Πέμπτη , 21 Ιανουαρίου 2021
Τελευταία Νέα

«Απασφάλισε» η Αγκυρα: Το ΥΠΕΞ της Τουρκίας αμφισβητεί ευθέως τα σύνορα της ΕΕ…

Σε ευθεία αμφισβήτηση των συνόρων της ΕΕ προέβη η Τουρκία, λίγες ώρες μετά την έκθεση – «καταπέλτη» της Κομισιόν για την οπισθοδρόμηση της Αγκυρας, σε ό,τι αφορά την ενταξιακή της πορεία.


Την «έκρηξη» της Αγκυρας προκάλεσε το σημείο της έκθεσης προόδου της Κομισιόν που αναφέρεται στις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ καθώς και η επισήμανση ότι «η Τουρκία εξακολούθησε να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με σοβαρές παρεκτροπές στους τομείς του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

Η πρώτη σκληρή αντίδραση από την πλευρά των γειτόνων ήρθε από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα της ΕΕ, Φαρούκ Καϊμακτσί, ο οποίος αμφισβήτησε ευθέως τα σύνορα της ΕΕ.

Σύμφωνα με το βαλκανικό πρακτορείο ειδήσεων IBNA, ο Καϊμακτσί τόνισε ότι «η ΕΕ, ή κάποιο μέλος της, δεν έχει την αρμοδιότητα και το δικαίωμα να καθορίσει τα σύνορα τρίτης χώρας. Επομένως, η ΕΕ δεν μπορεί να προσδιορίσει τα σύνορα ενός κράτους – μέλος επειδή το ζήτησε η “διοίκηση των Ελληνοκυπρίων” ή και η Ελλάδα» εξήγησε ο Τούρκος διπλωμάτης.

Ο Φαρούκ Καϊμακτσί, πάντως, ανέβασε περαιτέρω τους τόνους, σημειώνοντας ότι «είναι μεγάλο λάθος η ένταξη της νοτίου Κύπρου στην ΕΕ».

Καϊμακτσί: Η Τουρκία είναι κομμάτι της Ευρώπης, η Τουρκία είναι η Ευρώπη
Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Τουρκίας αντέδρασε και στα άλλα σημεία που περιελάμβανε η έκθεση της Κομισιόν.

Μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι η έκθεση δεν αξιολογεί με ακρίβεια την τρέχουσα κατάσταση στη χώρα και πως δεν μπορεί να δεχθεί αυτές τις άδικες επικρίσεις.

«Η Τουρκία είναι κομμάτι της Ευρώπης. Η Τουρκία είναι Ευρώπη» επισήμανε στη συνέχει ο Φαρούκ Καϊμακτσί, διαψεύδοντας την παρατήρηση της Κομισιόν ότι (η Τουρκία) απομακρύνεται από την ΕΕ.

«Η Τουρκία συνεχίζει στην ενταξιακή της πορεία. Υπάρχουν, ωστόσο, κύκλοι που θέλουν να οδηγήσουν την ΕΕ, μακριά από τις αξίες της ΕΕ» προσέθεσε, καταλήγοντας, ο Τούρκος αξιωματούχος.

 

iefimerida

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares