Τρίτη , 1 Δεκεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Απίστευτος Τσαβούσογλου: Δεν θέλουμε ατύχημα μεταξύ συμμάχων – Η Ελλάδα έστειλε πλοία και δημιούργησε ένταση…

Απίστευτος Τσαβούσογλου: Δεν θέλουμε ατύχημα μεταξύ συμμάχων - Η Ελλάδα έστειλε πλοία και δημιούργησε ένταση...

Τη στήριξή του στην πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ για την επίτευξη αποκλιμάκωσης στο Αιγαίο εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τον Γενς Στόλντενμπεργκ…

Ο κ. Τσαβούσγολου υποστήριξε ότι μετά τα γεγονότα στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία έλαβε μέτρα προκειμένου να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα, αλλά κι αυτά των Τουρκοκυπρίων. «Το ΝΑΤΟ ανέλαβε μια πρωτοβουλία. Δεν θέλουμε ένα ατύχημα μεταξύ συμμάχων. Η στάση της Ελλάδας ήταν αρνητική τις πρώτες μέρες. Υπήρξε ένταση, αφού η Ελλάδα έστειλε τα πολεμικά της πλοία στις έρευνες που κάναμε στην υφαλοκρηπίδα μας. Βλέπουμε ότι η Ελλάδα συμμετέχει πλέον σε αυτές τις συναντήσεις και είμαστε ευτυχείς», τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Αναφερόμενος στη διαμάχη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Τσαβούσγλου κατηγόρησε την Αρμενία, λέγοντας: «Δεν είναι νέο ότι η Αρμενία επιτίθεται σε πολίτες και αμάχους. Το έκαναν ξανά τον Ιούλιο και τώρα επιτέθηκαν σε πολίτες και στρατιώτες. Πρόκειται για εγκλήματα πολέμου και δεν έχουν γίνει ακριβείς προτάσεις για τη λύση του προβλήματος τα τελευταία 30 χρόνια. Όλοι πρέπει να ζητήσουν από την Αρμενία να αποσυρθεί από τα εδάφη που έχει καταλάβει».

Στόλτενμπεργκ: Εποικοδομητικές οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών

Από την πλευρά του ο Γενς Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε στον μηχανισμό αποκλιμάκωσης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, χαρακτηρίζοντάς το ιδιαίτερα θετική εξέλιξη. «Η ασφάλεια της Τουρκίας είναι σημαντική για το ΝΑΤΟ. Μια ασφαλής τηλεφωνική γραμμή δημιουργήθηκε μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτή η γραμμή είναι ανοικτή 24/7. Αυτός ο μηχανισμός προέκυψε χάρη στις εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών. Ευχαριστώ και τα δύο μέρη για αυτήν τη θετική εξέλιξη. Ελπίζω ότι τα υπάρχοντα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν. Αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα».

Υπενθυμίζεται ότι αύριο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ θα βρεθεί στην Ελλάδα, όπου θα έχει συνάντηση και με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares