Πέμπτη , 29 Οκτωβρίου 2020
Τελευταία Νέα

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ της Γερμανικής Spiegel: «Η Ελλάδα επαναπροωθεί βίαια τους αλλοδαπούς -Έχει δίκιο η Άγκυρα»…

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ της Γερμανικής Spiegel: «Η Ελλάδα επαναπροωθεί βίαια τους αλλοδαπούς -Έχει δίκιο η Άγκυρα»...

Η πίεση που ασκείται από την Ελλάδα από τα ξένα ΜΜΕ και τις κυβερνήσεις της ΕΕ είναι αφόρητη…

Τις τελευταίες ημέρες οι Ευρωπαίοι (και οι Τούρκοι) ξεθάβοντας τη συνταγή της προπαγάνδας εναντίον των Ελλήνων από τα χρόνια της κρίσης κατηγορούν την Ελλάδα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Μάλιστα από τη μία την κατηγορούν ότι δεν κάνει αρκετά κι από την άλλη ότι «κακομεταχειρίζεται» τους αλλοδαπούς.

Σε ένα προκλητικό άρθρο το Spiegel υιοθετεί τις θέσεις τις Άγκυρας κι «εγκαλεί» την Ελλάδα για τα δικαιώματα των παράνομων μεταναστών, οι οποίοι μπαίνουν κατά εκατοντάδες στην ελληνική επικράτεια.

Μάλιστα, μόλις χθες είχαμε την έμμεση κατηγορία της Ευρωπαίας Επιτρόπου για τη μετανάστευση για κακοδιαχείριση από μεριάς της Ελλάδας στο μεταναστευτικό, με το ΥΠΕΞ όμως να σιωπά.

Για μαζικές παράνομες επαναπροωθήσεις ή βίαιες απωθήσεις προσφύγων και λαθρομεταναστών (push-back) από τον Έβρο προς την Τουρκία κατηγορεί η Άγκυρα την Αθήνα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του γερμανικού Spiegel.

Το push-back απαγορεύεται με βάση το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, ενώ τα έγγραφα της τουρκικής κυβέρνησης που έχει στη διάθεσή του το γερμανικό περιοδικό περιλαμβάνουν στατιστικά στοιχεία της Άγκυρας, συνεντεύξεις με φερόμενα θύματα, φωτογραφίες αλλά και εσωτερική αλληλογραφία. (σσ. Σε λίγο θα επισυνάπτουν αυτούσιες τις ανακοινώσεις του Τουρκικού ΥΠΕΞ).

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, το δωδεκάμηνο μεταξύ Νοεμβρίου 2018 και 2019 επαναπροωθήθηκαν παρανόμως από την Ελλάδα προς την Τουρκία συνολικά 58.283 μετανάστες. Οι περισσότεροι εξ΄ αυτών ήταν Πακιστανοί (16.435), Αφγανοί, Σομαλοί, Μπαγκλαντεσιανοί, Αλγερινοί αλλά και περίπου 4.500 Σύροι. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, μόνον τον Οκτώβριο έγιναν περισσότερες από 6.500 push-back.

Το πλέον πρόσφατο καταγεγραμμένο περιστατικό από τις τουρκικές αρχές αφορά τη βίαιη απέλαση 252 μεταναστών οι οποίοι συνελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές στις 3 Νοεμβρίου, αφού προηγουμένως επαναπροωθήθηκαν από τις ελληνικές αρχές παρά τη θέλησή τους και χωρίς να έχουν την ευκαιρία να καταθέσουν αίτηση χορήγησης ασύλου. Αυτό τουλάχιστον προέκυψε από την ανάκρισή τους, όπως αναφέρουν οι τουρκικές αρχές. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην Αδριανούπολη και από εκεί απελάθηκαν στις πατρίδες τους, πλην των οκτώ Σύρων οι οποίοι επέστρεψαν στις τουρκικές περιοχές όπου είχε γίνει η πρώτη καταγραφή τους.

Η Ελλάδα αρνείται τις κατηγορίες

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά ότι γίνονται παράνομες επαναπροωθήσεις από την Ελλάδα. Εντούτοις και μολονότι είναι αδύνατο να διασταυρωθούν οι καταγγελίες των προσφύγων και μεταναστών, οι κατηγορίες αυτές, όπως αναφέρει το Spiegel, συμφωνούν εν γένει με παρόμοιες καταγγελίες που έχουν γίνει κατά καιρούς από μη κυβερνητικές οργανώσεις. «Το εύρος των μαρτυριών εντείνει τις αμφιβολίες» σε βάρος της Ελλάδας, αναφέρει χαρακτηριστικά το Spiegel.

Οι συντάκτες του άρθρου αναφέρουν ότι ακτιβιστές κατηγορούν εδώ και χρόνια όχι μόνον την Ελλάδα αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες για τέτοιες παράνομες πρακτικές στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Σε μεμονωμένα περιστατικά έχουν αναφερθεί επανειλημμένως δημοσιεύματα του ελληνικού και υπόλοιπου ευρωπαϊκού Τύπου ενώ και το Συμβούλιο της Ευρώπης κάνει λόγο για «αξιόπιστες καταγγελίες».

Πηγή: Deutsche Welle

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares