Τετάρτη , 27 Ιανουαρίου 2021

Απεργία Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: Έτσι θα κινηθούν σήμερα

Απεργία Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: Έτσι θα κινηθούν σήμερα

Απεργία Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: Έτσι θα κινηθούν σήμερα

Στην εικοσιτετράωρη απεργία του Εργατικού Κέντρου Αθηνών συμμετέχουν σήμερα οι εργαζόμενοι στο Μετρό και τον ΗΣΑΠ. Ως αποτέλεσμα ακινητοποιημένοι θα μείνουν οι συρμοί, ενώ οι εργαζόμενοι στο Τραμ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας. Σημειώνεται πως λεωφορεία και τρόλεϊ δεν συμμετέχουν στην απεργία.

Στην απεργία που έχουν προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας θα συμμετέχουν ο δημόσιος τομέας συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων, οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ με δίωρη στάση εργασίας θα συμμετάσχουν και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ.
Συγκεκριμένα, οι συρμοί του Μετρό (γραμμές 1,2,3 ) θα ανεβάσουν χειρόφρενο. Οι εργαζόμενοι στο Τραμ αποφάσισαν να προχωρήσουν σε στάση εργασίας, από τις 6 το απόγευμα μέχρι τη λήξη της βάρδιας, και όχι σε 24ωρη απεργία, όπως αρχικά είχαν εξαγγείλει. Κανονικά θα εκτελούν δρομολόγια λεωφορεία και τρόλεϊ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας καθώς τα Σωματεία των οδικών μέσων δε συμμετέχουν στην κινητοποίηση, ενώ μόνο μεμονωμένοι εργαζόμενοι αναμένεται να απεργήσουν καλυπτόμενοι από το ΕΚΑ αλλά και την Ομοσπονδία Εργαζομένων στις μεταφορές (ΟΣΜΕ).

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε αυτή η πανδημία να γίνει “εργαλείο” για να περάσουν αντεργατικά νομοσχέδια και να ισοπεδωθούν δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών. Αναφέρει, δε, πως είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης για κατάργηση του 8ώρου, απλήρωτες υπερωρίες, επιπλέον περιορισμός της απεργίας, αποδυνάμωση της δυνατότητας για εργατικές διαφορές, μειώσεις παροχών της εργατικής τάξης μέσω ΟΑΕΔ, περαιτέρω αποδυνάμωση δυνατότητας υπογραφής Σ.Σ.Ε. και άλλων πολλών, δε μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τους εργαζόμενους.

Και για το λόγο αυτό, όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι στο Μετρό, «συντασσόμαστε με τα άλλα Συνδικάτα και συμμετέχουμε στην 24ωρη απεργία που κήρυξε το ΕΚΑ».

Απεργία και στην Υγεία

Στην απεργία συμμετέχει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και διοργανώνει τοπικές μορφές δράσης με συγκεντρώσεις στην πύλη των νοσοκομείων στις 8 το πρωί. Στις 12 το μεσημέρι προγραμματίζει συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας.

Η ΠΟΕΔΗΝ διεκδικεί χορήγηση δώρου Χριστουγέννων σε όλους τους υγειονομικούς, ένταξη στα ΒΑΕ, λήψη όλων των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας και των εργαζομένων εν μέσω πανδημίας με επαρκή στελέχωση, χρηματοδότηση και μέσα ατομικής προστασίας και μονιμοποίηση εκτάκτων. Η Ομοσπονδία κάνει λόγο για «απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης να διαχωρίσει τους εργαζόμενους της Δημόσιας Υγείας – Πρόνοιας σε σχέση με κάποια παροχή που προτίθεται να δώσουν στους Υγειονομικούς», αναφέροντας ότι «αποκλείουν χιλιάδες εργαζόμενους που κάθε ημέρα δίνουν μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Κανονικά οι πτήσεις

Να σημειωθεί ότι κανονικά θα εκτελεστούν την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020 οι πτήσεις από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια, καθώς ανεστάλησαν οι απεργίες που είχαν εξαγγείλει οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και οι ηλεκτρονικοί της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας στο πλαίσιο της 24ωρης κινητοποίησης της ΑΔΕΔΥ. Το υπουργείο Μεταφορών προσέφυγε κατά της απεργίας, η οποία κρίθηκε τελικώς παράνομη παρά το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει αντίστοιχο προηγούμενο για απεργία του κλάδου υπό την ομπρέλα της ΑΔΕΔΥ.

«Είναι πρωτοφανές να κρίνεται παράνομη συμμετοχή σε απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ. Η ΕΕΕΚΕ επιφυλάσσεται για την συνέχεια και δεσμεύεται για την συνέχιση του αγώνα της και για την διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων του κλάδου» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας.

Απεργία στο λιμάνι του Πειραιά

«Δεμένα» θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια της χώρας καθώς τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΝΕΝ, ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΝΗΗΕΝ πραγματοποιούν την Πέμπτη 24ωρη απεργία σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων. Η απεργία ξεκίνησε στις 00:01 τα ξημερώματα της Πέμπτης 26 Νομεβρίου και θα λήξει στις 24:00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.

Στην 24ωρη απεργία θα συμμετάσχουν και οι λιμενεργάτες του ΟΛΠ όπως και η Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών & Ναυαγοσωστικών (Π.Ε.Π.Ρ.Ν.).

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares