Τετάρτη , 17 Αυγούστου 2022
Τελευταία Νέα

Η Energean παίζει με δυνατά χαρτιά το Karish και την πρόσφατη ανακάλυψη στην περιοχή Olympus

Η Ανατολική Μεσόγειος δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Δυτικής Σιβηρίας, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου της έχουν ρόλο να διαδραματίσουν στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας τόσο για την περιοχή της όσο και πέραν αυτής, τονίζει αξιωματούχος της εταιρείας


Μια πολύ σημαντική διάσταση για το θέμα της ενεργειακής επάρκειας της Ευρώπης δίνει σε άρθρο του στο energyvoice.com ο Nick Witney, Commercial Director της Energean.

Η Energean plc είναι διεθνής εταιρεία έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων, με έμφαση στο φυσικό αέριο. Είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου καθώς και στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ και αποτελεί συστατικό του δείκτη FTSE 250. Η εταιρεία ιδρύθηκε ως Aegean Energy SA, ελληνικής ιδιοκτησίας, το 2007.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε σχέση με όσα λέει είναι πως δεν υπολογίζει πουθενά την Τουρκία!

Όπως αναφέρει ο εφοδιασμός της Ευρώπης με φυσικό αέριο υπέστη διπλό πλήγμα τον τελευταίο μήνα. Πρώτον, η Freeport LNG – ένας μεγάλος εξαγωγέας των ΗΠΑ που προμήθευσε περίπου το 10% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρώπης φέτος – ανακοίνωσε ότι ο τερματικός σταθμός εξαγωγών της θα τεθεί εκτός λειτουργίας για τουλάχιστον τρεις μήνες. Δεύτερον, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τη χωρητικότητα του αγωγού Nord Stream 1 προς τη Γερμανία κατά περίπου 40%.

Ρεαλιστική συνεργασία

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Witney, δεν είναι όλα καταδικασμένα και ζοφερά. Η ΕΕ, η Αίγυπτος και το Ισραήλ υπέγραψαν πρόσφατα συμφωνία στο Κάιρο, ανοίγοντας το δρόμο για το Ισραήλ να πουλήσει για πρώτη φορά φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Αυτή η ισραηλινή εξαγωγική πρωτοβουλία δεν θα προβλέπει μόνο την εξαγωγή φυσικού αερίου από το Ισραήλ, μέσω αιγυπτιακών τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου. Αναγνωρίζει επίσης ότι και άλλα έθνη από όλη την Ανατολική Μεσόγειο – συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, η οποία αρχίζει να κατασκευάζει σημαντικούς πόρους φυσικού αερίου – θα μπορούσαν επίσης να εξάγουν στην Ευρώπη.

Αυτού του είδους η ρεαλιστική συνεργασία ως απάντηση σε μια τέτοια κρίση είναι μια σημαντική κίνηση, μια σημαντική στιγμή, τονίζει ο ίδιος.

Το Ισραήλ επωφελείται από τις εξαγωγές φυσικού αερίου- η Αίγυπτος επωφελείται από τα έσοδα των τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου- και φυσικά η Ευρώπη επωφελείται από την ενισχυμένη ενεργειακή ασφάλεια.

Αυτό έχει πραγματικά τη δυνατότητα να μετατρέψει την πρόκληση σε ευκαιρία και θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση. Πρέπει να υπάρξει ευρύτερη περιφερειακή συνεργασία, με την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ιταλία να διαδραματίζουν το δικό τους ρόλο.

Το πλήρες δυναμικό αυτής της ευκαιρίας δεν μπορεί να ξεκλειδωθεί χωρίς τη συμμετοχή πολλών μερών, συμπεριλαμβανομένων των σημαντικών επενδύσεων σε υποδομές που απαιτούνται, τονίζει ο Witney και συμπληρώνει:

Η Energean διαθέτει ήδη πολύτιμες υποδομές (το μοναδικό στην περιοχή μας FPSO που έφτασε στα ανοιχτά του Ισραήλ τον περασμένο μήνα), γεγονός που εδραιώνει το ρόλο μας στην επίτευξη ακριβώς αυτού που επιδιώκει αυτή η τριμερής συμφωνία.

Το εμβληματικό μας έργο Karish θα τεθεί σε λειτουργία αυτό το φθινόπωρο, με παραγωγή 8 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως, που είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο και του ανταγωνισμού για το Ισραήλ στο εσωτερικό, αλλά και για την εκτόπιση της εξάρτησης της χώρας από τον άνθρακα.

Επιπλέον, η πρόσφατη ανακάλυψή μας στη συναρπαστική περιοχή Olympus – που γειτνιάζει με το Karish – βασίζεται σε αυτό που θα προσφέρει αυτό το συναρπαστικό έργο βραχυπρόθεσμα και προσφέρει μια στρατηγική ευκαιρία για την εμπορική αξιοποίηση ενός ακόμη μεγαλύτερου δυνητικού πόρου.

Με την πάροδο του χρόνου, αναμένουμε ότι ο Olympus και άλλοι πόροι μας στο Ισραήλ θα προχωρήσουν πολύ περισσότερο από την ασφάλεια του εφοδιασμού και τον ανταγωνισμό για την εγχώρια αγορά του Ισραήλ. Μπορούν να προσφέρουν τόσο για την περιοχή όσο και για την ευρύτερη ευρωπαϊκή ανάγκη ενεργειακής ασφάλειας.

Δεν υπάρχει μία ασημένια σφαίρα για την επίλυση της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης και δεν υπάρχει μία μόνο εταιρεία που μπορεί να διεκδικήσει τη λύση.

Η Ανατολική Μεσόγειος δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Δυτικής Σιβηρίας, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου της έχουν ρόλο να διαδραματίσουν στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας τόσο για την περιοχή της όσο και πέραν αυτής.

Ως η κορυφαία ανεξάρτητη, εστιασμένη στο φυσικό αέριο εταιρεία E&P που δραστηριοποιείται στην περιοχή, η Energean είναι σε θέση να διασφαλίσει ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί.

Πηγή: pentapostagma.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares