Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Απίθανο να εγκαταλείψουν τη Νότια Ουκρανία οι ρωσικές δυνάμεις, τονίζει ο Ρώσος πρεσβευτής στο Λονδίνο

Η Ρωσία θα νικήσει τις ουκρανικές δυνάμεις σε ολόκληρη την ανατολική περιοχή του Ντονμπάς και είναι απίθανο να αποσυρθεί από ένα τεράστιο κομμάτι γης στη νότια ακτή της Ουκρανίας, δήλωσε στο Reuters ο Ρώσος πρεσβευτής στο Λονδίνο.

Από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου οι ρωσικές δυνάμεις έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους ένα μεγάλο τμήμα εδάφους στη νότια πλευρά της Ουκρανίας, πάνω από την Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014, και απωθούν σιγά-σιγά τις ουκρανικές δυνάμεις από τις δύο περιοχές αυτονομιστών της Ανατολικής Ουκρανίας που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, η οποία τις έχει αναγνωρίσει ως ανεξάρτητα κράτη.

Όταν ρωτήθηκε πώς θα μπορούσε να τελειώσει η σύγκρουση, ο Ρώσος πρέσβης Αντρέι Κέλιν δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα απωθηθούν από όλο το Ντονμπάς και ότι είναι δύσκολο να δούμε τις ρωσικές και τις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία δυνάμεις να αποσύρονται από τη Νότια Ουκρανία.

«Θα απελευθερώσουμε όλο το Ντονμπάς» δήλωσε ο Κέλιν στη συνέντευξη που έδωσε στο Reuters στην κατοικία του στο Λονδίνο, στην οποία ο Ουίνστον Τσόρτσιλ συζητούσε για τη στρατηγική του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με τον πρεσβευτή του Ιωσήφ Στάλιν.

«Φυσικά και είναι δύσκολο να προβλέψουμε την αποχώρηση των δυνάμεών μας από το νότιο τμήμα της Ουκρανίας επειδή έχουμε ήδη την εμπειρία ότι μετά την αποχώρηση θα αρχίσουν οι προκλήσεις και όλοι θα σκοτωθούν και όλα αυτά».

Αργά ή γρήγορα, είπε ο Κέλιν, η Ουκρανία θα πρέπει να αποφασίσει: να συνάψει συμφωνία ειρήνης με τη Ρωσία ή «να συνεχίσει να κατρακυλάει προς την καταστροφή».

Οι παρατηρήσεις του Ρώσου πρέσβη δίνουν μια εικόνα για την πιθανή κατάληξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία, που θα είναι ουσιαστικά μια αναγκαστική διχοτόμηση με τον πρώην σοβιετικό γείτονα της Ρωσίας να έχει χάσει πάνω από το ένα πέμπτο της μετασοβιετικής επικράτειάς του.

Ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε χθες Πέμπτη τη Δύση για επιθετικότητα δεκαετιών απέναντι στη Μόσχα και προειδοποίησε ότι, αν θέλει να προσπαθήσει να νικήσει τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης, είναι ευπρόσδεκτη να το προσπαθήσει, αλλά αυτό θα φέρει τραγωδία για την Ουκρανία.

«Είναι πιθανή μια κλιμάκωση; Φυσικά» είπε ο Κέλιν. «Αν οι ροές των όπλων οργανωθούν κατά τέτοιον τρόπο ώστε να θέσουν σε κίνδυνο τη στρατηγική μας κατάσταση, την άμυνά μας, θα λάβουμε σοβαρά μέτρα εναντίον κάτι τέτοιου».

zougla.gr

Shares