Τετάρτη , 8 Δεκεμβρίου 2021
Τελευταία Νέα

Απειλή για Ινδία και Ιαπωνία η κινεζική επιθετικότητα κατά της Ταϊβάν – Γιατί ανησυχούν οι δύο χώρες

Σε περίπτωση που η Κίνα έθετε τελικά υπό τον έλεγχό της την Ταϊβάν, οι συνέπειες θα ήταν πολύ σοβαρές για ολόκληρο τον κόσμο, χωρίς να εξαιρούνται η Ινδία και η Ιαπωνία. Οι ειδικοί αναλυτές κάνουν λόγο για δύο βασικές επιπτώσεις.

Πρώτον, η Ταϊβάν έχει παίξει πάντοτε ζωτικό ρόλο στον στρατηγικό σχεδιασμό της άμυνας της Ιαπωνίας και της αμερικανικής θέσης στον Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό. Το Πεκίνο θεωρεί τη νησιωτική χώρα ως τον πυρήνα της “πρώτης νησιωτικής αλυσίδας”.

σ.σ. Η Κίνα ευνοείται από την ακτογραμμή της εκτός από την ηπειρωτική της έκταση, αλλά αντιμετωπίζει στη θάλασσα ένα πιο εχθρικό περιβάλλον. Το κινεζικό ναυτικό διαβλέπει πολλά προβλήματα στη λεγόμενη “πρώτη νησιωτική αλυσίδα”: την κορεατική χερσόνησο, τις νήσους Κουρίλες, την Ιαπωνία, την Ταϊβάν, τις Φιλιππίνες, στη “δεύτερη νησιωτική αλυσίδα”: Ινδονησία και στην “τρίτη νησιωτική αλυσίδα”: Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Χαβάη. Η απάντηση  του Πεκίνου στην περικύκλωση αυτή υπήρξε κατά καιρούς επιθετική.

Do the South China Seas have some military relevance or are they more important as a political claim to waterways? - Quora

Οι τρεις νησιωτικές αλυσίδες που “περιφράσσουν” τις παγκόσμιες φιλοδοξίες της Κίνας

Από τη στιγμή που η Ταϊβάν καταληφθεί από την Κίνα, η ασφάλεια της Ιαπωνίας και των λοιπών συμμάχων της Ουάσιγκτον στην Ασία, τίθεται σε κίνδυνο. Η Κίνα θα αποκτήσει μεγάλο γεωπολιτικό όφελος, διασφαλίζοντας απρόσκοπτη πρόσβαση στην περιοχή Ινδικού – Ειρηνικού Ωκεανού και αποδυναμώνοντας την ασφάλεια του Τόκιο, στη νότια πλευρά του. Κατά αυτόν τον τρόπο, η άμυνα της Ταϊβάν αποτελεί τεστ για τους φίλους και συμμάχους των ΗΠΑ ότι η Ουάσιγκτον έχει τη δυνατότητα να προστατεύσει τα συμφέροντά τους.

Δεύτερον, ο κινεζικός έλεγχος επί της νησιωτικής χώρας θα έχει αρκετές αρνητικές συνέπειες στην κρίσιμη παραγωγή των τσιπ ηλεκτρονικών υπολογιστών δηλαδή στα ολοκληρωμένα κυκλώματα ή ημιαγωγούς. Ο σημαντικός αυτός ρόλος της Ταϊβάν, στον εφοδιασμό της παγκόσμιας βιομηχανίας με μικροτσίπ κάνει το νησιωτικό κράτος ακόμα περισσότερο επιθυμητό από το Πεκίνο.

Integrated Circuits: An In‐Depth Guide

Ολοκληρωμένο κύκλωμα υπολογιστή

Σύμφωνα με τον σημαίνοντα Αμερικανό αρθρογράφο Τόμας Λ. Φρίντμαν, η Κίνα παρά το γεγονός ότι είναι αναδυόμενη υπερδύναμη, έχει ακόμα σοβαρές ελλείψεις σε ό,τι αφορά στην ικανότητά της να αναπτύξει τη δική της κάθετα ολοκληρωμένη βιομηχανία ημιαγωγών. Μέχρι στιγμής, έχει αποτύχει να αποκτήσει γνώση της φυσικής και του εξοπλισμού έτσι ώστε να ελέγξει την ύλη σε νανοκλίμακα, δεξιότητες που απαιτούνται για τη μαζική παραγωγή υπέρ-προηγμένων μικροεπεξεργαστών.

Η Ινδία, επίσης, έχει πολύ μεγάλο συμφέρον στο να παραμείνει η Ταϊβάν ασφαλής. Το Νέο Δελχί έχει πολύ μικρή παραγωγή ημιαγωγών και έτσι εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό από τη νησιωτική χώρα.

Aspen Ideas: Thomas Friedman on how America lost its way | MPR News

O Τόμας Λ. Φρίντμαν

Παρά το γεγονός ότι το 65% των εισαγωγών ηλεκτρονικών ειδών στην Ινδία γίνεται από την Κίνα, τα περισσότερα ηλεκτρονικά προϊόντα που εισάγει το Νέο Δελχί από τον βόρειο γείτονά του, κατασκευάζονται με μικροτσίπ από την Ταϊβάν .

Η κυβέρνηση της Ινδίας το γνωρίζει πολύ καλά αυτό. Τον περασμένο Δεκέμβριο “φλέρταρε” με την Ταϊπέι καλώντας την για “έκφραση ενδιαφέροντος” με σκοπό να ιδρυθούν νέες ή να επεκταθούν ήδη υπάρχουσες βιομηχανίες παραγωγής ημιαγωγών στην Ινδία ή ακόμη να βοηθήσει την Ινδία να αποκτήσει αντίστοιχες δικές της εργοστασιακές μονάδες στο εξωτερικό.

Πηγή: Eurasian Times

Του ειδικού συνεργάτη

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares