Τρίτη , 6 Δεκεμβρίου 2022

Απεργία: Ξεσπούν οι διαμαρτυρίες

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, χιλιάδες εργαζόμενοι σε ολόκληρη τη χώρα, βγήκαν στους δρόμους συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις και στην μεγάλη σημερινή απεργία.

Στην Αθήνα το μεγάλο κάλεσμα είναι για τις 11 στην πλατεία Κλαυθμώνος και ήδη ο κόσμος είναι εκεί.

Αυτή την ώρα κλειστές είναι η Πανεπιστημίου, η Σταδίου αλλά και η λεωφόρος Αμαλίας μπροστά από το Σύνταγμα.

Το κάλεσμα της ΓΣΕΕ
Σε μαζική συμμετοχή τόσο στην απεργία όσο και στο συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 11:00 το πρωί, στην πλατεία Κλαυθμώνος, αλλά και στα κατά τόπους συλλαλητήρια σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, καλεί η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) τους εργαζόμενους.

«Οι εργαζόμενοι, μαζί με τα συνδικάτα, δίνουν μάχη ενάντια στην ακρίβεια, που πνίγει τα ελληνικά νοικοκυριά, στις συνθήκες εργασιακής ζούγκλας, που επικρατούν, ενάντια στα βάρη που σηκώνουν στις πλάτες τους εδώ και χρόνια. Πρέπει και επιβάλλεται να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα κατά της ακρίβειας, μετά τις ραγδαίες αυξήσεις του ενεργειακού κόστους, αλλά και της εκτίναξης των τιμών σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης.

Τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή, είναι απαραίτητη η γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς και η επαναφορά του συλλογικού εργατικού δικαίου, με καθολική ισχύ των συλλογικών συμβάσεων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Ο αγώνας θα συνεχιστεί, μέχρι οι εργαζόμενοι να σταματήσουν να βρίσκονται στην κλίνη του Προκρούστη» αναφέρει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της.

 

Το κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ
Κάλεσμα προς τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να δώσουν μαζικά το «παρών» στην σημερινή 24ωρη γενική απεργία, καθώς και στις συγκεντρώσεις και στα συλλαλητήρια, που διοργανώνονται σε ολόκληρη τη χώρα από τα Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ και τα Εργατικά Κέντρα, απευθύνει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

Στην Αθήνα το συλλαλητήριο θα γίνει στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11:00 π.μ.. «Οι εργαζόμενοι της πατρίδας μας τόσο στο Δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, δίνουν τη μάχη κατά της ακρίβειας, που “στραγγαλίζει” τα νοικοκυριά και τους πολίτες. Η κατακόρυφη άνοδος των τιμών στο ρεύμα, στα καύσιμα, στα είδη πρώτης ανάγκης και ο πληθωρισμός, που “τρέχει” με 12%, εξανεμίζει το εισόδημα των εργαζομένων, τους φτωχοποιεί και τους εξαθλιώνει» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της και επισημαίνει ότι διεκδικεί αυξήσεις στους μισθούς, συλλογικές συμβάσεις και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

Η σημερινή «γενική απεργία, είναι απεργία–σταθμός και ο αγώνας θα συνεχιστεί, μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας» σημειώνει η ΑΔΕΔΥ.

Υπενθυμίζεται ότι στη σημερινή απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στις υπηρεσίες του δημοσίου, σε εφορίες, σχολεία, πολεοδομίες, νομαρχίες, δήμους, ενώ θα πάρουν μέρος οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), καθώς και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

 

πηγή: newsit.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares