Δευτέρα , 4 Ιουλίου 2022

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! 36 εκατομμύρια ευρώ ΕΤΗΣΙΩΣ ,για αυτό το φαγητό,ΜΟΝΟ στη Μόρια…

Η σίτιση των «μεταναστών» δίνεται με απευθείας ανάθεση σε τοπικό προμηθευτή λόγω κατεπείγοντος…

Αιρετοί πήραν δείγμα φαγητού και το κατέθεσαν στην εισαγγελέα, ζητώντας να προβεί σε έλεγχο νομιμότητας.

Εκατό χιλιάδες ευρώ την ημέρα, δηλαδή 3 εκατομμύρια το μήνα ή 36 εκατομμύρια το χρόνο κοστίζει η σίτιση των προσφύγων και μεταναστών μόνο στη Μόρια της Λέσβου.

Τα σχετικά κονδύλια που προέρχονται από ευρωπαϊκούς πόρους, διατίθενται με απευθείας ανάθεση -με επίκληση του κατεπείγοντος- σε εταιρία κέτερινγκ της Λέσβου, μέσω του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Παρά τον πακτωλό χρημάτων, οι «μετανάστες» υποσιτίζονται, καθώς το φαγητό είναι λίγο και συχνά κακής ποιότητας.

Αυτοδιοικητικά στελέχη της Λέσβου πήγαν μια τυχαία μέρα στη Μόρια, πήραν ως δείγμα την ημερήσια τροφή που προορίζεται για κάθε έναν από τους διαμένοντες και την κατέθεσαν στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης, θέτοντας μια σειρά από ερωτήματα, ενώ της ζήτησαν να προβεί σε έλεγχο νομιμότητας.


Η ημερήσια σίτιση κάθε «μετανάστη», που χρεώνεται από τον προμηθευτή με 5,1 ευρώ περιλαμβάνει:

* Για πρωινό ένα κρουασάν βάρους 90 γραμμαρίων.

* Μια μερίδα φαγητό για μεσημεριανό. Η ημέρα που επιλέχτηκε τυχαία για τη λήψη του δείγματος ήταν «από τις καλές», όπως είπαν οι πρόσφυγες: ένα πακέτο με 100 γραμμάρια σουτζουκάκια από μοσχαρίσιο κρέας και 200 γραμμάρια ρύζι, μαζί με δύο μικρού μεγέθους αραβικές πίτες συνολικού βάρους 100 γραμμαρίων.

* Για βραδινό ένα παξιμάδι βάρους 55 γραμμαρίων, ένα αυγό, μια κακής ποιότητας ντομάτα βάρους 74 γραμμαρίων και ένα πολύ μικρό κομμάτι σπανακόπιτας βάρους 46 γραμμαρίων.

Η προμήθεια του σιτηρέσιου γίνεται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με διαδικασίες «διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισµού, για την κάλυψη κατεπείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης (µεταναστευτικές  ροές) και λαμβανομένων υπόψη των λόγων εθνικής ασφάλειας και δημόσιας τάξης, που καθιστούν αδύνατη την τήρηση των προθεσμιών, που προβλέπονται για τις διαδικασίες διαγωνισµού της κείμενης νοµοθεσίας»

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Βόρειου Αιγαίου Γιάννης Σπιλάνης, η Δημοτική Σύμβουλος Μυτιλήνης Εριφύλη Χιωτέλη και οι σύμβουλοι της Κοινότητας Μυτιλήνης Στρατής Μπαλάσκας και Μίνα Αδαλή κατέθεσαν στην εισαγγελέα το συγκεκριμένο δείγμα, υποστηρίζοντας πως η ποσότητα της τροφής δεν ανταποκρίνεται στο κόστος των 5,1 €, ιδιαίτερα όταν αφορά τη μαζική παραγωγή 20.000 μερίδων την ημέρα, και της ζήτησαν να διερευνήσει μια σειρά από ζητήματα όπως:

* Πώς ελέγχονται αλλά και πώς παραλαμβάνονται 20.000 μερίδες φαγητού τη μέρα;

* Ποιοι στρατιωτικοί (γιατί στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων διαχειρίζονται τη σίτιση του καταυλισμού) συναποτελούν τις επιτροπές ελέγχου και παραλαβής του φαγητού;

* Αλλά και τις στρατιωτικές επιτροπές διενέργειας των διαγωνισμών και γενικότερα τους χειριστές του θέματος από τους υπευθύνους της Διεύθυνσης Εφοδιασμού Μεταφορών του τοπικού Στρατιωτικού Σχηματισμού μέχρι τις επιμέρους επιτροπές ποιοι τις απαρτίζουν και κάθε πότε αλλάζουν;

* Και το τι περιλαμβάνει το φαγητό προκαλεί ερωτήματα. «Αλήθεια, για ποια παιδιά, από τα περίπου 4.000 της Μόριας (ασυνόδευτα ή με συνοδεία) δίνονται 5,1 ευρώ τη μέρα για να τρώνε για βραδινό ένα παξιμάδι, ένα αυγό, μια μικρή ντομάτα και… 46 γραμμάρια σπανακόπιτας;», διερωτώνται τα μέλη της αντιπροσωπείας.

Όπως ανέφεραν, η εισαγγελέας ζήτησε επιπλέον στοιχεία, τα οποία θα προσκομιστούν τις επόμενες ημέρες.

ethnos.gr/Β.Ιγνατιάδης

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares