Παρασκευή , 27 Ιανουαρίου 2023
Τελευταία Νέα

Απαλλαγή συνταξιούχου από εργοδοτικές εισφορές

Συνταξιούχος ιατρός του ΕΣΥ απαλλάχθηκε από εργοδοτικές εισφορές ύψους 25.000 ευρώ, κατόπιν παρέμβασης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ).

Από τον e-ΕΦΚΑ ενημερώθηκε ότι όφειλε τις εισφορές για το διάστημα που διετέλεσε διευθυντής Κέντρου Υγείας στην Κρήτη από το 1989 έως την ημερομηνία συνταξιοδότησής του.

Κατά τους ισχυρισμούς του, ο ίδιος ουδέποτε είχε την ιδιότητα του εργοδότη, αφού ήταν ιατρός του ΕΣΥ με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι ουδέποτε είχε ενημερωθεί στο παρελθόν γι’ αυτήν την οφειλή.

Κλιμάκιο της ανεξάρτητης αρχής διερεύνησε την υπόθεση κατόπιν καταγγελίας, τον Σεπτέμβριο του 2022. Κατόπιν αλληλογραφίας των ελεγκτών – επιθεωρητών της ΕΑΔ με το Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης “Βενιζέλειο-Πανάνειο” και τον καταγγελλόμενο φορέα (e- ΕΦΚΑ) προέκυψε ότι ο φερόμενος εργοδότης (Κέντρο Υγείας), όφειλε στον καταγγελλόμενο φορέα το ποσό των 25.403,57 ευρώ (κύρια εισφορά και πρόσθετα τέλη), για τη χρονική περίοδο 04/2005-12/2006. Για το χρονικό αυτό διάστημα, ο e-ΕΦΚΑ θεωρούσε τον καταγγέλλοντα, υπεύθυνο για την τακτοποίηση των ασφαλιστικών εισφορών, αφού ως διευθυντής Κέντρου Υγείας, είχε καταχωρηθεί ως υπόλογος.

Κατόπιν σχετικού αιτήματος του καταγγέλλοντος και της ΕΑΔ, το νοσοκομείο σε απάντησή του αναγνώρισε αυτό ως υπεύθυνο για την καταβολή των εισφορών του Κέντρου Υγείας.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ο e-ΕΦΚΑ να αποδεχτεί την απαλλαγή του ασφαλισμένου από τις ως εισφορές αναγνωρίζοντας παράλληλα ως υπόχρεο καταβολής εισφορών το νοσοκομείο.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares