Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Από προδοτικές, οι Πρέσπες τώρα λύνουν πολιτικά ζητήματα για τον Βαρβιτσιώτη…

Συγκεκριμένα, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είπε τα παραπάνω στο συνέδριο του Economist, παρόντος του υπουργού Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νικολά Ντιμιτρόφ.Αν και τα αγγλικά του αναπληρωτή υπουργού δεν είναι επιπέδου… Κολάμπια, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ακούγεται καθαρά να λέει στο βίντεο που ακολουθεί:

«I may say one thing because there is great suspicion. Τhe two people are working together for years now. There is a great flow of tourism, and there is a great flow of exchange and products and also in investments. So the political issues that we have among us that have been dealt in great part in the Prespa agreement, leave us room for more and more to do in the economy. And therefore, in order to make these moves in the economy, I think that it should be clear to everybody how the product names are given and how to defend the greek companies that they have spent really time and money in order to invest in their title and the recognition of their products».

«Θα έλεγα ένα πράγμα διότι υπάρχει μεγάλη καχυποψία. Οι δύο λαοί δουλεύουν μαζί εδώ και χρόνια. Υπάρχει μια μεγάλη ροή τουρισμού, υπάρχει μεγάλη ροή ανταλλαγής προϊόντων και επίσης επενδύσεις. Έτσι τα πολιτικά ζητήματα που έχουμε μεταξύ μας (σ.σ. με τη Βόρεια Μακεδονία) που έχουν επιλυθεί σε μεγάλο βαθμό με τη Συμφωνία των Πρεσπών, μας αφήνουν χώρο για να κάνουμε περισσότερα στο χώρο της οικονομίας. Και επομένως, προκειμένου να κάνουμε αυτές τις κινήσεις στην οικονομία, νομίζω ότι θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον καθένα πώς  δίνονται τα ονόματα των προϊόντων και πώς να υπερασπιστούμε τις ελληνικές εταιρείες που έχουν ξοδέψει πραγματικά χρόνο και χρήμα για να επενδύσουν στην ονομασία τους και στην αναγνώριση των προϊόντων τους», αναφέρει ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (τηρουμένων των αγγλικών και η μετάφραση».

Αυτά λέει λοιπόν ένας εκ των πολέμιων της Συμφωνίας των Πρεσπών, που βρίσκεται πλέον στο υπουργείο Εξωτερικών…

Περιέργως πως πάντως, τα περί συμφωνίας των Πρεσπών δεν αναφέρονται… έτσι ακριβώς στο σχετικό τηλεγράφημα του επίσημου ελληνικού πρακτορείου ειδήσεων ΑΠΕ, την εποπτεία του οποίου, θυμίζουμε ανέλαβε προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης..

Το ΑΠΕ λοιπόν αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε πως η Ελλάδα θα παίξει το ρόλο του σταθεροποιητή στην περιοχή των Βαλκανίων. Σημείωσε πως η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει στην ευρωπαϊκή προοπτική των βαλκανικών χωρών. Ταυτόχρονα, όμως, αναφερόμενος στην Συμφωνία των Πρεσπών, υπογράμμισε πως «θα κινηθούμε με τον πιο προσεκτικό τρόπο, διασφαλίζοντας τα εθνικά δικαιώματα και τα προϊόντα μας», ενώ ταυτόχρονα μέσω της ενταξιακής διαδικασίας θα έχουμε τον χώρο να συζητήσουμε διάφορες πτυχές της Συμφωνίας.»

Σημειώνεται ότι το τηλεγράφημα του ΑΠΕ είναι επανάληψη δελτίου τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο και, όπως φαίνεται, επέλεξε τα… ενδιαφέρονται στοιχεία του κειμένου.

Ας θυμίσουμε απλώς ότι και στο τηλεγράφημα που αφορούσε τη συνομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Τερέζα Μέι, δεν ανέφερε πουθενά πως η Μέι μίλησε για τη Συμφωνία των Πρεσπών και κάλεσε τον έλληνα πρωθυπουργό να τηρήσει την εφαρμογή της…

Το «Χαμένοι στη μετάφραση» από τη θεωρία στην πράξη…
documentonews.gr

Shares