Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Απανωτά «εγκεφαλικά» προκαλούν οι λογαριασμοί ρεύματος

Τριπλάσιες αυξήσεις ακόμα και σε μικρότερες καταναλώσεις – Ηλεκτροσόκ και απόγνωση από τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Δεν μπορεί ακόμα να πιστέψει στα μάτια της μία γυναίκα που άνοιξε και είδε τη χρέωση της ηλεκτρικής ενέργειας που κατανάλωσε το τελευταίο τετράμηνο. Τώρα, καλείται να πληρώσει το εξωφρενικό ποσό των 1.320 ευρώ, την ώρα που για την ίδια περίοδο και με περισσότερες κιλοβατόρες πέρυσι πλήρωσε περίπου 480 ευρώ.

Η κ. Χαρίκλεια μίλησε νωρίτερα σε τηλεοπτική εκπομπή και περιέγραψε πως τα έχασε όταν είδε τον λογαριασμό του ρεύματος. Τεράστια εντύπωση της προκάλεσε το γεγονός ότι, η ρήτρα της αναπροσαρμογής ήταν στα 900 ευρώ! «10 Μαΐου πήρα το λογαριασμό στο μέιλ μου, επικοινώνησα απευθείας με τον πάροχο και μου είπαν πως στις 27 Μαΐου πρέπει να πληρώσεις αυτό το ποσό» αναφέρει. Η κ. Χαρίκλεια ζήτησε διακανονισμό, ωστόσο ακόμη δεν έχει λάβει κάποια απάντηση, ενώ έχει καλέσει ήδη 4 φορές για υπενθύμιση του αιτήματός της.

Στο ίδιο κλίμα και η κ. Νοέλ η οποία διαθέτει μία μικρή επιχείρηση και της ήρθε ο λογαριασμός στα 6.500 ευρώ με τη ρήτρα να είναι στα 4.500. Επισήμανε πως το ποσό αυτό αφορά στη χειμερινή περίοδο που δεν έχει πολλή δουλειά η επιχείρησή της. Η δικηγόρος, Αριάδνη Νούκα είπε πως θα μπορούσε το κράτος να συμψηφίσει ένα μέρος ή ολόκληρο το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής με τις επιστρεπτέες που ζητάνε πίσω από τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες. «Επειδή δεν μπορείς να το επαληθεύσεις, ο καθένας (πάροχος) ό,τι θέλει βάζει» τόνισε η δικηγόρος. Η κ. Νούκα ανέφερε και ένα παράδειγμα κλειστής επιχείρησης που της επιβλήθηκε ρήτρα αναπροσαρμογής 6.000 ευρώ και μετά τις αντιρρήσεις η ρήτρα πήγε στα 2 ευρώ.

Πάτρα: Ηλεκτροσόκ από την ρήτρα αναπροσαρμογής

Τρανταχτά παραδείγματα τρέλας…. αναπροσαρμογής για τους επιχειρηματίες της εστίασης και στην περιοχή της Πάτρας. Απόγνωση είναι η μόνη λέξη που περιγράφει την κατάσταση που ζει κάποιος όταν του έρχεται ο λογαριασμός ρεύματος. Ιδίως στις επιχειρήσεις της εστίασης, οι επονομαζόμενες «ρυθμιζόμενες χρεώσεις», είναι αυτές που βάζουν ταφόπλακα στα οποία επιχειρηματικά σχέδια. Μια προσεκτική ματιά στην ανάλυση του λογαριασμού, είναι αρκετή για να καταλάβει κάποιος το τι ακριβώς συμβαίνει. Το ρεύμα που έχει καταναλώσει ο πελάτης, είναι το ελάχιστο σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Ιδιοκτήτης επιχείρησης στην Πάτρα έλαβε λογαριασμό ρεύματος ύψους…. 7.700 ευρώ! Η αξία του ρεύματος όμως στον λογαριασμό, είναι μόλις το 12,81% δηλαδή 573,23 ευρώ! Ενώ οι φόροι και τα τέλη είναι μόλις 408,66 ευρώ, δηλαδή 9,14%. Το υπόλοιπο 78,05% είναι ρυθμιζόμενες χρεώσεις ύψους 3.491,35.

Άλλο ένα Δεύτερο παράδειγμα, πάλι από κατάστημα εστίασης στην Πάτρα. Το ρεύμα αντιπροσωπεύει μόλις το 17,39% του λογαριασμού και οι φόροι το 8,79%. Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις «αγγίζουν» τα 3000 ευρώ, σε έναν λογαριασμό, που συνολικά είναι 4.021,23 ευρώ.

Μέσα σε αυτή την καταιγίδα χρεώσεων, οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων, από κοινού και μέσω του συλλόγου τους, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με την μαζική κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων, προκειμένου να μην καταβάλουν την ρήτρα αναπροσαρμογής.

newsbreak.gr
Shares