιακή μείωση στο κατακεφαλήν εισόδημα

Ο πίνακας μας δίνει την ίδια εικόνα, όπως η προαναφερούμενη. Η Ελλάδα από το 2008 έχασε πλέον 22% του κατακεφαλήν εισοδήματος με τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ να γίνονται όλο και πιο πλούσιες σταδιακά.

 

πηγή: Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αναλφαβητισμού/countryeconomy.com

Shares