Τετάρτη , 17 Αυγούστου 2022

Απαγωγή Ελλήνων ναυτικών: «Τους κρατούσαν στη ζούγκλα, ήρθαν αντιμέτωποι με άγρια ζώα, φίδια» – Συγκλονίζει η σύζυγος

Ρίγη χαράς και συγκίνησης σκόρπισε στην οικογένεια του 44χρονου ναυτικού, Σταύρου Πετσάκου, η είδηση της απελευθέρωσής του, όπως και ακόμη δύο Ελλήνων συναδέλφων του, από τους πειρατές στη Νιγηρία που τους κρατούσαν ομήρους για πάνω από δύο εβδομάδες…

Η σύζυγός του, Ηλιάννα Πούλου, δεν μπορεί να κρύψει την ανακούφιση που νιώθει, χαρακτηρίζοντας το αίσιο τέλος που έλαβε η περιπέτεια ως «δώρο Θεού».

«Δόξα τω Θεώ όλα πήγαν κατ’ ευχήν και είχαμε ευχάριστα νέα. Η αγωνία που ζήσαμε ήταν μεγάλη. Ήταν οι πιο δύσκολες μέρες της ζωής μου. Δεν θα τις ξεχάσω ποτέ. Προσπαθούσα να βρω δύναμη και να παραμείνω ψύχραιμη μόνο και μόνο για τα παιδιά μας. Δεν μπορούσα να κάνω διαφορετικά… Ήταν σαν να χάνεται η ζωή μου και ακόμη πιο δύσκολα γι’ αυτούς εκεί», λέει στο iefimerida.gr φανερά ανακουφισμένη.

Υποβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις και τεστ Covid-19

Το χαμόγελο έχει επιστρέψει στα χείλη της καθώς και στα πρόσωπα της υπόλοιπης οικογένειας, που περιμένουν με αγωνία να αγκαλιάσουν ξανά τον άνθρωπό τους. Όπως λέει η κυρία Πούλου, καθημερινά επικοινωνούν μαζί του: «Μιλάμε στο τηλέφωνο. Είναι καλά.

Χθες έκανε το τεστ για την COVID-19 και άλλες ιατρικές εξετάσεις, απαραίτητες λόγω της κατάστασης στην οποία ζούσαν όλες αυτές τις μέρες. Περιμένει να πάρει τα αποτελέσματα και ευελπιστούμε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα είναι μαζί μας, πίσω στο σπίτι του στην Ικαρία. Δεν ξέρουμε ακόμη ακριβή ημερομηνία».

Κλονισμένη η ψυχική υγεία των Ελλήνων ναυτικών που παραμένουν στο Λάγος

Οι Έλληνες ναυτικοί μεταφέρθηκαν πρόσφατα και παραμένουν σε ξενοδοχείο στο Λάγος της Νιγηρίας, έχοντας καθημερινή επικοινωνία με τους αξιωματούχους της ελληνικής πρεσβείας στη χώρα. Η σύζυγος του κ. Πετσάκου σημειώνει ότι η ψυχολογία του είναι ακόμη κλονισμένη.

«Πέρασε πολλά… Ψυχολογικά δεν είναι ακόμη καλά. Προσπαθεί να συνέλθει. Ξεκουράστηκε, έκανε μπάνιο μετά από τόσες μέρες και προσπαθεί να βρει ξανά τις δυνάμεις του και να φάει και πάλι κανονικά. Δεν είπαμε πολλά… Το μόνο που μου ανέφερε ήταν ότι οι απαγωγείς τούς κρατούσαν στη ζούγκλα. Τους έδιναν νερό και κάτι σαν μακαρόνια για φαγητό, ίσα ίσα για να τους κρατούν στη ζωή. Ήταν δύσκολη κατάσταση, αλλά ευτυχώς δεν κράτησε πολύ. Πραγματική επιβίωση. Ήρθαν αντιμέτωποι με άγρια ζώα, φίδια… Τα κουνούπια ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Έχει παντού στο σώμα του σημάδια. Ευτυχώς είχε κάνει κάποια εμβόλια πριν φύγει. Το σοκ ήταν μεγάλο. Μόνο και που είχαν κάποιους να τους απειλούν και να τους σημαδεύουν με όπλα…», αναφέρει η κυρία Πούλου.

Διάβαζα άλλες μαρτυρίες ναυτικών και είχα συγκλονιστεί

Η Ηλιάννα Πούλου αποκαλύπτει ότι, όσες μέρες ο σύζυγός της παρέμενε όμηρος, νιώθοντας μεγάλη αγωνία και ανησυχία έμπαινε στο διαδίκτυο και διάβαζε τις συνεντεύξεις που έδωσαν στο παρελθόν άλλοι Έλληνες ναυτικοί που απήχθησαν από πειρατές.

«Διάβασα πολλές φορές τη συνέντευξη του Δημήτρη Γκιάτη, του νεαρού παιδιού που πέρυσι είχε απαχθεί από τους πειρατές. Ήθελα να έχω μια εικόνα του τι μπορούσε να περνά ο άντρας μου… Αντιλήφθηκα πολλά. Προσπαθούσα να αντλήσω κουράγιο και ευχόμουν να είναι ζωντανός και καλά. Η απελευθέρωσή του ήταν το καλύτερο δώρο για μένα και τα παιδιά του μέρες που έρχονται», λέει η κυρία Πούλου και συμπληρώνει χαμογελώντας: «Εννοείται ότι δε θα τον ξαναφήσω να φύγει μακριά».


Σημειώνεται ότι οι πειρατές είχαν απαγάγει τον καπετάνιο και δύο μέλη του πληρώματος έπειτα από ρεσάλτο στο δεξαμενόπλοιο «Στέλιος Κ». Η πλοιοκτήτρια εταιρεία, σε συνεργασία με την ασφαλιστική εταιρεία, κατάφεραν και βρήκαν τη «χρυσή τομή» με τους απαγωγείς, ως προς το ποσό των λύτρων που δόθηκαν ως αντάλλαγμα για την ελευθερία των Ελλήνων ναυτικών. Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, έχουν ξεκινήσει οι απαραίτητες διαδικασίες για τον επαναπατρισμό τους.

Η ανακοίνωση εκ μέρους της πλοιοκτήτριας εταιρείας

Τα ευχάριστα νέα ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες ελληνική δικηγορική εταιρεία για λογαριασμό της πλοιοκτήτριας: «Είμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την απελευθέρωση των τριών Ελλήνων ναυτικών, οι οποίοι είναι απολύτως καλά στην υγεία τους, ασφαλείς και σύντομα θα επιστρέψουν στις οικογένειές τους. Ενεργήσαμε μετά από εντολή της πλοιοκτήτριας εταιρείας Royal Shipmanagement INC, σύμφωνα με την οποία όλες οι προσπάθειές μας έπρεπε να επικεντρωθούν αποκλειστικά και μόνο στη διάσωση των μελών του πληρώματος με οποιοδήποτε κόστος. Στο πλαίσιο της εντολής αυτής, έλαβαν χώρα συνεχείς, επίπονες και πολλές φορές αδιέξοδες επικοινωνίες και διαπραγματεύσεις, μέσω των οποίων επιτεύχθηκε εν τέλει η απελευθέρωση των ναυτικών μας. Παρότι ασφαλώς περισσότερες λεπτομέρειες δεν είναι δυνατόν να ανακοινωθούν, εκείνο που δυνάμεθα να εξάγουμε ως ασφαλές συμπέρασμα μετά από την επίμονη και συντονισμένη προσπάθεια των τελευταίων δώδεκα ημερών, είναι ότι μόνον η αληθινή διάθεση, βούληση και προσπάθεια της κάθε πλοιοκτήτριας εταιρίας που αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα στην περιοχή μπορεί να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα».

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares