Δευτέρα , 6 Φεβρουαρίου 2023

Απέλαση Ρώσου διπλωμάτη

143737020

Το Καζακστάν απελαύνει Ρώσο ταγματάρχη που εγκατέλειψε τη χώρα του λόγω του πολέμου

Το Καζακστάν ετοιμάζεται να απελάσει έναν Ρώσο αξιωματικό, ο οποίος εγκατέλειψε τη χώρα του επειδή διαφωνούσε με την εισβολή στην Ουκρανία και ήλπιζε να βρει καταφύγιο στη Δύση, δήλωσε την Πέμπτη η σύζυγός του.

Εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι κατέφυγαν στο Καζακστάν και σε άλλα γειτονικά κράτη μετά την έναρξη του πολέμου. Πολλοί από αυτούς ήταν άμαχοι, που πέρασαν νόμιμα καθώς προσπαθούσαν να αποφύγουν την επιστράτευση.

Ως αξιωματικός της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας (FSO), η οποία είναι επιφορτισμένη με την προστασία του Ρώσου προέδρου, ο ταγματάρχης Μιχαήλ Ζιλίν, 36 ετών, δεν μπορούσε να φύγει από τη Ρωσία και πέρασε παράνομα στο Καζακστάν τον Σεπτέμβριο, όταν ήταν ορατό το ενδεχόμενο να σταλεί στην Ουκρανία.

Η σύζυγός του Εκατερίνα ταξίδεψε νόμιμα στο Καζακστάν με τα δύο παιδιά τους. Ο Ζιλίν συνελήφθη στο Καζακστάν και αποφασίστηκε να απελαθεί. Ο ίδιος προσπάθησε να αποφύγει την απέλασή του πετώντας για την Αρμενία, αλλά συνελήφθη πριν προλάβει να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο.

Η σύζυγος του Ζιλίν δήλωσε ότι ένα δικαστήριο του Καζακστάν επιβεβαίωσε την απόφαση απέλασης την Τετάρτη και την Πέμπτη ο Zhilin ήταν ήδη καθ’ οδόν προς τα σύνορα, ενώ εκείνη επικοινωνούσε με δικηγόρους ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την απέλασή του.

Το υπουργείο Εσωτερικών του Καζακστάν δεν μπορούσε να επικοινωνήσει άμεσα για σχόλια.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares