Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Από τα 67 έως τα 76 του χρόνια είχε 191 ερωμένες! Η κρυφή ζωή του Βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος…

Ο Χουάν Κάρλος, ο οποίος υπήρξε βασιλιάς της Ισπανίας από το 1975, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σήμερα 2 Ιουνίου θα αποσυρθεί πλήρως από τη δημόσια ζωή, πέντε χρόνια αφότου παραιτήθηκε από τον θρόνο.

Προσωπικότητα αμφιλεγόμενη, λάτρης του γυναικείου φύλου, δεινός ιστιοπλόος και σκιέρ (το 1972 έλαβε μέρος στην Ολυμπιάδα του Μονάχου στην κατηγορία σκαφών «Dragon»), ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας υπέγραψε την 18η Ιουνίου 2014 την παραίτησή του, αλλά παρέστη σε κάποιες επίσημες τελετές και σε διάφορες δημόσιες εκδηλώσεις μέχρι που αποφάσισε ότι ήρθε η στιγμή να αποσυρθεί από τη δημόσια ζωή. Και το ανακοίνωσε με μια επιστολή προς τον γιο του και σημερινό βασιλιά Φελίπε.

Αποσύρεται στα 81 του ο Χουάν Κάρλος

«Πιστεύω ότι έφθασε η στιγμή να ανοίξω μια νέα σελίδα στη ζωή μου και να ολοκληρώσω την αποχώρησή μου από τη δημόσια ζωή», ανέφερε ο 81χρονος τέως μονάρχης.
Σημαίνον πρόσωπο της ισπανικής δημοκρατίας, όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, για πολλά χρόνια άκρως δημοφιλής καθώς βοήθησε τη χώρα του να γυρίσει σελίδα από τη δικτατορία του Φράνκο, ο Χουάν Κάρλος είδε τη δημοτικότητά του να καταρρέει υπό το βάρος των σκανδάλων που κλόνισαν τα τελευταία χρόνια της βασιλείας του.

Η ιστορία της εξορισμένης οικογένειας του Χουάν Κάρλος
Γεννήθηκε στη Ρώμη στις 5 Ιανουαρίου του 1938 και είναι γιος του Χουάν των Βουρβόνων, εγγονός του βασιλιά της Ισπανίας Αλφόνσου ΙΓ΄ και τρισέγγονος της βασίλισσας Βικτωρίας της Μεγάλης Βρετανίας. Είναι απόγονος από την πλευρά του πατέρα του του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΔ΄ της Γαλλίας. Μητέρα του είναι η Μαρία δε λας Μερθέδες των Βουρβόνων-Δύο Σικελιών, του Οίκου των Βουρβόνων-Δύο Σικελιών.
Η οικογένεια του Χουάν Κάρλος ζούσε εξόριστη στην Πορτογαλία. Αν και επισήμως η Ισπανία ήταν βασίλειο, ο θρόνος ήταν κενός και χρέη αρχηγού κράτους εκτελούσε ο δικτάτορας Φρανθίσκο Φράνκο. Ο Φράνκο δέχθηκε να εγκατασταθεί ο Χουάν Κάρλος στην Ισπανία το 1948 και να σπουδάσει εκεί.

Το 1957 αποφοίτησε από την στρατιωτική ακαδημία της χώρας και στη συνέχεια ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο της Μαδρίτης Complutense, όπου σπούδασε Πολιτικό και Διεθνές Δίκαιο και Οικονομική Δημοσίων Δαπανών. Το 1956 πέθανε ο νεότερος αδερφός του, ο ινφάντης Αλφόνσος, από σφαίρα όπλου στο Εστορίλ της Πορτογαλίας. Η επίσημη εκδοχή είναι ατύχημα, όμως είναι αβέβαιο αν τράβηξε τη σκανδάλη ο Αλφόνσος ή ο Χουάν Κάρλος.
Ο πατέρας του και νόμιμος διάδοχος του θρόνου ήταν φανατικά εναντίον του καθεστώτος του Φράνκο. Το ποιος θα ήταν όμως ο διάδοχος του ισπανικού θρόνου ήταν καθαρά απόφαση του καθεστώτος.

Όταν ο Φράνκο όρισε τον Χουάν Κάρλος προσωρινό αρχηγό κράτους
Στις 30 Οκτωβρίου του 1975 ο ετοιμοθάνατος Φράνκο όρισε τον Χουάν Κάρλος προσωρινό αρχηγό κράτους και δύο ημέρες πριν από τον θάνατό του -στις 22 Νοεμβρίου 1975- ο Χουάν Κάρλος ανακηρύχθηκε βασιλιάς βάσει του νόμου της διαδοχής που είχε συντάξει ο Φράνκο. Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος αποκατέστησε τη δημοκρατία στη χώρα του και διόρισε πρωθυπουργό τον Αδόλφο Σουάρεθ.

Ο γάμος στην Αθήνα

Παντρεύτηκε στην Αθήνα, στις 14 Μαΐου του 1962, την τότε πριγκίπισσα Σοφία της Ελλάδας, πρωτότοκη κόρη των τότε βασιλέων Παύλου και Φρειδερίκης με την οποία απέκτησε τρία παιδιά–την ινφάντα Ελένα, 55 ετών σήμερα, την ινφάντα Κριστίνα, 53, και τον 51χρονο Φελίπε, ο οποίος τον διαδέχτηκε στον θρόνο.
Τον Ιούλιο του 2000 ο Χουάν Κάρλος γλίτωσε από απόπειρα δολοφονίας του με δράστη τον Χουάν Μαρία Φερνάντεθ ι Κρον, ο οποίος νωρίτερα είχε αποπειραθεί να δολοφονήσει και τον πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β΄.

Σαφάρι ελεφάντων και σκάνδαλα διαφθοράς

Ο τέως βασιλιάς ωστόσο δεν φαίνεται να φρόντισε για την υστεροφημία του, καθώς εγκατέλειψε τον θρόνο στον απόηχο σκανδάλων που προκάλεσαν την οργή της ισπανικής κοινωνίας.

Το μεγαλύτερο εξ αυτών ήταν το σκάνδαλο διαφθοράς με την εμπλοκή της κόρης του Κριστίνα και του γαμπρού του Ινιάκι Ουρντανγκαρίν, ο οποίος φυλακίστηκε.
Ο πρώην παίκτης του χάντμπολ Ουρντανγκαρίν καταδικάστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Μαδρίτης σε κάθειρξη πέντε ετών και δέκα μηνών για υπεξαίρεση, φοροδιαφυγή, άσκηση αθέμιτης επιρροής και κατάχρηση πολλών εκατομμυρίων ευρώ από το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Noos του οποίου ήταν πρόεδρος.
Η έρευνα για την υπόθεση αυτή, που χρονολογείται από το 2004-6, ξεκίνησε το 2010, σε μια περίοδο που η Ισπανία βυθιζόταν στην οικονομική κρίση.

Το δεύτερο μεγάλο σκάνδαλο που δεν μπόρεσε να του συγχωρέσει η Ισπανία ήταν ένα πολυδάπανο ταξίδι για κυνήγι ελέφαντα στη Μποτσουάνα το 2012, την εποχή που η χώρα είχε βυθιστεί στην οικονομική κρίση και η ανεργία άγγιζε το 23%.
Μάλιστα η είδηση έγινε τότε γνωστή έπειτα από τον τραυματισμό του τέως βασιλιά στον γοφό. Την ώρα που η κυβέρνηση υιοθετούσε σκληρά μέτρα λιτότητας, ο ισπανικός Τύπος φιλοξενούσε οργισμένα δημοσιεύματα για τα ακριβά χόμπι του τότε βασιλιά κάνοντας λόγο για ταξίδια συνολικού κόστους άνω των 35.000 ευρώ τη φορά.

Στο συγκεκριμένο μάλιστα σαφάρι στην Μποτσουάνα ο Χουάν Κάρλος συνοδευόταν από μια γυναίκα με την οποία φέρεται ότι είχε παράνομο δεσμό δέκα ετών, μια γερμανίδα 28 χρόνια νεότερή του, την Κορίνα τσου Ζάιν-Βιτγκενστάιν.

Την αποκάλυψη αυτή έκανε μια έγκριτη δημοσιογράφος, η Άνα Ρομέρο, μέσα από το βιβλίο της με τίτλο Final de Partida (Τέλος του παιχνιδιού). Η συγγραφέας, πρώην ανταποκρίτρια για τον βασιλικό οίκο της κεντροδεξιάς εφημερίδας El Mundo, αποφάσισε να επικεντρώσει την έρευνά της –βασιζόμενη στις επαφές της με περίπου εκατό ανθρώπους που ζήτησαν να μην κατονομαστούν– στα τελευταία τέσσερα χρόνια της βασιλείας του Χουάν Κάρλος.

Οι αναρίθμητες ερωμένες

Επί δέκα χρόνια, σύμφωνα με τη συγγραφέα, αυτή η Γερμανίδα, που έγινε αριστοκράτισσα λόγω του γάμου της με τον πρίγκιπα τσου Ζάιν-Βίτγκενσταϊν από τον οποίο χώρισε διατηρώντας ωστόσο το όνομά του, ήταν η σύντροφος του βασιλιά ο οποίος “έκανε διπλή ζωή”.
Πολύ ερωτευμένος ο Χουάν Κάρλος φέρεται ότι είχε χάσει κάθε “ενδιαφέρον για τα δημόσια πράγματα” και αυτό αποδείχτηκε και από το ταξίδι για σαφάρι στην Μπουτσουάνα.

Ένα άλλο βιβλίο, που κυκλοφόρησε το 2017, σοκάρει με το περιεχόμενό του, αν αυτό είναι αληθές και κατά το δυνατόν εξακριβωμένο. Σύμφωνα με τον συγγραφέα του, τον Μαρτίνεθ Ινγκλές, έναν συνταξιούχο αξιωματικό του ισπανικού στρατού, ο Χουάν Κάρλος είχε …5.000 ερωμένες, ανάμεσά τους και την πριγκίπισσα Νταϊάνα.
Ο Μαρτίνεθ Ινγκλές υποστηρίζει ότι για τη συγγραφή του βιβλίου αυτού βασίστηκε σε εμπιστευτικές αναφορές πρακτόρων του Φράνκο και γράφει μεταξύ άλλων ότι ο Χουάν Κάρλος μια εποχή είχε μέσα σε έξι μήνες 62 ερωμένες.

Κατά τον ίδιο, στο διάστημα των δύο χρόνων παραμονής του στη στρατιωτική ακαδημία ο Χουάν Κάρλος είχε 332 ερωμένες, δηλαδή κατά μέσον όρο τέσσερις διαφορετικές την εβδομάδα. Η πιο παθιασμένη περίοδος της ζωής του, όμως, ήταν μεταξύ του 1976 και του 1994. Το διάστημα αυτό ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας εμφανίζεται να είχε περί τις 2.154 ερωμένες. Ακόμη και την περίοδο 2005-2014, τα τελευταία του χρόνια στον θρόνο δηλαδή -και ενώ ήταν 67 έως 76 ετών- το βιβλίο αναφέρει ότι είχε 191 διαφορετικές ερωμένες. Ο συγγραφέας του μάλιστα υποστηρίζει ότι από τις αναρίθμητες ερωμένες του ο Χουάν Κάρλος έχει πιθανόν αποκτήσει 20 παιδιά εκτός γάμου.

 

europost

Shares