Δευτέρα , 4 Ιουλίου 2022
Τελευταία Νέα

Από εταίροι, ανταγωνιστές; Το μέλλον των ευρώ-τουρκικών σχέσεων

Οι σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας έχουν καταστραφεί. Το 2018, η ΕΕ πάγωσε τις διαπραγματεύσεις ένταξης της Τουρκίας ως απάντηση στην επιδείνωση της τουρκικής δημοκρατίας. Οι ναυτικές επιχειρήσεις της Άγκυρας κοντά στα ελληνικά νησιά και στην Κύπρο έχουν αυξήσει τις εντάσεις, και η εμπλοκή της Τουρκίας στις συγκρούσεις στη Λιβύη και στη Σύρια, έχουν οδηγήσει πολλούς Ευρωπαίους να χαρακτηρίσουν τις πολιτικές της στη Μέση Ανατολή ως αποσταθεροποιητικές. Οι σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον έχουν επίσης ψυχρανθεί, εξαιτίας των εντάσεων για τους αυξανόμενους δεσμούς της Τουρκίας με τη Ρωσία και αναφορικά με τη σύγκρουση στη Σύρια.

Η ΕΕ έχει καταδικάσει ις ενέργειες της Τουρκίας προς την Ελλάδα και την Κύπρο ως παραβιάσεις της κυριαρχίας και επέβαλε κάποιες συμβολικές κυρώσεις. Ορισμένα κράτη-μέλη όπως η Γαλλία, θεώρησαν ότι είναι απαραίτητη μια πιο αυστηρή προσέγγιση για να αποτραπεί η Τουρκία και να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις, αλλά οι περισσότεροι άλλοι διαφώνησαν, βλέποντας την Τουρκία ως σημαντικό εταίρο. Οι χώρες της ΕΕ τελικά συμφώνησαν να προσφέρουν στην Τουρκία μια “θετική ατζέντα” εάν σταματούσαν τις μονομερείς ενέργειες, ενώ ανέφεραν ότι θα επέβαλλαν πρόσθετες κυρώσεις εάν δεν το έπρατταν.

Η άγκυρα έχει τώρα σταματήσει τις ναυτικές δραστηριότητες εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου και έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θέλει καλύτερες σχέσεις με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Αλλά δεν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα πραγματικής βελτίωσης των σχέσεων στο εγγύς μέλλον. Η εξωτερική και εσωτερική πολιτική του προέδρου Ερντογάν θα συνεχίσει να προκαλεί εντάσεις με την ΕΕ. Ο Ερντογάν δεν έχει χαλαρώσει την εσωτερική καταστολή, ενώ οι συζητήσεις με την Ελλάδα και οι διαπραγματεύσεις για την Κύπρο είναι απίθανο να σημειώσουν βελτίωση.

Την ίδια στιγμή, μια διεκδικητική, στρατιωτική εξωτερική πολιτική παραμένει δημοφιλής στους Τούρκους ψηφοφόρους και οι εντάσεις με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ θα μπορούσαν να αναζωπυρωθούν ξανά. Ωστόσο, μια πλήρης διάσπαση με τη Δύση παραμένει απίθανη. Η τουρκική οικονομία είναι σχετικά ασθενής και στενά συνδεδεμένη με αυτή της Ευρώπης. Και παρά το ότι η Τουρκία και η Ρωσία έχουν συνεργαστεί με τη Σύρια και αλλού, οι σχέσεις τους είναι ευμετάβλητη -καθιστώντας τη συμμετοχή στο ΝΑΟ μια σημαντική πολιτική ασφάλειας.

Η έναρξη συνομιλιών για την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, θα μπορούσε να δώσει μια πιο θετική δυναμική στη σχέση και να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία, ιδιαίτερα εάν η Ευρώπη θέσει ως όρο για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, την ενίσχυση της δημοκρατίας στην Τουρκία. Αλλά τα κράτη-μέλη είναι σκεπτικά για το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων, θεωρώντας το ως μια αδικαιολόγητη παραχώρηση υπό τις τρέχουσες συνθήκες. Ακόμη κι αν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, πιθανότατα θα προχωρήσουν πολύ αργά.

Η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει τη συνεργασία με την Τουρκία σε τομείς βασικού ενδιαφέροντος. Θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα η ενίσχυση της συνεργασίας για τη μετανάστευση: Η ΕΕ θα πρέπει να παράσχει νέο χρηματοδοτικό πακέτο για να υποστηρίξει τα εκατομμύρια προσφύγων στην Τουρκία για τα επόμενα χρόνια. Η Τουρκία είναι σημαντικός παράγοντας στη γειτονιά της Ευρώπης, και είναι προς το συμφέρον της ΕΕ να διερευνήσει ευκαιρίες για στενότερη συνεργασία με αυτή στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη λιβύη, στη Σύρια και στην Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή η ΕΕ θα πρέπει να προσπαθήσει να αποτρέψει την αναζωπύρωση των εντάσεων. Η ΕΕ θα πρέπει να είναι σταθερή με την Τουρκία ενθαρρύνοντας παράλληλα την Άγκυρα και την Αθήνα να διαπραγματευτούν, προωθώντας τον διάλογο στην Κύπρο και προσπαθώντας να να μειώσει τις εντάσεις μεταξύ της Τουρκίας και άλλων κρατών στην περιοχή. Η ΕΕ δεν θα πρέπει να διστάσει να εκφράσει τις ανησυχίες της για το καθεστώς της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Η ΕΕ θα πρέπει να αφήσει ανοιχτή την πόρτα στην Τουρκία. Ο τερματισμός των ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν θα λύσει τα υφιστάμενα προβλήματα, αλλά ρισκάρει να οδηγήσει την Τουρκία ακόμη πιο μακριά από τη Δύση και σε περισσότερη αντιπαράθεση. Θα ήταν λιγότερο επικίνδυνο για την ΕΕ να διατηρήσει ζωντανή τη διαδικασία ένταξης, τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες τουρκικές εκλογές το 2023, όταν μπορεί να υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης.

capital.gr/Luigi Scazzieri

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares