Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Απεργούν οι δημόσιοι υπάλληλοι – Διεκδικούν αυξήσεις

Είναι «ανεπαρκής η κυβέρνηση έχει τα μέσα να προχωρήσει πιο πέρα», εκτίμησε ο αξιωματούχος του συνδικάτου των δημοσίων υπαλλήλων, που διεκδικεί αυξήσεις κατά 10%.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Πορτογαλία απεργούν διεκδικώντας μεγαλύτερες μισθολογικές αυξήσεις

Η λειτουργία των σχολείων, των νοσοκομείων ή η αποκομιδή των απορριμμάτων διαταράχθηκαν σήμερα στην Πορτογαλία λόγω μιας απεργίας των δημοσίων υπαλλήλων που διεκδικούν μεγαλύτερες μισθολογικές αυξήσεις από αυτές που δίνει η κυβέρνηση.

Η απεργία έχει «αντίκτυπο στο σύνολο της δημόσιας διοίκησης» και κυρίως στα νοσοκομεία, όπου «μόνο οι ελάχιστες υπηρεσίες έχουν διασφαλιστεί», δήλωσε ο συντονιστής του Κοινού μετώπου των συνδικάτων δημόσιας διοίκησης, Σεμπαστιάο Σαντάνα.

Η απεργία, που ξεκίνησε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, άρχισε να επηρεάζει την αποκομιδή των απορριμμάτων, ενώ τα σχολεία και πολλές δημόσιες υπηρεσίες που δέχονται πολίτες ήταν επίσης κλειστές σήμερα το πρωί.

Ο σιδηρόδρομος ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς στις πόλεις Λισαβόνα και Πόρτο (βόρεια) δεν επηρεάζονται από την απεργία, που προκαλεί κάποια προβλήματα στις υπηρεσίες των δημόσιων μέσων μεταφοράς της Κοΐμπρα ή ορισμένων δήμων των νότιων προαστίων της πορτογαλικής πρωτεύουσας.

Η απεργία πραγματοποιείται μία εβδομάδα πριν από την τελική ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό του 2023, που θα εγκριθεί με άνεση από την απόλυτη πλειοψηφία την οποία διαθέτει η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Αντόνιο Κόστα.

Για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού από τα νοικοκυριά, ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων από 2 έως 8%, καθώς και αύξηση του κατώτατου μισθού (από 705 σε 760 ευρώ σε 14 μήνες) ή μια αναθεώρηση των κλιμακίων του φόρου εισοδήματος.

Είναι «ανεπαρκής η κυβέρνηση έχει τα μέσα να προχωρήσει πιο πέρα», εκτίμησε ο αξιωματούχος του συνδικάτου των δημοσίων υπαλλήλων, που διεκδικεί αυξήσεις κατά 10%.

Οι τιμές των καταναλωτικών προϊόντων στην Πορτογαλία εξακολούθησαν να αυξάνονται τον Οκτώβριο κατά 10,1% σε ετήσια βάση, που είναι η μεγαλύτερη αύξηση από τον Μάιο του 1992, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την περασμένη εβδομάδα το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής.

newsbomb.gr

Shares