Τρίτη , 26 Σεπτεμβρίου 2023

Απειλείται η παγκόσμια προσφορά από το νέο φρένο στις εξαγωγές ρυζιού της Ινδίας

[adrotate group="4"]
OT.gr Newsroom

Η Ινδία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο, επέβαλε περισσότερους περιορισμούς στις εξαγωγές των σιτηρών, σε μια κίνηση που είναι πιθανό να συμπιέσει περαιτέρω τις παγκόσμιες προμήθειες των βασικών τροφίμων.

Η κυβέρνηση θα ορίσει κατώτατη τιμή 1.200 δολαρίων ανά τόνο για τις εξαγωγές ρυζιού μπασμάτι, σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου Εμπορίου. Αυτό θα αποτρέψει ορισμένους εμπόρους από το να προσπαθήσουν να περάσουν λαθραία λευκό ρύζι που δεν είναι μπασμάτι, το οποίο έχει απαγορευτεί για εξαγωγές, μέσω τελωνείου, δήλωσε η κυβέρνηση της χώρας την Κυριακή, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Το υπουργείο Εμπορίου είπε ότι η απόφαση για τον καθορισμό ελάχιστης τιμής για τις εξαγωγές ρυζιού μπασμάτι ελήφθη μετά την παρατήρηση μεγάλων διακυμάνσεων στις τιμές εξαγωγής του κόκκου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αρωματική ποικιλία πωλήθηκε ακόμη και στα 359 δολάρια ο τόνος, σε σύγκριση με τη μέση τιμή εξαγωγής των 1.214 δολαρίων αυτόν τον μήνα.
Η εν λόγω κίνηση έρχεται μετά την επιβολή εξαγωγικού φόρου ύψους 20% στο μισοβρασμένο ρύζι την Παρασκευή. Η Ινδία, η οποία είχε μερίδιο περίπου 40% στο παγκόσμιο εμπόριο ρυζιού πέρυσι, πλέον, είτε έχει απαγορεύσει είτε έχει θέσει κάποιου είδους περιορισμούς στις εξαγωγές όλων των ποικιλιών του κόκκου.

Ως εκ τούτου, οι τιμές του ασιατικού ρυζιού εκτοξεύτηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων σχεδόν 15 ετών νωρίτερα αυτόν τον μήνα και θα μπορούσαν να συνεχίσουν το ράλι, αυξάνοντας το κόστος για εισαγωγείς όπως οι Φιλιππίνες και ορισμένες αφρικανικές χώρες. Τα πρόσφατα προστατευτικά μέτρα της Ινδίας συνάδουν με τις επιθετικές προσπάθειές της να μειώσει τις τοπικές τιμές των τροφίμων ενόψει των εκλογών στις αρχές του επόμενου έτους, όταν ο πρωθυπουργός Narendra Modi θα επιδιώξει να βρεθεί στο «τιμόνι» για τρίτη θητεία.

Με την κίνηση της Ινδίας να επιβάλει φόρο στο μισοβρασμένο ρύζι, οι εγχώριες τιμές θα μειωθούν και αυτό θα βοηθήσει την κυβέρνηση να ελέγξει τον πληθωρισμό των τροφίμων, δήλωσε το Σάββατο ο B.V. Krishna Rao, πρόεδρος της Ένωσης Εξαγωγέων Ρυζιού. «Όμως, οι παγκόσμιες τιμές θα αυξηθούν. Θα υπάρξουν επίσης επαναδιαπραγματεύσεις μεταξύ αγοραστών και πωλητών για ορισμένες συμβάσεις».

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι το ρύζι είναι βασικό φαγητό για περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού. Οι περιορισμοί της Ινδίας έρχονται σε μια εποχή που το κόστος των τροφίμων εξακολουθεί να είναι αυξημένο λόγω του πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία και ενώ οι ασταθείς καιρικές συνθήκες σε όλο τον κόσμο απειλούν τις προμήθειες σιτηρών και ελαιούχων σπόρων. Υπάρχουν ανησυχίες ότι τα μέτρα της Ινδίας για να διασφαλίσει την εγχώρια επισιτιστική ασφάλεια θα πλήξουν πολλά φτωχότερα έθνη που εξακολουθούν να αγωνίζονται να ανακάμψουν από την οικονομική ύφεση που επήλθε λόγω της πανδημίας.

moneyreview.gr 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares