Σάββατο , 30 Σεπτεμβρίου 2023
Τελευταία Νέα

Από την Κούβα στην Ισπανία μέσω Ελλάδας – Πώς δρούσε διεθνές κύκλωμα διακίνησης λαθρομεταναστών

Μεγάλη επιχείρηση υπό τον συντονισμό της Europol και της Interpol με τη συμμετοχή και της ΕΛ.ΑΣ. – Συνελήφθησαν συνολικά 62 άτομα, τα 5 στην Αθήνα


Μεγάλο διεθνές κύκλωμα διακίνησης μεταναστών που δρούσε και στην Ελλάδα εξαρθρώθηκε μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα στην επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό της Europol και της Interpol, συμμετείχαν η ΕΛ.ΑΣ και αστυνομικές Αρχές από Ισπανία, Γερμανία, Σερβία και Βόρεια Μακεδονία, ενώ κατά την ημέρα δράσης τον Ιούνιο 2023 συνελήφθησαν συνολικά 62 άτομα και κατασχέθηκαν πλήθος πλαστογραφημένων εγγράφων και εξοπλισμός πλαστογραφίας.

Από την Κούβα στην Ισπανία μέσω Ελλάδας
Όπως προέκυψε, τα μέλη του κυκλώματος δρούσαν οργανωμένα και με δομημένο τρόπο δράσης (modus operandi) προκειμένου να επιτύχουν τον σκοπό τους, ο οποίος ήταν η παράνομη διακίνηση υπηκόων Κούβας στην Ισπανία.

Συγκεκριμένα, οι διακινούμενοι ταξίδευαν αεροπορικώς στη Σερβία, και από εκεί πεζή και οδικώς, μέσω της Βόρειας Μακεδονίας, στην Αθήνα. Ακολούθως, μέλη της οργάνωσης τα οποία ήταν εγκατεστημένα στην Αθήνα, τους παρείχαν κατάλυμα και ταξιδιωτικά έγγραφα ώστε να ταξιδέψουν στην Ισπανία μέσω του διεθνή αερολιμένα Αθηνών.

Έφοδος σε σπίτια σε Καλλιθέα και Νέα Σμύρνη
Κατά την επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε πρωινές και μεσημβρινές ώρες της 21-06-2023 σε Καλλιθέα και Νέα Σμύρνη, συνελήφθησαν 2 μέλη του κυκλώματος, τα οποία παρείχαν κατάλυμα σε διακινούμενους, καθώς και ακόμη 3 άτομα για κατοχή αμφιβόλου γνησιότητας εγγράφων τρίτων προσώπων και παράνομη είσοδο στη χώρα.

Ακολούθησαν έρευνες σε οικίες, όπου –μεταξύ άλλων- βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-πλήθος φωτοαντιγράφων, κυρίως δελτίων ταυτότητας Ισπανικών Αρχών και διοικητικών αποφάσεων ασύλου και παράτασης κράτησης,
-πλήθος αμφιβόλου γνησιότητας ταξιδιωτικών εγγράφων, τα οποία φέρεται να έχουν εκδοθεί από τις Αρχές της Ισπανίας σε στοιχεία τρίτων προσώπων,
-φωτοαντίγραφα αεροπορικών κρατήσεων και καρτών επιβίβασης τρίτων προσώπων,
-αποδεικτικά αποστολής χρημάτων και
-1 κινητό τηλέφωνο.

Επιπλέον, προέκυψε ότι σε βάρος ενός από τα συλληφθέντα μέλη του κυκλώματος εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για διακεκριμένη κλοπή.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνει τα –κατά περίπτωση- αδικήματα της κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση διευκόλυνσης παράνομης διαμονής πολιτών τρίτων χωρών, με σκοπό τον πορισμό εισοδήματος, απόπειρας αποτροπής της σύλληψης, κατοχής εγγράφων τρίτων προσώπων και παράνομης εισόδου στη χώρα.

Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

 

in.gr

 

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares