Παρασκευή , 24 Ιανουαρίου 2020
Τελευταία Νέα

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ άρθρο του Μίκη Θεοδωράκη! Ζήτησε ανοιχτά ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ του Αιγαίου με την Τουρκία…

Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οοποίος καταχειροκροτήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, όταν έδωσε σκληρό αγώνα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, δημοσίευσε ένα άρθρο στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ» το οποίο σόκαρε τους Έλληνες.

Στο εν λόγω άρθρο υποστηρίζει ότι αν και το Αιγαίο είναι ένα και ελληνικό θα πρέπει να… συνεκμεταλλευτούμε τους πόρους του (δηλαδή τους υδρογονάνθρακες) με τους Τούρκους και να συμπεριφερθούμε σαν να μην υπάρχουν τα νησιά του Αιγαίου, αφού αυτά είναι που κάνουν τους Τούρκους να αισθάνονται «ασφυξία» και προχωρούν σε προκλήσεις.

Μάλιστα θεωρεί ότι έτσι θα «διαφυλαχθεί η ειρήνη» στην περιοχή και γι’ αυτό η χώρα μας θα πρέπει να κάνει ένα βήμα πίσω (και όχι η Τουρκία!).

Με δεδομένο ότι η Διεθνής Σύμβαση για τις ΑΟΖ αναγνωρίζει όλα τα ελληνικά δικαιώματα στο Αιγαίο και με δεδομένο ότι τα νησιά του Αιγαίου τα έχει κερδίσει η χώρα μας από την Συνθήκη της Λωζάνης και την Συνθήκη Ειρήνης που υπογράφτηκε με την λήξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου στο Παρίσι, στην ουσία ο Μίκης Θεοδωράκης καλεί την χώρα μας να αποκηρύξει μονομερώς τα δικαιώματά μας που εκπορεύονται από την Συνθήκη της Λωζάνης και την Συμφωνία των Παρισίων και να παραχωρήσει μονομερώς τα δικαιώματα που έχουμε κερδίσει από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Τί ζητάει με λίγα λόγια ο Μίκης Θεοδωράκης; Να γίνει κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά, να εκχωρήσουμε τόσο απρόκλητα και εν καιρώ ειρήνης τα εθνικά μας δίκαια!

Έγραψε μεταξύ άλλων: «Η δική μου άποψη είναι ότι η Τουρκία περιβάλλεται από τη θάλασσα και αισθάνεται ασφυξία όταν για τον άλφα ή βήτα λόγο υπάρχουν ουσιαστικά εμπόδια όπως είναι τα νησιά μας, που ακυρώνουν τη συμμετοχή της στην εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου, πράγμα που θα επιθυμούσε ως χώρα περιβαλλόμενη από θάλασσα».

Τέλος, ο Μίκης Θεοδωράκης και σημειώνει ότι και ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, που ήταν υπέρμαχος της ελληνοτουρκικής φιλίας, του έλεγε ότι οι Τούρκοι αισθάνονται όπως θα αισθανόμασταν κι εμείς εάν η Σαλαμίνα και η Αίγινα ήταν τουρκικά νησιά.

«Θεωρώ λοιπόν, ότι θα πρέπει να κατανοήσουμε αυτή την ασφυξία της Τουρκίας και συζητώντας μαζί της να καταλήξουμε σε μια ρεαλιστική λύση, σε μια συμφωνία των δύο πλευρών που να ξεπερνά τους τύπους και να λαμβάνει υπ’ όψιν το γεγονός ότι η Τουρκία ασφυκτιά και απειλεί, με αποτέλεσμα να μένει ανεκμετάλλευτος ο υποθαλάσσιος πλούτος» καταλήγει ο Μίκης Θεοδωράκης.
Με πληροφορίες από tribune.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares