Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Από ελληνορθόδοξος, τζιχαντιστής: Ο Ελληνικής καταγωγής υπαρχηγός του ISIS και ο θάνατος του στη Συρία…

Οι Κούρδοι πολιτοφύλακες της Συρίας YPG έκαναν σήμερα γνωστό ότι ο εκπρόσωπος τύπου της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος Αμπού αλ Χασάν αλ Μουχατζίρ σκοτώθηκε σε κοινή επιδρομή των αμερικανικών και υπό την ηγεσία των Κούρδων δυνάμεων στη βόρεια Συρία.

Από ελληνορθόδοξος κορυφαίο στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους

Στην πραγματικότητα ο Αμπού αλ Χασάν αλ Μουχατζίρ ήταν ένας ελληνοαμερικανός γεννημένος στην Κρήτη που ονομάζεται Γιάννης Γεωργελάς.

Το γεγονός είχε προκαλέσει αίσθηση στις ΗΠΑ όταν το 2016 το περιοδικό Atlantic είχε δημοσιεύσει ότι ένας Αμερικανός ελληνικής καταγωγής, ονόματι Τζων Γεωργελάς, συγκαταλέγεται μεταξύ των ηγετικών φυσιογνωμιών του ISIS, χρησιμοποιώντας το όνομα Γιαχία Αμπού Χασάν.

Όπως ανέφερε το περιοδικό, η έρευνα έδειξε πως επρόκειτο για μια φιγούρα με τεράστιες γνώσεις στην αραβική γλώσσα και την ισλαμική ιστορία, κάτι που είναι εντυπωσιακό δεδομένου του ότι επρόκειτο για αγγλόφωνο προσήλυτο. Το κήρυγμά του ήταν ιδιαίτερα σκληροπυρηνικό από κάθε άποψη, και ο ίδιος είχε υιοθετήσει το όνομα «Γιαχία της Ρωμαϊκής Θάλασσας» (Μεσογείου).

Σύμφωνα με βιογραφία του που βρέθηκε σε ιστοσελίδα η καταγωγή του ήταν από την Κρήτη, είχε γεννηθεί κατά το 1983-1984 και μεγαλώσει ως χριστιανός, ενώ διέμενε στο Χαλέπι, έχοντας ταξιδέψει πολύ από την στροφή του στο Ισλάμ (και συγκεκριμένα στη «σχολή» του Νταχιρισμού) το 2001-2002 και μετά.

Το 2006 ένα δελτίο τύπου του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ανέφερε πως ένας «Τζων Γεωργελάς» καταδικάστηκε σε 34 μήνες φυλάκιση ως υποστηρικτής φιλοτζιχαντιστικής ιστοσελίδας. Την περίοδο αυτής της καταδίκης, διέμενε στο βόρειο Τέξας.

Η έρευνα οδήγησε στους γονείς του, οι οποίοι είναι Ελληνοαμερικανοί (Τίμοθι και Μάρθα Γεωργελά) μία οικογένεια με στρατιωτική παράδοση. Ο πατέρας του γνώριζε την πορεία που ακολούθησε ο γιος του.

Ο Δρ. Τίμοθι Γεωργελάς είναι απόφοιτος της Αμερικανικής Στρατιωτικής West Point, ενώ στη συνέχεια πήγε στην Ιατρική Σχολή και ειδικεύεται στον τομέα της Ραδιολογίας. Εργάζεται στο Ιατρείο Κέντρο Υγείας Γυναικών (Center for Women’s Health) στο Τέξας.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ο νεαρός Γιάννης στράφηκε αρχικά στην oρθοδοξία και βοηθούσε τον ιερέα της περιοχής του στο ιερό της εκκλησίας.

Λίγο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου προσηλυτίστηκε στο Ισλάμ. Αργότερα ενημέρωσε την οικογένειά του πως ήταν στη Δαμασκό, όπου μάθαινε αραβικά.

Το 2003 γνώρισε τη Βρετανή Tania Choudhury, η οποία μοιραζόταν το ενδιαφέρον του για το Ισλάμ σε μία ιστοσελίδα για μουσουλμανικούς γάμους και σύντομα παντρεύτηκαν.

Αργότερα επέστρεψαν στο Τέξας όπου ο Γεωργελάς φυλακίστηκε επειδή παραβίασε την ιστοσελίδα του American Israel Public Affairs Committee.

Το «The Atlantic» επανήλθε στο θέμα το Νοέμβριο του 2017 σε άρθρο του για τη γυναίκα του Tania Georgelas. Τότε ζούσε και αυτή στη Συρία και μαζί ταξίδεψαν σε πολλές ισλαμικές κάνοντας παρέα με τζιχανιστές και μεγαλώνοντας τα παιδιά τους με τις αρχές του Ισλάμ.

Το 2018 σε εκτενές άρθρο της η βρετανική Daily Mail ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο John Georgelas τελείωσε το λύκειο στο Κολοράντο, ενώ οι καλύτεροι φίλοι του, τον περιγράφουν ως λαμπρό, με πάθος, φιλοσοφημένο και φυσιολογικό, ενώ δεν μπορούν να καταλάβουν πως ο φίλος τους, με τον οποίο έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια, ένας αφοσιωμένος Ελληνοορθόδοξος υποστηρικτής της ειρήνης, που αγαπούσε τον Bob Marley, ακολούθησε την σκληρή ριζοσπαστική γραμμή, και την καταστροφή στη Συρία.

Ένας άλλος από τους φίλους του, δήλωσε ότι ο Γεωργελάς ήταν ένας από τους «εξυπνότερους ανθρώπους που γνώρισα, με όρους γλωσσολογικούς, κατανοώντας τα πάντα και γλώσσες και τις ρίζες τους, διάβαζε τη Βίβλο στα Ελληνικά στο Λύκειο…και τα Αραμαϊκά».

Χάρις τις βαθιές γνώσεις του σε θεολογικά ζητήματα και στην αραβική γλώσσα ο Τζων Γεωργελάς σύντομα ως Αμπού αλ Χασάν αλ Μουχατζίρ βρέθηκε δίπλα στην κορυφή του Ισλαμικού Κράτους.

Η σύζυγός του έχει αποκυρήξει το Ισλάμ και ζει στις ΗΠΑ

zougla.gr

Shares